Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 12.04.2013.
09:09
Fonet A

Hodža: Ništa nije bilo toliko tajno, kao debata o Tribunalu

Ambasador Albanije u Ujedinjenim nacijama (UN) Ferit Hodža danas je izjavio da u sedištu svetke organizacije nikada nijedan događaj nije bio organizovan u takvoj tajnosti kao debata o ulozi međunarodnog krivičnog prava u procesu pomirenja.

Do poslednjeg trenutka se nije znao spisak učesnika - ukazao je Hodža, uz ocenu da je namera organizatora bila da se obezvredi rad Haškog suda.
Debata je trebalo da bude pažljivo pripremljena, bez uticaja ličnog i nacionalnog interesa, rekao je Hodža, uz konstataciju da se moralo omogućiti da na skupu govore i žrtve zločina.

Ferit Hodža


Hodža je izjavio da je predsednik Srbije Tomislav Nikolić govorom u sredu, prvog dana debate, želeo da dovede u pitanje sve što je uradio Haški tribunal.
Haški sud je nepristrasno pravno telo koje je kaznilo počinioce užasnih zločina, ocenio je Hodža, koji smatra da se Tribunalu duguje zahvalnost.


Švajcarski ambasador u UN Paul Seger je na početku svog izlaganja izrazio nadu da će današnja rasprava biti vođena u konstruktivnijoj atmosferi nego u sredu.
Uz neslaganje sa Nikolićevim stavovima o Haškom sudu, Seger je ocenio da UN moraju pružiti snažniju podršku međunarodnoj krivičnoj pravdi.


''Pomirenje je istovremeno individualni i kolektivni proces, ali ispunjenje pravde ne garantuje da će do pomirenja doći'', izjavio je Seger.


Ambasador Lihtenštajna Kristijan Venavezer smatra da je predsednik Generalne

skupštine UN Vuk Jeremić, prilikom organizovanja debate, trebalo da omogući da se čuje glas žrtava zločina.


Venavezer je ocenio da bi međunarodni tribunali trebalo da imaju "komplementarnu ulogu", odnosno da deluju tek ukoliko nacionalni sudovi ne mogu ili ne žele da procesuiraju ratne zločine.


Ambasador Čilea Oktavio Erazuriz je rekao da pomirenje ne predstavlja utopijski cilj, već želju postkonfliktnog društva.


Za predstavnika Pakistana Masuda Kana osnovni razlozi osnivanja međunarodnih sudova su potraga za pravdom i istinom, ali i utiranje puta pomirenju.
Odajući priznanje profesionalnosti službenika međunarodnih sudova, Kan je ocenio da je Haški tribunal doprineo stabilizaciji situacije na Balkanu i dodao da i nacionalne institucije moraju biti osposobljene da sude ratnim zločincima.


Prema rečima ambasadora Šri Lanke Palite Kohona, nacionalni sudovi bi trebalo da imaju primat prilikom progona ratnih zločinaca.


Ambasador Trinidada i Tobaga Rodni Čarls je ocenio da je Haški sud kaznio brojne počinioce ratnih zločina i doprineo pomirenju na Balkanu.

Predstavnik Indije Mandživ Sing Puri je rekao da "sudovi nisu dovoljni", već je neophodno obezbediti i sredstva za pomoć postkonfliktnim društvima i za izgradnju institucija.


Raspravu o Tribunalu bojkotavale su SAD, kao i Jordan.

POVEZANE VESTI

Petak 12.04.2013. 09:24
Jadnici, kojima ste vi izvadili organe se izvinjavaju što nisu mogli doći na debatu ! A ni oni kojima su mudjahejdini otkidali glave ! Zato su bile " majke " Srebrenice, nije bilo problema oko viza, a ni financija !!!
Petak 12.04.2013. 13:59
Ово је знак да Србија влада уједињеним нацијама.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online