Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Četvrtak 11.04.2013.
22:15
Beta A

Prepucavanje Atine i Berlina ko je kome dužan

Debata o tome da li Nemačka i dalje duguje ratnu odštetu Grčkoj za Drugi svetski rat danas je obnovljena u oštroj razmeni reči između grčkog ministra spoljnih poslova Dimitrisa Avramopulosa i nemačkog ministra finansija Volfganga Šojblea.

Nemačka opominje Grčku da vodi računa o reformama, a Grčka traži pare
 

Nemački mediji preneli su izjavu Šojblea koji je poručio da bi Grčkoj bilo bolje da se usredsredi na svoje privredne reforme i dodao da je pitanje ratnih reparacija davno rešeno. "Mislim da su takvi komentari neodgovorni. Mnogo važnije od zaluđivanja ljudi takvim pričama bilo bi objasniti i razjasniti reformski put", rekao je Šojble.

On je ocenio da je Grčka dosta postigla, ali da je još više pred njom da uradi i da ne treba skretati temu sa tog pitanja.

Odmah je reagovao grčki ministar spoljnih poslova Avramopulos koji je poručio da je na međunarodnom pravu da presudi da li je pitanje ratne odšteta rešeno i naglasio da to nema nikakve veze sa trenutnim paketom pomoći za Grčku.

"Nema tu nikakve veze između finansijskih reformi i pitanja nemačke ratne odštete, niti je može biti. Osim toga, pitanje nemačkih reparacija Grčka je pokrenula pre mnogo godina. Da li je ili ne taj slučaj zatvoren, odlučiće međunarodna pravda", naveo je u saopštenju ministar Avramopulos.

Pitanje nemačke ratne odštete Grčkoj pravno je nerešeno već nekoliko decenija. Nemačka je od 1941. do 1945. držala Grčku pod okupacijom. Za to vreme Grčka je morala da produžava pozajmljivanje kod drugih država i da se odrekne svojih rezervi zlata. Takođe, tu je i pitanje kompenzacija za uništenu infrastrukturu i odšteta za pojedince koji su preživeli nacističku vlast.

Nemačka je 1960. platila Grčkoj 115 miliona maraka (oko 27,5 miliona tadašnjih američkih dolara), posle čega je odbila bilo kakve dalje isplate uz argument da je time podmirila svoje dugove.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 11.04.2013. 22:24
Grci makar znaju ko su i što je njihovo, i imaju jasan stav o turcima, a ne kao...
Četvrtak 11.04.2013. 22:21
А шта онда ми да кажемо? Немачка је у балканским ратовима изазвала рат Србије и Грчке на једној страни против бугара са друге стране.Србији никада није платила ратну одштету ни за логораше,ни за недужне жртве у Крагујевцу и Краљеву.Можда је нешто платила СФРЈ,али Србима никада.
Četvrtak 11.04.2013. 22:22
dal su nama sta platili?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online