Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 10.04.2013.
19:41
Beta A

Korupcija košta EU više od 300 milijardi evra godišnje

Članice Evropske unije korupcija košta 323 milijarde evra godišnje ili tri puta više nego što se ranije procenjivalo, pokazuje novi izveštaj nemačke Bertlsman fondacije i berlinske Herti škole uprave.

Procenjena cena korupcije je na nivou gotovo trećine predloženog budžeta EU za 2014-2020. a istraživanjem se dovodi u pitanje i uverenje da članstvo u EU doprinosi smanjenju korupcije, prenosi danas portal ''EurAktiv Srbija''. Izveštaj Herti škole uprave, koja je privatni univerzitet, i Bertelsman fondacije pokazuje da je prava cena korupcije u EU daleko iznad 100 milijardi evra, na koliko je do sada procenjivana.

Foto: Ilustracija

Istraživanje je ukazalo i na vezu između korupcije i budžetskih deficita u EU, posebno u Grčkoj i Italiji.

"Kao što se vidi iz izveštaja, jedna od najvažnijih posledica korupcije su ekonomski problemi koji se povezuju sa malim prikupljanjem poreza i visokim budžetskim deficitima", naglasila je autorka izveštaja Alina Munđiu-Pipidi.

Rezultatima istraživanja dovodi se u pitanje i rasprostranjeno verovanje u pozitivne efekte članstva EU na korupciju.

"Da li evropeizacija zaista pomaže upravi? Pa, Italija i Grčka su mnogo nazadovale poslednjih godina. Dakle, izgleda da ne pomaže da se unapredi uprava", naglasila je Munđiu-Pipidi na konferenciji u Evropskom parlamentu 9. aprila.

Član budžetskog komiteta Evropskog parlamenta Jens Gajer rekao je da kontrolni sistemi članica EU ne otkriju više od 60 odsto finansijskih grešaka što, kako je istakao, ukazuje da članice moraju da preuzmu odgovornost za ispravno upravljanje budžetom EU.

"Komisija sve češće zaustavlja sredstva članicama zbog korupcije, samo o tome ne govori mnogo u javnosti. Problem je što zaista nedostaju predvodnici u borbi protiv korupcije u članicama EU", naglasio je Gajer za briselski EurAktiv.

Prema propisima EU, Evropska komisija i Parlament ne mogu da se mešaju u to kako regioni i članice troše sredstva ali mogu da ih pozovu na odgovornost zbog mogućih malverzacija.

"Potreban nam je evropski javni tužilac. To je jedini način i prilika za EU da bolje zaštiti svoje finansijske interese i da se bori sa korupcijom", rekao je na konferenciji Gajer za EurActiv.com.

POVEZANE VESTI

Sreda 10.04.2013. 19:50
Па ако им је много, нека мање узимају!
Sreda 10.04.2013. 20:19
"А Ја био убеђен да тога има само у Србији"
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online