Ponedeljak 20. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 10.04.2013.
08:48
Vesti A

Karabegovićev džihad po cenu zatvora

Pred sudom u Melburnu započelo je preliminarno saslušanje protiv Adnana Karabegovića (24), optuženog za teška krivična dela povezana s terorizmom. Tokom saslušanja u ponedeljak, izneto je kako je Karabegović govorio o "potrebi za akcijom" kao što je izrada bombe koja bi prouzrokovala šumski požar.

Adnan Karabegović ispred suda u ponedeljak

Adnan Karabegović iz melburnskog predgrađa Ofiser, optužen je da je prikupljao propagandni teroristički materijal te da je posedovao uputstva za izradu bombe i oružja za masovno uništenje. Ukupno je optužen za 12 krivičnih dela, a uhapšen je tokom serije antiterorističkih racija u Melburnu pošto je Federalna policija u njegovoj kući pronašla USB memorijski stik na kojem je bio sačuvan veći broj izdanja navodnog Al Kaida magazina "Inspire".


Prošle godine, Karabegović je optužen za četiri krivična dela prikupljanja dokumenata, koja se dovode u vezu s pripremom terorističkog čina, a pošto su sporni časopisi pronađeni na USB stiku. Međutim, na početku preliminarnog

Platio kauciju pola miliona

 

U decembru prošle godine Karabegović je pušten da se brani sa slobode pošto je položio kauciju u visini od 500.000 dolara. Nakon hapšenja on je rekao policiji da je časopise posedovao isključivo da bi ih čitao i o njima razmišljao. Tvrdio je da ih mesecima nije čitao te da je mislio da ih je uništio. Tokom saslušanja sa Adnanom u sudnici je bio njegov otac.

 

saslušanja, tužilaštvo je povuklo ove optužbe i zamenilo ih sa sedam novih krivičnih dela među kojima su posedovanje stvari, povezanih sa pripremom terorističkog čina.
 

Tokom preliminarnog saslušanja pred Prekršajnim sudom, tužilac je izneo tvrdnje da je Karabegović tokom više meseci snimljen kako sa prijateljima govori o zabranjenim terorističkim magazinima. Prisutni u sudu su čuli tajno snimljeni razgovor Adnana i njegovog brata, tokom kojeg se govorilo o "potrebi za akcijom" u odbrani islama, obavezi za primenom džihada, po cenu odlaska i u zatvor.


Tužilac Daniel Guvrić podsetio je na akciju Astlej, koju je krajem 2011. započela Australijska federalna policija, tokom koje su koristili fizička i elektronska sredstva za praćenje u prikupljanju dokaza protiv Karabegovića.


Tužilac je rekao da su kopije Al Kaidinog magazina sačuvane na USB-u tokom januara 2012. Fajlovi sa zabranjenim dokumentima sačuvani su samo nekoliko dana

pre nego što je Karabegović sa još dvojicom prijatelja, navodno postavio baner

Sa bratom o akcijama

 

Tužilac Guvrić rekao je kako je Adnan pozivao brata da čita (zabranjen) časopis te da je sa njim ragovarao o akcijama, pa čak iako zbog toga treba da se ide u zatvor.


- U jednom od nekoliko razgovora, sa različitim muškarcima, Adnan je rekao kako bi bio srećniji da ide u zatvor te je izražavao nestrpljenje govoreći da "ne može više da čeka" - rekao je tužilac.

iznad nadvožnjaka u Melburnu sa porukom: "Prljave neverničke svinje povucite svoje trupe iz muslimanskih zemalja".


Guvrić je podsetio sud kako je Karabegović snimljen dok je govorio o planu i nameri koji su "mnogo veći" nego postavljeni baneri.

On je navodno u aprilu 2012, govorio o "potrebi za akcijom" te potvrdio nameru za kupovinu pištolja.


- Pokušavamo šest meseci da kupimo pištolj - navodno je rekao Karabegović, a mesec dana kasnije govorio je i o planu da se napravi bomba koja bi prouzrokovala šumski požar.


Optuženi se takođe tereti da je u časopisima "Inspire", koje je prikupljao, govorilo o otvorenim izvorima džihada, u detaljima se pojašnjavao način kako da se izvrši džihad i koristi oružje za "kvalitentan urbani atentat".

Udar na vodovod

 

Jedna od akcija o kojoj je Karabegović navodno razmišljao, kako je iznelo Tužilaštvo, bilo je namerno zagađenje pijaće vode u Melburnu, te izrada bombe koja bi prouzrokovala veliki šumski požar u Australiji.

 

 

"Izrada bombe u kuhinji moje mame"

 

Među člancima o kojima je Karabegović razgovarao, bio je i onaj u kojem se opisivalo kako specifično napasti Australiju, te članak sa naslovom "Izrada bombe u kuhinji moje mame". Takođe, na sudu se čulo da je optuženi razgovarao i o tome kako da se modifikuju predmeti, kupljeni u prodavnici kućnog alata Banings, koji bi mogli da se upotrebe za izradu oružja.


U istom članku, navode se i tehnike kako podsticati ljude, koji poseduju znanje iz nauke, da pomognu u izradi oružja namenjenom masovnom uništenju.
- U delu članka pod naslovom "Otvoreni izvori džihada", opisuje se kako da se izvrši adaptacija džipa ili sličnog vozila na kojem bi se zavarila duga sečiva da bi s njime zatim projurilo kroz masu ljudi - navodi tužilaštvo u sudskim spisima.

POVEZANE VESTI

Sreda 10.04.2013. 12:01
Obolio od virusa "Alkaida" nazad za Sarajevo ili Kandahar svejedno ! a sto se oruzja tice iz " mamine kuhinje " najbolje nek vezba na njoj sa koznu municiju !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online