Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 08.04.2013.
02:35
Vesti A

Ubio švalera da ujedini porodicu

Mark Budimir iz Rokbneka, na zapadu Melburna, ubio je 30. oktobra 2011, a zatim zapalio telo 34-godišnjeg Dina Moreska u Bruklinu, jer je sumnjao da ima aferu s njegovom ženom Janom. Dan posle zločina, Mark je svojoj supruzi, inače majci četvoro dece, rekao da se "rešio Dina" kako bi ponovo ujedinio porodicu.

Foto: Ilustracija
 


- Ovo sve deluje nestvarno - rekla je u petak Jana Budimir ispred Vrhovnog suda Viktorije. - Dino je bio sjajna osoba velikog srca, omiljena ličnost, ni na koji način nije pokazivao nasilje, fantastična osoba - dodala je Jana Budimir.

LENA MORESKO: Uništio si mi porodicu

Gospođa Moresko ispričala je da njena strina Lena, Dinova majka, nikada neće moći da se oporavi od gubitka sina. Ona je plakala dok su njene rođake razgovarale s novinarima. Jedna od rođaka pročitala je poruku upućenu Mark Budimiru.
- Uništio si mi porodicu, ubio si moju porodicu. Nikada nećeš moći da platiš za ono što si nam uzeo. Ali ti moraš da razmišljaš svaki dana, sve do kraja života o tome šta si uradio - poručila je Lena Moresko.

Branilac Marka Budimira advokat Kolin Lovit pokušavao je da uveri porotu i sud, kako je njegov klijent u samoodbrani, u vrtu ispred fabrike statua u Bruklinu, ušao u konflikt s Moreskom. Ranije, kako se čulo na sudu, Budimir se sukobio sa Moreskom kada je počeo da sumnja da je u vezi sa njegovom ženom. Budimir mu je i poručio:
- Kada odlučim da uradim nešto po tom pitanju, to će se naći na naslovnim stranama novina.


Tokom tuče do koje je došlo u Bruklinu, na zapadu Melburna, Budimir je podigao Dina u vis, a zatim ga je bacio, ali tako da on prvo udari glavom, što jače može. Nakon toga više puta nogama se penjao na grudni koš onesvešćenog čoveka. Obdukcijom je utvrđeno da je Dino preminuo od posledica teških poreda glave i unutrašnjih organa, koje su fatalne po njegov život.


Posle ubistva, Budimir je telo žrtve preneo i bacio na đubrište u Bruklinu. Dinovo telo je stavio u kontejner koji je zapalio, a sa mesta zločina pobegao je kolima žrtve.
Porota nije prihvatila obrazloženje advokata i posle samo jednodnevnog većanja proglasila je Budimira krivim. Sudija Džefri Netl rekao je na sudu, kako je 188 santimetara visoki Budimir, prouzrokovao teške povrede Dinu Moresku koji je bio sitne fizičke građe.

Kobni rvački zahvat

Pre nego što je ubio i zapalio ženinog ljubavnika, Mark Budimir ga je ljutito upitao:
- Zbog čega se švalerišeš s mojom ženom? - nakon čega je negovo telo podigao i bacio ga svom snagom na zemlju.
Budimir je policiji rekao da je se radilo o rvačkom zahvatu, a ne namernom bacanju.

Dan posle zločina Budimir je 10 puta telefonom pozvao suprugu Janu tokom devet minuta. Krivio ju je za Moreskovu smrt te iznosio sakrastične lažne detalje o bolu koji je tokom ubistva zadao njenom ljubavniku. Takođe je pozvao detektive iz Jedinice za krvne delikte, kojima je rekao da se oseća rasterećenim, ali je tvrdio da ubistvo nije bilo s predumišljajem.


- To nije bilo ubistvo, možda iz nehata ili samoodbrane - rekao je Budimir.


Policiji je poručio da će se sam predati, ali tek nakon nedelju dana godišnjeg odmora. Međutim već sledećeg dana uhapšen u Broken Hilu, mestu u NSV.

Brutalan zločin

Sudija je prihvatio činjenicu da Budimir bio isprovociran vezom između Dina i Jane.
- Pa i pored toga, ovo je bilo brutalno ubistvo, tako malog i mirnog čoveka, od krupnijeg i snažnijeg napadača, zbog čega zaslužujete odgovarajuću kaznu - poručio je sudija.

Sudija Netl je predočio sudu kako je mentalno zdravlje Marka Budimira bilo pogođeno ženinim neverstvom i raspadom braka, što je umanjilo njegovu mogućnost da racionalno razmišlja i delimično smanjilo verovanje u moralnu krivicu.


U vreme zločina, Budimir je bio na izdržavanju suspendovane zatvorske kazne, zbog fizičkog matretiranja svoje žene koji je pretukao zbog sumnje da ga vara. Sudija Netl je rekao kako je Budimir bio veoma zbunjen orkivljujućom presudom porote, verujući da je ubistvom Moreska on "samo štitio svoju porodicu".


- Zadovoljan sam što ćete godinama u zatvoru moći da razmišljate kakav ste zločin počinili, ali i prihvatite moralnu odgovornost da postupke, koje bez sumnje snosite - rekao je sudija obraćajući se Marku Budimiru.


Mark Budimir je bio u šoku i više puta od njega je traženo da napusti optuženičku klupu, pošto mi je saopštena 18-godišnja kazna zatvorom bez prava na pomilovanje tokom 16 godina.
 

Sramna presuda

Ispred suda potresne scene. Majka ubijenog Dina Moreska, vidno skrhana bolom plakala je dok je pridržavala rođaka Karen Brenč, koja je novinarima rekla da kazna "nije dovoljna" za počinjeni zločin.
- Presuda je sramna, da budem iskrena, kada pogledate koliko je zločin počinjen, šta je sve uradio - rekla je gospođa Brenč i nastavila: - Dino je bio omiljena osoba, svu su ga voleli. Neverstva u brakovima se dešavaju svaki dan. Da li to znači da zbog toga neko treba da izgubi život?
I drugi članovi prododice, među kojima Madlena Moresko bili su razočarani kaznom, koja je za njih bila neadekvatna.


Jana Budimir: I dalje ga čekam

Jana Budimir izjavila je s olakšanjem dočekala kraj sudskog procesa, jer kako je rekla, bilo izuzetno teško da boravi u istoj prostoriji s Markom.
- Stalno razmišljam da će me Dino pozvati, da će se svakog trenutka pojaviti iza ugla - rekla je novinarima. - Ovo deluje nestvarno. Dino je bio toliko predivna osoba, sjajne naravi.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online