Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Četvrtak 04.04.2013.
15:37
CNN, Beta A

Ovako bi izgledao nuklerani rat SAD i Koreje

Stručnjak CNN-a za bezbednost opisao je mogući scenario nuklearnog napada Severne Koreje na SAD i Južnu Koreju. Prema njegovim rečima, nekoliko dana posle napada inicijativa bi se iz ruku Severne Koreje preselila u ruke saveznika.

Južna Koreja uveliko izvodi vojne vežbe kako bi se spremila za eventualni napad
 

Severna Koreja verovatno bi započela napad artiljerijskom paljbom po odabranim ciljevima u Južnoj Koreji. Artiljerijski napad bio bi praćen iskrcavanjem desantnih jedinice, koje bi naverovatnije bile ubačene na teren Južne Koreje uz pomoć podmornica.

Agenti-spavači, koje je Severna Koreja ubacila u Seul i druge veće gradove, kontaktirali bi svoju vojsku i pružali informacije o ciljevima. Istovremeno, Južna Koreja i SAD bi započele protivnapad, u kojem bi mornarica SAD-a uspostavila protivartiljerijsku paljbu po postrojenjima Severne Koreje, potom započela kampanju vazdušnih napada.

U roku od dva-tri dana, predviđa CNN-ov analitičar, inicijativa bi se preselila iz ruku Severne Koreje u ruke saveznika. Ali, vrlo je mala verovatnoća da do opisanog napada uopšte dođe. Mnogo je verovatnije da će Severna Koreja izvesti ograničeni napad na jedan ili dva odabrana cilja.

 

Južnokorejski ministar odbrane jutros je izjavio da je Severna Koreja na svoju istočnu obalu premestila raketu sa "znatnim dometom", ali je naglasio da ona ne može da pogodi SAD. Ministar odbrane Kim Kvan-jin je objasnio da je domet projektila znatan, ali ne i dovoljan da dobaci do druge obale Tihog okeana.

Stručnjaci kažu da Severna Koreja još nije pokazala da ima rakete dugog dometa ili veće preciznosti. Neki pretpostavljaju da je raketa dugog dometa koju je Pjongjang pokazao na paradi prošle godine bila zapravo maketa.

Severna Koreja je jutros saopštila da je njena vojska dobila dozvolu da "manjim, lakšim i raznovrsnim" nuklearnim oružjem napadne Sjedinjene Američke Države, dok je iz Vašingtona saopšteno da se zaštita regiona pojačava razmeštanjem protivraketnog sistema na ostrvo Guam u Pacifiku.

"Nemilosrdne operacije" severnokorejskih snaga su "konačno ispitane i odobrene", navodi se u saopštenju vlasti u Pjongjangu, koje je prenela Korejska centralna novinska agencija. Dodaje se da rat može početi "danas ili sutra".

Uprkos ratobornim izjavama Pjongjanga, analitičari ne očekuju nuklearni napad Severne Koreje i ukazuju da vlasti te zemlje znaju da bi takav potez bio saomubilački.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 04.04.2013. 16:22
Na mene je najveći utisak ostavila izvrsna TV grafika i dobra uigranost ovog dvojca koji izvode pokaznu vežbu na zamišljenom stolu! Inače, idu mi na živce i severni i južni Koreanci, i Amerikanci i stručnjaci znalci! Sve bih ja to govnjivom motkom po ustima lajavim! Hoće da se igraju rata kao da su sami na planeti! Mi, kao, treba godinama da pregovaramo sa teroristima sa KiM, i da se natežemo sa EU, a ove seronje ne spominju dijalog i odma bi da gađaju ciljeve! More m'rš i jedni i drugi i treći!
Četvrtak 04.04.2013. 17:46
Mali pendavi iskompleksirani patuljak koji je ocaran luksuznim zivotom te iste Amerike i svim produktima modernog drustva kao sto smo i vidjeli mnogo puta kada mu u posjetu dolaze slavni kosarkasi, kuvari itd... dok mu narod gladuje on podize tenzije jer energija straha i paranoje servirana u kontrolisanim medijima je najbolji lijek za upravljanje masama. Tako nam je bilo u Srbiji devedesetih kad su nas strasili svjetskom zavjerom dok je narod patio.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online