Nedelja 29. 9. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Četvrtak 04.04.2013.
11:43
Beta A

Komersant: EU na strani Prištine

U pregovorima Beograda i Prištine Evropska unija (EU) formalno drži neutralnu poziciju, ali se u suštini "solidariše s pozicijom Prištine", piše danas moskovski Komersant.

"Evropski činovnici ne pokušavaju da utiču na Prištinu, ubeđujući je da omekša poziciju, mada bi upravo takav pritisak mogao da da rezultat: Kosovo u potpunosti zavisi od EU, faktički živi na njen račun i teško da bi Priština dozvolila sebi da ignoriše uporne preporuke Brisela", navodi list.

"Ali, EU takve preporuke ne daje, i preferira ne da pritiska Prištinu, već Beograd", dodaje dnevnik.

Pritisak na Srbiju: Ivica Dačić

Komersant piše da je Srbiji ostalo manje od dve nedelje da donese maltene najvažniju odluku u svojoj novijoj istoriji, koja će u svakom slučaju biti bolna. Ukoliko Beograd odbaci sporazum s Prištinom, moraće da se u bližoj budućnosti odrekne integracije u EU, sa svim posledicama po privredu koja jedva diše.

A ako prihvati predložene uslove, srpsko rukovodstvo će skoro neminovno navući na sebe optužbe za "izdaju kosovske braće", mada Beograd nije izgubio Kosovo, piše dnevnik.

Podsećajući da iduće sedmice u Moksvu dolazi premijer Srbije Ivica Dačić, Komersant navodi da je ta poseta bila odavno usaglašena i da, po svemu sudeći ne bez razloga Dačić dolazi uoči 16. aprila, kada će EU doneti "pesudu" za Srbiju.

"Zato će kosovska tema neizbežno biti prisutna u razgovorima Dačića sa ruskim rukovodstvom", piše Komersant.

Dnevnik dodaje da je "zanimljivo" da je uoči pregovora u Briselu predsednik Srbije Tomislav Nikolić neočekivao uvereno izjavio da "konačnog rezultat neće biti". To uverenje se može objasniti samo jednim: Beograd je tačno znao da će mu u Briselu predložiti neprihvatljiv predlog, za koji je odluku bolje doneti kasnije – kada se premijer vrati iz Moskve, zaključuje list.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 04.04.2013. 11:55
ПА КОГ ЂАВОЛА ПРЕГОВАРАШ СА ЊИМА КАД ЈЕ НА СТРАНИ ПРИШТИНЕ, ОНИ НАС ЈУЧЕ БОМБАРДОВАШЕ А ТИ САД ОЧЕКУЈЕШ ОД ЊИХ ДА БУДУ НА НАШОЈ СТРАНИ, НЕВЕРОВАТНО !!!
Četvrtak 04.04.2013. 12:02
Све вам издајничко... А и ви, Србијо, шта сједите, зашто нисте на улицама? Па гдје вам је српска крв, шта вам се дешава људи, да ли сте ви нормални? Па ајде нека у Републици Српској ово ураде, да видите шта ће да буде и са зградом владе, а и са њеним власницима???? ШТА ВАМ ЈЕ СРБИЈО????????? ИЗЛАЗИТЕ НАПОЉЕ ЗАЈЕДНО, И ПРЕД ВЛАДУ!
Četvrtak 04.04.2013. 11:58
EU (Berlin i London) je jedan od glavnih aktera raspada Jugoslavije i Srbije , a šatro onda "organizuje sporazum " ??? Još jedna nameštaljka da se dokaže da je Srbija kriva za neuspeh "sporazuma".
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online