Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 28.10.2009.
21:43
Tanjug A

Grip se širi Evropom!

Zdravstvene službe većine evropskih zemalja upozoravaju na porast broja obolelih od gripa H1N1. Velika Britanija, Bugarska, Austrija, Rusija i Hrvatska prve su objavile podatke o broju umrlih i obolelih u posledjih mesec dana.

Broj slučajeva zaraze gripom H1N1 registrovanih u Velikoj Britaniji je udvostručen prethodne sedmice, tako da je dostigao 53.000. Zdravstvena služba objavila je da bi novim gripom H1N1 moglo da bude zaraženo 12 odsto stanovništva te zemlje, sa "špicom" od 30 odsto među decom i adolescentima, preneo je britanski naučni časopis "Lanset" .

Britanske zdravstvene vlasti predviđaju i stopu odsustva s posla zdravstvenih radnika od pet odsto.

Tako smanjen broj zdravstvenih radnika će morati da se suoči sa povećanjem broja pacijenata na bolničkom lečenju, koje se procenjuje na 35.000, među kojima bi 15 odsto moglo da bude u kritičnom stanju, odnosno stanju koje zahteva priključivanje na aparate za disanje.

  

U Bugarskoj je zatvoreno pet škola zbog širenja pandemijskog virusa gripa H1N1, objavilo je bugarsko Ministarstvo zdravlja.Predavanja su otkazana u četiri škole u gradu Trjavni, u centralnom delu Bugarske, kao i u jednoj u gradu Jambolu, na jugoistoku Bugarske.

Bugarsko ministarstvo zdravlja je upozorilo na intenzivno cirkulisanje virusa gripa H1N1 koji je dosad zarazio 204 osobe, među kojima 71 tokom prethodne sedmice.

U Bugarskoj je u ponedeljak zabeležen drugi smrtni slučaj izazvan virusom novog gripa, kada je jedan muškarac u Sofiji preminuo od upale pluća za čije lečenje nije zatražio zdravstvenu pomoć.

U austrijskoj pokrajini Tirol jedna škola je privremeno zatvorena pošto je 26 đaka obolelo od novog gripa.Reč je o poljoprivrednoj školi u Licenu, koja će biti zatvorena do 3.novembra, a ovom merom nadležne vlasti žele da spreče dalje širenje gripa. Trenutno je potvrđeno oboljenje od novog gripa kod dva đaka i jednog zaposlenog u kuhinji.

U utorak 26 đaka nije došlo na nastavu, pošto su oni, kao i kod tri potvrđena obolela, pokazivali simptome novog gripa - proliv, mučnina, kašalj, bolovi u zglobovima i visoka temperatura.

U glavnom gradu Rusije registrovan je prvi slučaj smrti izazvan virusom novog pandemijskog gripa H1N1, saopšteno je agenciji Itar-Taš u Ministarstvu zdravlja i socijalnog razvoja.

Ministastvo je navelo da je 53-godišnje Moskovljanka umrla na Prvoj gradskoj infektivnoj klinici.

Ministarstvo je potvrdilo i da su u pokrajini Zabajkalje juče od novog gripa umrle tri žene, što je potvrđeno u laboratoriji Higijensko-epidemiološkog centra.

Ministarstvo naglašava da virus gripa H1N1 u 90 odsto slučajeva ima lakšu formu i ne razlikuje se od toka drugih akutnih respiratorno-virusnih oboljenja.
Međutim, tri do pet odsto slučajeva ima krajnje težak oblik sa pojavom upale pluća i problemima disajnih ogana, dok 1,5 odsto zahteva intenzivnu terapiju sa veštačkom ventilacijom pluća.

U Rusiji je do danas registrovano 1.349 slučajeva laboratorijski potvrđenih oboljevanja od novog gripa, trenutno je bolesno 393, a 956 osoba je ozdravilo.

U Hrvatskoj su prema podacima Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, simptomi kod 234 osobe koje su do sada obolele od novog gripa u toj zemlji bili blagi, osim u dva slučaja, gde je došlo do upale pluća.

Na Policijskoj akademiji u Zagrebu simptomi novog gripa H1N1 potvrđeni kod 27 polaznika koji su smešteni na Klinici za infektivne bolesti, saopštila je Policijska uprava.

Zbog dolaska epidemije sezonskog gripa A u Hrvatsku, tamošnja služba za epidemiologiju (HZJZ) poslala je uputstva školama šta da rade u slučaju epidemije.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online