Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Petak 29.03.2013.
06:47
B. Božin - Vesti A

Slatko vino s antifrizom

Znamo li šta jedemo? To pitanje se ovih dana i nedelja često postavlja u Nemačkoj, a povoda ima napretek, više nego što želudac običnog potrošača može da svari. Konjsko meso u lazanjama, organska jaja koja to nisu, zatrovani kukuruz iz Srbije koji je dospeo u Nemačku i korišćen u stočnoj hrani... sve je to samo vrh ledenog brega koji je pokazao koliko u proizvodnji savremene hrane nešto suštinski ne štima.

Skandal sa životnim namirnicima u Nemačkoj
 

Poljoprivrednici i industrija nemaju Hipokratovu zakletvu za svoju profesiju, a zakone i standarde lako zaobilaze zbog što većeg profita.


Jedno od sigurno najvećih civilizacijskih dostignuća su bili frižideri u supermarketima sa zamrznutim povrćem, voćem kojeg nema u sezoni, ribom sa dalekih mora i okeana i ostalom polugotovom hranom, kojima su štedeli trud, novac i što je najvažnije - vreme. Sada se pokazalo da odatle vrebaju mnoge opasnosti po zdravlje. Primer sa konjskim mesom u lazanjama je alarmantan ne zato jer je bilo dovedeno u pitanje zdravlje ljudi, nego zbog toga što su Nemci po ko zna koji put nasamareni u vezi onoga što jedu.


Očerupane kokoške

Taj skandal se još nije stišao, a već je usledio novi sa lažnim organskim jajima. U Nemačkoj je tokom proteklih godina po svemu sudeći prodato na milione jaja sa bio-oznakom, iako su uslovi u kojima su kokoške držane bili mimo svih EU standarda. Zastrašujuće slike sa jedne od bio-farmi u Basumu u Donjoj Saksoniji, koje je tajno snimila organizacija za zaštitu životinja Enimal rajts voč, pokazale su na hiljade stišnjenih kokošaka u velikom gvozdenom kavezu, napola očerupanih i izranavljenih.

Konjsko meso u lazanjama

Državno tužilaštvo je povelo istragu protiv 200 navodnih bio-farmi. Jedno bio-jaje u proseku košta 10 centi više od običnog, a ako se ima u vidu da se dnevno proda više od dva miliona jaja sa tim oznakama u Nemačkoj, zarada merena milijardama evra je bila više nego očigledan motiv.


Poslednji prehrambeni skandal je uvezen iz Srbije. Radilo se o 45.000 tona zatrovanog kukuruza, koji je dospeo na skoro 4.500 nemačkih farmi, pretežno u Donjoj Saksoniji. Kontrole su pokazale da je dozvoljena vrednost koja iznosi 0,02 miligrama aflatoksina po kilogramu kukuruza više nego 10 puta premašena.


Prva velika afera s hranom zabeležena je 1985. godine, kada su austrijski proizvođači vina u svoje proizvode dodavali dietilenglikol, hemijsku supstancu koja je trebalo da da slatkoću i pojača ukus, a koja je sastojak antifriza. Slučaj je otkriven tek kada su proizvođači pokušali da hemikaliju prikažu kao trošak u proizvodnji za čiji iznos treba umanjiti poresku osnovicu, a završio se hapšenjima i visokim zatvorskim kaznama. Milioni litara vina raznih austrijskih marki povučeni su iz prodaje.


Dve godine kasnije, 1987. godine, desio se prvi u nizu skandala u vezi sa pojavom crva u ribljem mesu, a isti problem se ponovio i 1994. godine, kada su crvi nađeni u prerađenim ribljim štapićima. Tri godine kasnije paraziti su nađeni u haringama, osliću i drugim vrstama ribe.

Masti leševa

U Nemačkoj je 1993. u prodavnicama nuđeno meso koje je počelo da truli. Onda je 1997. celu Evropu zahvatila panika zbog ilegalnog uvoza mesa goveda zaraženih kravljim ludilom. Uzrok zaraze je bilo to što su u stočnu hranu dodavane masti i brašno, proizvedeni od tela uginulih životinja.


Skandal sa kukuruzom desio se i 2002. godine, kada je u žitarice korišćene za ishranu živine dospela supstanca nitrofen, koja se koristi kao otrov za uništavanje korova. Propisima dozvoljena maksimalna granica tada je prekoračena 200.000 puta!
Godinu dana kasnije se pojavio otrov dioksin, koji je preko pokvarenih uređaja u jednom silosu zagadio 2.100 tona stočne hrane.

Stotine farmi u Nemačkoj i Holandiji je privremeno zatvoreno, a u februaru 2003. hiljade svinja je ubijeno. Pravi "poslovni duh" pokazala je firma iz Bavarske, koja je 2006. godine, umesto da baci pokvarena jaja, od njih napravila masu za testenine i peciva. Onda je 2008. godine na nemačke trpeze stigla mocarela iz Italije, i to oko 11.000 tona sira zaraženog crvima i mišjim izmetom.


U decembru 2009. ponovo se pojavio kancerogeni dioksin, sada u kukuruzu iz Ukrajine. Radilo se o 2.500 tona, koje su dopremljene nemačkim organskim farmama preko holandskog trgovca. U isto vreme zabeležen je još jedan dioksin skandal kada je otrov dospeo u hranu, a do danas nije otkriveno na koji se način to desilo.


Najopasnija zaraza se desila u maju 2011. godine, a uzročnik je bila bakterija EHEC, izuzetno opasna i agresivna podvrsta ešerihije koli, koja je napadala želudac i za veoma kratko vreme uspela da zarazi hiljade potrošača. Mnogi oboleli su bili smešteni u bolnice, uglavnom na intenzivnu negu, a 53 ljudi je umrlo.

POVEZANE VESTI

Petak 29.03.2013. 07:04
Kod nas je mngo, mnogo gore. Mi kupujemo mnoge namirnice koje se zovu mesne. Šta je unutra, bolje da ne znamo. Spolja sve izgleda isto - ružičasto i glatko.
Petak 29.03.2013. 08:44
Samo kad se sjetim da nam je Holandija uvalila krompirovu zlaticu ,pa zadnje i crva u crnom luku i ko zna što su naši smislovi još od tih zapadnih luđaka uvozili ko sjeme,ono "kukuruz iz Srbije" ni ne zvuči loše.Sve se plača ,sve se vrača.
Petak 29.03.2013. 08:45
Од како је света и века,било је "оваца" за шишање!Сви ми знамо шта је штетна храна (у већини случајева!) и до нас је шта ћемо јести.А шта смо све преживели и чиме су нас до сада тровали,више нас ништа не може изненадити!Постали смо поприлично отпорни на те "ситне" отрове!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online