Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 14.03.2013.
00:11
B92 A

Sve lošija slika uloge SAD u svetu

Imidž američkog liderstva je 2012. godine bio lošiji nego ikad u očima sveta otkako je Barak Obama došao na funkciju predsednika Sjedinjenih Američkih Država.

Predsednik SAD Barak Obama
 

Kako pokazuje istraživanje agencije Galup, koje je sprovedeno u 130 država, srednji nivo odobravanja vođstva SAD iznosio je prošle godine 41 odsto, dok je 2009, kada je Obama postao američki predsednik, taj nivo iznosio 49 odsto.

Srbija je i dalje među zemljama koje najnegativnije gledaju na američko vođstvo u svetu - samo 20 odsto ispitanika ga vidi u pozitivnom svetlu.

Međutim, ukazuje Galup, Srbija je po negativnom stavu pala prošle godine na drugo mesto u Evropi, a prvo mesto je zauzela Rusija sa samo 13 odsto onih sa pozitivnim stavom.

Istovremeno, Srbija je među zemljama sa najvećim skokom podrške u odnosu na prethodnu godinu, jer je 2011. godina samo osam odsto ispitanih stanovnika Srbije sa simpatijama gledalo na liderstvo SAD.

Iako je poverenje u američko vođstvo generalno opalo, ono je i dalje uglavnom bolje nego što je bila 2008. godine, poslednje u kojoj je predsednik SAD bio Džordž Buš mlađi.

Pad podrške, po mišljenju Galupa, ukazuje da Obama i njegov novi državni sekretar možda neće imati onakvu podršku za stavove SAD kakvu su imali ranije. Štaviše, u zemljama u kojima su ti stavovi nekada toplo dočekivani, podrška bi mogla biti sve hladnija.

Imidž američkog vođstva i dalje je najbolji u Africi, zbog snažne većinske podrške u podsaharskim zemljama. Međutim, taj imidž je lošiji u odnosu na prošlu godinu, a i tada je pokazivao znake slabljenja, ukazuje Galup.

Američko vođstvo je daleko slabije u severnoj Africi, osim u Libiji, gde je američka podrška pobuni protiv Moamera el Gadafija donela Vašingtonu simpatije bez presedana - većina Libijaca, tj. 54 odsto njih, ima pozitivan stav, mada je istraživanje sprovedeno pre napada na konzulat SAD u Bengaziju.

U Maroku, Alžiru i Tunisu jedva trećina ispitanika pozitivno gleda na liderstvo SAD u svetu, pri čemu je podrška u Alžiru pala sa 37 odsto iz 2011. godine na 30 odsto iz prošle godine.

U Latinskoj Americi i karipskim državama nije zabeležen veći pad, a u Meksiku se čak uvećao: 2011. godine iznosio je 26 odsto dok je 2012. godine bio 37 odsto.

S druge strane, rezultati iz Meksika slabiji su u odnosu na prosek u regionu.

U Evropi, simpatije za američko vođstvo smanjile su se sa 42 na 36 odsto za godinu, ali su i dalje dvaput snažnije u odnosu na poslednje godine Bušovog mandata.

U šest evropskih država, među koje Galup ubraja Kosovo, podrška stanovništva je većinska, dok je takva podrška u poslednjoj godini izgubljena u Francuskoj, Španiji i Švedskoj.

Podrška je opala za više od 10 procentnih poena u Mađarskoj, Hrvatskoj, Makedoniji i Austriji. Rusija je na samom začelju.

U Aziji su gledišta takođe postala hladnija, mada je s prosekom od 37 odsto podrške stav prema Americi i dalje bolji nego ikada za vreme Džordža Buša.

U Pakistanu se ta podrška smanjila za čitavih 30 procentnih poena i sada iznosi 12 odsto, odnosno na samom je začelju, zajedno s podrškom koju svetska uloga SAD ima u Iranu.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 14.03.2013. 07:29
Ja sam mislio da su najpopularniji na Kosovu, medju siptarima, 99%.
Četvrtak 14.03.2013. 07:59
NE,NE TO MORA DA JE GRESKA,NEMOGUCE!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online