Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 13.03.2013.
12:12
B. Božin - Vesti A

Političke psovke i uvrede (4): Predsedniče, vi ste šupak!

Najviše se ružnim izrazima časte koalicioni partneri, i to najčešće imenima životinja: petao koji hrče, panter sa lakovanim cipelama ili hospitalizovani nilski konj.

 

Prošla su zlatna vremena kada su nemački političari negovali kultivisan i originalan stil političkih prepucavanja u parlamentu. Iz tog vremena je ostala kultna opaska Joške Fišera 1984. predsedniku Bundestaga Rihardu Štiklenu godine u Bundestagu tokom rasprave o aferi Flik: "Sa dopuštenjem, gospodine predsedniče, vi ste šupak!"

Ako bi se nekom omaklo, kao ministru finansija Teo Vajgelu, koji je kolegu iz vlade grofa Ota Lambsdorfa neotmeno proglasio "plemićkim seratorom",

Istoričar Arnulf Baring tvrdi da je kvalitet političkih uvreda poslednjih godina opao jer umesto duhovitih smicalica sve više dominira konfekcijsko etiketiranje tipa "lažov", "podstrekač", "licemer" i slično. I Ginter Purš, koji je u svojoj knjizi "Parlamentarna knjiga psovki" sakupio verbalne ispade političara još od 1949. godine, smatra da je umetnost vređanja u Bundestagu u krizi. Jedan od razloga je po njemu preseljenje parlamenta iz Bona za Berlin. Prelazak pod elegantnu i staklenu kupolu Rajhstaga ohladio je i najusijanije glave, tumači ovaj ekspert za političke psovke.


Između koalicionih partnera vladajućih demohrišćana i liberala sve češće izbijaju varnice, zbog kojih kancelarka Angela Merkel ima glavobolja. "Demohrišćanska stranka je nastupila kao divlja svinja i pokazala svoju destruktivnu stranu", izjavio je nedavno ministar zdravlja liberal Danijel Bar, nakon što je šef bavarskih demohrišćana Horst Zehofer odbio jedan njihov predlog. Njemu se pridružio generalni sekretar Kristijan Lindner, napominjući da Zehofer ima neku ličnu traumu. "Sada preko 70 miliona privatnih osiguranika mora da ga leči od nje", rekao je Lindner, dovodeći u pitanje zdrav razum jedne od vodećih ličnosti na nemačkoj političkoj sceni.

Pogled na njušku


Ronald Pofal je kolegi demohrišćaninu Volfgangu Bozbahu odbrusio da "ne može da gleda njegovu njušku", niti da "više sluša njegova sranja", što je ukazalo da i u samoj partiji ima velikih problema. Tek nakon intervencije šefice Angele Merkel usledilo je Pofalino izvinjenje.

 

Olinjale psovke


Na internetu se pojavila šaljiva (i, naravno, lažna) vest da nemački parlament usvaja reformu psovki kojima mogu da se služe poslanici u svojim govorima. "Kako je obrazložio šef Bundestaga Norbert Lamert, tokom proteklih godina su neki izrazi i uvrede toliko olinjali da je bilo krajnje vreme da se uvedu promene", stoji u pomenutoj vesti.


Pobesneli političari


Premijeru Rajnland-Pfalca Kurtu Beku je za vreme TV-intervjua na ulici dobacivao jedan prolaznik, a onda se političar okrenuo i pred kamerama mu odbrusio da 'začepi gubicu". Drugom prilikom ga je prozvao dugogodišnji nezaposleni radnik Henriko Frank, a Bek mu je odgovorio da 'ako se opere i obrije možda će i naći posao".


Naravno da prozvana strana nije oklevala da uzvrati sličnom merom. Generalni sekretar demohrišćana Aleksander Dobrint je zaključio da se liberali "pretvaraju u nesposobnu grupu političara u oblasti zdravstva, koja ne samo da loše igra, nego posle toga još i gunđa unaokolo".


Nazvati političkog neistomišljenika divljom svinjom novitet je u repertoaru uvreda. Na dugačkoj listi koju poseduje nemački parlament, od životinja su se na njoj našli "zavijajući zlatni hrčak", "lažno nevina zmija", "božićna ili birokratska guska", "petao koji hrče", "panter sa lakovanim cipelama" ili "hospitalizovani nilski konj"...


U Puršovoj knjizi su se našli mnogi nemački političari. Joška Fišer je Valtera Althamera nazvao "hrišćanski bacač đubreta", a Rupert Šolz je Fišera nazvao "đoka koji stari". Prilično nedžentlmenski se poneo bivši kancelar Helmut Kol, koji je za Hertu Dojbler-Gmelin primetio: "Kad vas vidim, shvatam zašto ste za ravnopravnost sa muškarcima!" Novijeg datuma je levičar Jan van Aken, koji je prošle godine opleo po liberalu Martinu Lindneru: "Svaki put kad neka žena govori, ovaj mačo arogantno dobacuje i češka se za jaja. To postaje nepodnošljivo!"


Osim opomena koje su dobili, ovi političari su svojim "biserima" ušli u istoriju nemačkog parlamentarizma. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online