Četvrtak 20. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 07.03.2013.
06:09
telegraf.rs A

Pijani delegati UN? Ukidajte alkohol!

Džozef Torsel, jedan od ambasadora u Petom komitetu UN, traži da se njegovim kolegama zabrani da konzumiraju alkohol pred početak pregovora, jer su, prema njegovim tvrdnjama, neki od njih na sastanke dolazili "odvaljeni".

Pijanstvo na visokom nivou (Foto: Arhiva)
 

Budžetski pregovori u Ujedinjenin nacijama verovatno su veoma dosadni, zbog čega mnogi delegati imaju naviku da pre početka sastanka svrate na “po jednu”. Međutim, američki ambasador za upravljanje i reforme u UN Džozef Torsel kaže da su se, na nedavno održanom sastanku, pojedini delegati pojavili potpuno pijani.


- Oduvek postoji dobra i odgovorna tradicija da malo alkohola unapređuje pregovore, ali mi ovde ne pričamo o delegatima koji u bar svraćaju na po jedan gutljaj pića. Kada je reč o odvijanju pregovora, pravimo skroman predlog da pregovaračke sobe ubuduće budu ‘zone bez opijanja’. Iako je moja vlada zahvalna za strateške mogućnosti predstavljene u nekim novim praksama, hajde da sačuvamo šampanjac za kraj uspešno završene sednice i poradimo na kredibilitetu Petog komiteta u ovom procesu - rekao je Torsel na sastanku budžetskog komiteta UN, poznatog kao Peti komitet.


Prema njegovim rečima, “pijani delegati” su najčešće oni koji dolaze iz zemalja u razvoju, odnosno takozvane “Grupe 77″ (iako ta grupa danas broji 132 zemlje). Inače, ranije je između ove grupe sa jedne i SAD i drugih bogatih zemalja sa druge strane bilo spora oko toga kako se postupa sa glasovima za budžet: bogate zemlje zalažu se za glasanje koznsenzusom, što im omogućava i priliku da ulažu veto, dok se “Grupa 77″ zalaže za većinsko glasanje.


Zbog toga je ipak opravdano pitati se i da li je ovo Torselov pokušaj da iz osvete uskrati zabavu delegatima...
 

“Odvaljuju“ se Afriknaci, Rusi, Kanađani, Francuzi...

Inače, piće je u nekim slučajevima sastavni deo pregovora, sredstvo koje ublažava tenzije i pregovaračke pozicije.

- Sve je u tome da je ‘pobednik onaj koji ostane poslednji’. Posle tri nedelje, u kojima smo zajedno provodili 20 sati dnevno, ljudi počnu da se zaista osećaju dovoljno prijatno. Ali, ako ste dovoljno glupi da budete toliko pijani da ne možete da pregovarate, onda zaslužujete i da izađe takav snimak vas samih. Inače, to ne rade samo Afrikanci. Rusi to rade i nije nikakvo iznenađenje da Kanađani donose viski, a Francuzi vino - kaže jedan diplomata koji je u Savetu bezbednosti UN učestvovao u mnogim budžetskim pregovorima.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 07.03.2013. 08:33
Dacicu, da neces i ti u delegaciju UN? :)
Četvrtak 07.03.2013. 22:34
Piju ko zna kakvu brlju. Neka probaju moju sljivku, pocece i strumfofi da im rade. A ako je ona iz Bajcetine, pobesnece, ka psi lutalice?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online