Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Sreda 06.03.2013.
16:30
Vestionline A

Teorije (zavere) o smrti Uga Čavesa

Kada je CNN objavio izjavu jednog bivšeg diplomate da je Ugo Čaves mrtav, nedelju dana pre nego što je to zvanično proglašeno, potpredsenik Venecuele Nikolas Maduro je rekao da je živ i za njegovo stanje optužio neprijatelje. Opozicija je ubrzo javila da vlast krije istinu i dodala da će se sve saznati za nekoliko dana. Danas, kada se i zvanično zna da je Ugo Čaves mrtav, nagađa se gde i kada je narodni vođa i komandant umro.

Venecuelu i ceo svet zanima kako i kada je otišao poslednji revolucionar
 

Potpredsednik Venecuele Nikolas Maduro, saopštavajući narodu da je Čaves preminuo, optužio je "istorijske nepriajtelje Venecuele" (misleći na Amerikance) da su izazvali rak kod Čavesa kako bi podrili demokratiju u toj zemlji. Ovaj stav potkrepljen je i proterivanjem američkog ambasadora iz Karakasa u trenutku kada je zemlja ostala bez predsednika.

Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad, veliki prijatelj i saveznik Čavesa i Venecuele, izražavaju žaljenje zbog odlaska "mučenika koji je služio narodu i štitio ljudske i revolucionarne vrednosti", naveo je da je Čaves umro od "sumnjive bolesti", doprinoseći zvaničnoj propagandi u Venecueli o smišljenom napadu na predsednika.

Sumnjivo: I Čaves i Kastro bolovali od raka. I ne samo oni. Bolest koja pohodi latinoameričke lidere

Lider Ruske komunističke partije Genadij Zjuganov insistira na međunarodnoj istrazi o smrti Uga Čavesa. On napominje da je vrlo sumnjivo što sve veći broj latinoameričkih lidera oboljeva od karcinom i aludira na moguću umešanost SAD.

"Kako je moguće da istovremeno šest latinoameričkih lidera protiv SAD boluje od iste bolesti?",  upitao je Zjuganov.

Od karcinoma je bolovao i Fidel Kastro, kolumbijski predsednik Huan Manuel Santos, predsednik Brazila Dilma Rusef, njegov prethodnik Luis Ignasio Lula de Silva i bivši lider Paragvaja Fernando Lugo.

Međutim, u samoj Venecueli najzastupljenije su dve verzije smrti. Njegovi saradnici smatraju da su ga ubli Amerikanci putem "vakcine" kojom mu je "ubrizgan" rak. Prema toj struji Čavesova smrt je čisto političko ubistvo. 

Sa druge strane pojavila se glasina da je umro na Kubi, a što je vlast već neko vreme pokušavala da sakrije. Ovu teoriju potkrepljuje to što pored njegove postelje u vojnoj bolnici u Karakasu, gde je zvanično umro, nije viđen niko od ministara i visokih državnih funkcionera.  

Zastava na pola koplja u Karakasu
 

Španski list "ABC" piše da je Čaves u petak hitno vraćen na Kubu, gde je pre operisan četiri puta i do pre dva meseca lečen. Umro u utorak u sedam sati ujutru po kubanskom vremenu, pošto je porodica dozvolila lekarima da ga ne održavaju u životu i isključe sa aparata. Posle toga je, opet krišom, vraćen u Karakas.

List dodaje da je potpredsednik Nikolas Maduro preduzeo sve mere da odvrati pažnju javnosti sa bolesti predsednika, pa je proterivanje američkog ambasadora bilo diverzija kako se ne bi saznalo za tajno putovanje Čavesa na Kubu i nazad.

 Mnogi posmatrači veruju da je on preminuo pre više dana ili čak nedelja, ali da je to obelodanjeno tek sada da bi se pripremio teren za smenu vlasti. Vlada je takve tvrdnje redovno poricala, objavljujući narodu najnovije vesti o stanju predsednika.

POVEZANE VESTI

Sreda 06.03.2013. 16:40
Amerika je država satanistička. Тако су својевремено ирачани изјавили,а данас и остатак света то увиђа.
Sreda 06.03.2013. 16:41
"Kako je moguće da istovremeno šest latinoameričkih lidera protiv SAD boluje od iste bolesti?" Vrlo verovatno po meni.
Četvrtak 07.03.2013. 04:01
Kakav je to bio ljudina. Slava mu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online