Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 04.03.2013.
17:06
Beta A

Indijka 12 godina štrajkuje glađu

Indijka Irom Šarmila 12 godina nije uzela čvrstu hranu, jer štrajkuje glađu u znak protesta zbog indijskog zakona koji vojnicima dozvoljava da ubijaju bez krivičnog gonjenja i hapse bez naloga ekstremiste u indijskom delu Kašmira i delovima severoistoka zemlje.

Pošto ne mogu da je nateraju da jede, sude joj za pokušaj samoubistva: Irom Šarmila
 

Protiv Šarmile (40) koju, po nalogu vlasti, na silu hrane putem cevčice u nosu, danas je podignuta optužnica za pokušaj samoubistva. Nazvana "čelična lejdi", Šarmila je postala simbol boraca za poništavanje tog zakona, koji i policiji daje široka ovlašćenja u pretresima i zaplenama imovine.

Šarmila je poslednji dobrovoljni obrok pojela 4. novembra 2000 u Impali, glavnom gradu države Manipur na severoistoku zemlje, jedne od nekoliko u tom delu Indije u kojima deluju pobunjenici.

Uhapšena je tri dana kasnije i primorana da uzima hranu kroz cevčicu u nosu. Prema indijskom zakonu, ona mora jednom godišnje da bude oslobođena da bi se videlo da li će da počne da jede. Pošto se do sada to nijednom nije desilo, ona bi bila vrećana u pritvor i nasilno hranjena.

Šarmila se danas pojavila u sudu, na ročištu po otpužnici za pokušaj samoubistva, i izjavila da nije kriva. "Volim život. Ne želim da oduzmem sebi život, ali želim pravdu i mir", rekla je na sudu.

Ukoliko bude osuđena, Šarmila se suočava sa jednogodišnjom kaznom zatvora.

Ona je istakla da će nastaviti sa štrajkom glađu sve dok ne bude povučen sporni zakon. Organizacije za zaštitu ljudskih prava otpužuju indijsku vojsku da koristi pomenuti zakon da bi mučila i ubijala osumnjičene pobunjenike, izazivajući ponekad oružane sukobe kako bi imala opravdanja da ubija.

Zakon je, posle grupnog silovanja i ubistva studentkinje u jednom autobusu u decembru u Nju Delhiju, došao na metu kritika i boraca za ženska prava koji navode da on omogućuje vojnicima da siluju žene bez straha da bi mogli da budu uhapšeni ili kažnjeni.

Vlada je u januaru imenovala odbor za preispitivanje zakona, predloživši da iz njega bude uklonjena zaštita za vojnike optužene za seksualno nasilje. Vojska se, pak, protivi svakom ublažavanju pomenutog zakona, uz tvrdnje da su joj potrebna specijalna ovlašćenja u borbi protiv pobunjenika.

Prema spornom zakonu, vojnici mogu da budu krivično gonjeni za narušavanje ljudskih prava samo po specijalnoj dozvoli federalne vlade. Zvanična dokumenta su pokazala da je vlada indijskog Kašmira u poslednje dve decenije tražila dozvolu za sudsko gonjenje 50 vojnika, ali je federalna vlada u svim slučajevima odbila da je izda.

Ponedeljak 04.03.2013. 17:10
Ali ona nema stiropor...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online