Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 27.02.2013.
06:06
O. Ikodinović - Vesti A

Heroji votke lome noseve

Pijani putnici u ruskim avionima dozlogrdili su i osoblju i saputnicima, jer puše, vređaju stjuardese, tuku stjuarde, lome ljudima noseve i upadaju pilotima u kabinu. Zato se u ruskoj javnosti sve više govori o uvođenju "suvog zakona", kojim će se pijanim osobama zabraniti ulazak u avion. Deputati državne Dume zalažu se čak za formiranje crnih spiskova, na kojima će se naći imena izgrednika pod gasom.

I aviokompanije traže da se pooštre kazne za one koji narušavaju pravila ponašanja tokom leta. Ogorčeni generalni direktor najveće ruske aviokompanije Vitalij Sevaljev, već je sačinio spisak od 1.821 nepoželjnog lica.

Zaboravljeni zakon

- Ne mogu da govorim o tome da li bi trebalo ili ne bi trebalo prodavati alkohol u avionu i da li bi trebalo dozvoliti putniku da ga unese u kabinu, jer je to tema za ozbiljne diskusije. Što se tiče pooštravanja mera, želim da podsetim na vazdušni zakon Ruske Federacije.

 

Članom 107 propisano je da prevoznik može jednostrano da raskine ugovor o prevozu putnika ako putnik tokom leta narušava određena pravila ponašanja i ugrožava bezbednost leta. Takva norma postoji - kaže Oleg Klim, zamenik načelnika Ruske avijacije.

On u svom blogu na Tviteru kaže i da svaki prevoznik ima pravo da zna lice ovih nazoviheroja, te da bi svakom izgredniku trebalo izreći kaznu zabrane letenja na tri do pet godina. Zasad sve je ostalo na pretnjama. Aviokompanije nemaju zakonsko pravo da takvim putnicima otkažu svoje usluge.

Prinudno sletanje

Avioprevoznici kažu da medijski izveštaji samo u minimalnoj meri odražavaju stvarnost. U praksi takvih incidenata ima na hiljade godišnje i većina njih nije dostupna javnosti. Najpijaniji su letovi na linijama koje vode u Havanu, Tajland i Dubai. Uglavnom, najrizičniji su letovi koji dugo traju. Ukoliko se incident desi, neophodno je prinudno sletanje aviona, što prevoznika najmanje košta oko 10.000 dolara, plus neprijatnosti, višečasovno zadržavanje leta, gubitak vremena, pa i putnika.


Mnogi se javljaju sa predlozima za rešavanje ovog problema. Glavni ruski sanitarac Genadij Onišenko podržao je inicijativu Dume o zabrani unosa alkoholnih pića iz fri-šopova u kabinu aviona. On je predložio i da se u potpunosti zabrani prodaja žestokih pića u avionima, uključujući i alkohol koji je uključen u cenu aviokarte u biznis klasi. Neki smatraju da je ovo nemoguće, jer se kosi sa međunarodnim standardima.
 

Lav Košljakov, zamenik generalnog direktora Jutera, kaže da bi, ipak, trebalo samo zabraniti kupovinu alkohola u fri-šopovima.

Vezivanje u kabini

Biro za bezbednost transporta SAD takođe ima crni spisak osoba kojima je zabranjen pristup u avion zbog sumnje da bi mogli da izvrše teroristički napad. U nekim slučajevima se ove mere preduzimaju ukoliko putnik ima kriminalni dosije, a u nekim slučajevima je dovoljno da se putnik ogluši o zabranu pušenja u avionu.


- Tamo su stroži standardi, jer članovi posade imaju ovlašćenja da savladaju mahnitog putnika, uključujući jake trake kojima ga mogu vezati u kabini. Ako siledžiju predaju bezbednosnim organima u SAD ili Engleskoj, on se sigurno neće izvući samo sa administrativnom kaznom od 1.000 rubalja (25 evra) ili razgovorom sa policijom - kaže Lav Košljakov, zamenik generalnog direktora Jutera.

- Trebalo bi da promenimo sistem. Putnik bi tako mogao da kupi alkohol u fri-šopu, ali ne bi mogao tad da ga uzme, već kada avion sleti. Takva usluga bi imala dodatne troškove za preuzimanje, transport, skladištenje i isporuku pića putniku, ali mislim da je to najracionalnije rešenje, iako je prilično komplikovano. Što se tiče pokušaja da se stvore crne liste, to je protivzakonito, ali je tehnički moguće, pošto su dostupne sve informacije prilikom rezervacije - kaže Košljakov.

Neki ruski mediji podsećaju na zaboravljeni citat krivičnog zakonika po kojem se huliganstvo, kršenje javnog poretka, reda i mira kažnjava novčanom kaznom od 500.000 do milion rubalja (12.500 do 25.000 evra) ili zatvorom u trajanju do sedam godina. Takve kazne bi, mnogi veruju, bile više nego dovoljne.

Alkoholisanje u avionima u Rusiji samo je deo mnogo većeg problema. Alkoholizam je ušao u sve pore ruskog društva. Registrovano je čak tri miliona alkoholičara. Čak 25 odsto Rusa umire zbog alkoholizma, pa je i predsednik Vladimir Putin otpočeo zvaničnu borbu protiv alkohola.

Veseli i stranci

U poslednjih mesec i po dana u ruskim avionima zabeleženo je nekoliko incidenata. Jedan trgovac iz Saratova na letu Moskva-Hurgada pretukao je stjuarda, a potom jednom putniku slomio nos. Očevici kažu da je izgrednik pretio da će ubiti sve koji mu stanu na put i spustiti avion u vodu.

Još jedan biznismen je na oči svoje supruge i malog deteta, izbubecao stjuarda, a zatim upao u kabinu pilota. Na letu do Tajlanda, jedan mladi Rus pretukao je svog saputnika zbog čega je avion prinudno sleteo u Taškent (Uzbekistan). U krvi mu je nađeno čak dva promila alkohola! Platio je kaznu od oko 250 evra, a potom je deportovan u domovinu. Tako je za njega i njegovu suprugu završen medeni mesec i pre nego što je počeo.


Još jedan slučaj zabeležen je početkom februara. Putnik je tokom leta Bangkok-Belgorod sve vreme ometao let i ugrožavao bezbednost 280 putnika. Ispijao je žestoka pića, pušio u kabini aviona, vređao stjuardese i ostale članove posade... Policija ga je privela po sletanju na belgorodski aerodrom.


Vraćajući se iz Nemačke u Krasnodar, jedan putnik je u tranzitu kroz moskovski aerodrom Šeremetjevo pretukao aerodromske radnike. Bio je uveren da "kažnjava nemačko osoblje". Njemu preti kazna do pet godina zatvora.


Incidente na ruskim letovima ne prave samo Rusi, već to čine i strani državljani. Poslednji incident zabeležen je 5. februara ove godine. Kapetan je bio primoran da vrati letelicu u vazdušnu luku samo nekoliko trenutaka pre poletanja, i to zbog grupe pijanaca. Jedan od putnika je ceo slučaj zabeležio kamerom svog telefona. Grupa od 13 pijanih mladića vređala je putnike i članove posade.

Trojicu najglasnijih stjuardese su zamolile da napuste avion, ali su oni to odbili. Kapetan je pozvao policiju koja je uhapsila izgrednike, a oni su izjavili da ne vide ništa loše u svojim postupcima. Kažu da su se samo radovali dugo očekivanom odmoru i da su pred let malo popili. Po njihovom mišljenju, oni su skinuti sa leta jer se nisu svideli stjuardesi.

Sreda 27.02.2013. 06:24
Dobro je dok tuku votku...Sta bi bilo da im damo slivovicu?????
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online