Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 26.02.2013.
01:44
N. Popović, B. Božin - Vesti A

I naša Živka žrtva mafije

Luksuznom životu koji su vodili trgovci nekretninama Jonas Keler (31) i Štefan S. (37), uz kupanje u šampanjcu, polugole devojke, raskošne vile i skupe sportske automobile, konačno je došao kraj. Koliko su ekscentrične prohteve imala ova dvojica svedoči i podatak da su jednom prilikom platili dolazak legendarnog glumca Čaka Norisa na njihov parti, a drugom su opet prilikom iznajmili i pravog slona, izveštava list "Virtšaftsvohe". I državni tužilac Doris Moler-Šoj je izjavila da je pronevereni novac uglavnom potrošen za "krajnje razuzdan životni stil optuženih".

Oštećena za više od 200.000 evra: Živka Šoškić
 


U toku protekle nedelje policija je uhapsila Kelera kada se svojim audijem 8 nalazio na putu u Erlenbahu u Bavarskoj, a Štefana S. na njegovom imanju u Ofenbahu, kod Frankfurta na Majni, vrednom 2,6 miliona evra.


Pored njih dvojice, uhapšeno je još četvoro saradnika, a protiv 50 osoba se vodi istraga. Državno tužilaštvo u Frankfurtu je saopštilo da se radi o sumi od oko 100 miliona evra, novcu koji su građani poverili dvojici prevaranata radi kupovine nekretnina, a među oštećenima, kako se ispostavlja, ima i naših zemljaka.


"Vesti" su stupile u kontakt za Živkom Šoškić, rođenom Beograđankom, sada nastanjenom u frankfurtskom naselju Sosenhajm, koju je ovaj dvojac, kako nam je izjavila, oštetio za više od 200.000 evra. Ona je još pre 13 godina odlučila da svoj, i teško stečeni kapital svoje dece (sin i ćerka žive i rade u Beogradu), investira u kupovinu nekoliko jeftinijih stanova u Frankfurtu i tako "sebe i njih obezbedi za starost".

Ttrošio bogatstvo na provod: Uhapšeni Štefan S.
 


- Uplatila sam svojevremeno kaparu od 75.000 maraka (tada su još bile u opticaju) i dobila ključeve od četiri stana. Prema ugovoru, trebalo je da budem upisana u knjigu vlasnika tek kada isplatim kompletnu sumu za kupljene stanove, ali do toga nikada nije došlo - kaže za "Vesti" Živka Šoškić sa kojom smo razgovarali telefonom. Direktan susret je odbila jer joj je sadašnji advokat savetovao da se u ovoj fazi istrage ne obraća direktno novinarima i ne daje nikakve izjave o slučaju. Ipak, neke nam je stvari rekla.

Došao kraj luksuzu: Jonas Keler
 


- U proteklim godinama, stanovi koje sam ja kupila stalno su menjali vlasnike i firme na koje su se vodili, a ja nikako nisam dobijala priliku da uplatim ostatak novca i da tako i na papiru konačno postanu moje vlasništvo, "jedan kroz jedan". Prema pisanju "Bilda", 7. januara ove godine prodat je drugom kupcu jedan od stanova koje je ona "kaparisala", a drugi će se naći na aukciji 28. februara. Nemački novinari pišu, prema podacima koje su dobili od advokata, da je u međuvremenu oštećena za 168.000 evra, ali ona za "Vesti" kaže da je ta suma i mnogo veća.

Kupanje u šampanjcu na zabavama prevaranata
 


- Do sada sam promenila 13 advokata, nijedan nije uradio ništa a svaki me je koštao hiljade evra. Da ne govorim o novcu koji sam platila za porez i firmama za održavanje "mojih" nekretnina. I sve to otišlo je u vetar, jer se ni do danas se ne vodim kao vlasnik tih stanova - kaže na kraju razgovora za "Vesti" Živka Šoškić.
 

Lažne titule

Jonas Keler i Štefan S. čak su se okitili i lažnim titulama, tako što je njihova firma S&K
izdala saopštenje za javnost da je Keler od Saveznog udruženja za ekonomski razvoj i spoljnu trgovinu (BVA) imenovan u Savezni senat za nekretnine. Portparol BVA je demantovao ovo navodeći da takav Senat uopšte ne postoji!

 

Krupne ribe

Živka je ubeđena je da firma S&K ne bi tolike godine mogli da varaju ljude u velikom stilu i žive raskalašnim životom na visokoj nozi, koji je svima upadao u oči, da nisu barem imali nekih krupnih riba koji se takođe sa njima obogatili.
Ona se i boji da će se i sada ti krupni namiriti, a mali ulagači kao što je i ona na kraju ostati kratkih rukava.

"Trgovcima" pomagali advokati, notari i arhitekte

Polako na videlo, prema pisanju nemačkog "Bilda", izlaze detalji prevarantske mašinerije, koja je uključivala i veliku mrežu advokata, notara i arhitekata u celoj Nemačkoj koji su ovom dvojcu pomogli u razgranavanju "posla".


Primera radi, arhitekte i notari su podmićivani velikim sumama novca da nekretnine u njihovom vlasništvu procenjuju na mnogo veću vrednost od stvarne, čime su kod kasnije prodaje ostvarivali enormne dobiti.


Omiljeni model njihovog rada bio je sledeći: investitor prodaje nekretninu zbog toga što je bankrotirao, firma S&K je kupuje i nakon malih ulaganja, brzo preprodaje za velike pare zahvaljujući "napumpanoj" proceni vrednosti potplaćenih arhitekata i notara.


Oko 1.200 istražitelja i 15 advokata učestvovalo je ovih dana u raciji u sedam nemačkih pokrajina, kada je pretreseno više od 130 biroa. Firma koja nosi inicijale dvojice vlasnika prevarila je hiljade malih ulagača po principu kotrljajuće grudve snega. Oni su obećavali 12 procenata dobiti ulagačima, ali novac nije investiran u nekretnine, nego je završio u džepovima trgovaca nekretnina. Ako je ulagač tražio svoj novac nazad i obećani prihod, S&K bi ga uzimali od nekog drugog investitora. Tako su finansirali i sopstvene prohteve, ali su sada mnogi od nasamarenih ulagača ostali bez svog novca.

POVEZANE VESTI

Utorak 26.02.2013. 08:40
Nešto ovde nije uredu! U Nemačkoj se svaki ugovor, predugovor i kaparisanje nekretnina bilježi u gruntovnici i stavlja se pod "teret", baš iz razloga da nebi došlo do ovoga gore navedenog! Ali špekulacija sa fondovima za nekretninu su druga priča, to su klađenja na rad firme koje se bavi sa tim poslom i u tom slučaju, normalno, da niste vlasnik nekretnina! Žao mi je Živke ali se zna kako se kupuju nekretnine u Nemačkoj; Kupoprodajni ugovor kod notara i to je to, pa čak i da je notar neki prevarant, država preuzima tu odgovornost pod uslovom da imati notarski ugovor!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online