Sreda 26. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Petak 22.02.2013.
03:27
Beta-AP A

Jevreji odbili Putina

Jevrejska organizacija Čabad odbacila je danas predlog predsednika Rusije Vladimira Putina da se sporna kolekcija istorijski važnih knjiga i dokumenata smesti u Jevrejski muzej u Moskvi i zatražila da se ona prebaci u Njujork.

 Putin nije prihvatljiv
 

Nejtan Levin, pravni zastupnik Čabada, saopštio je da je ta organizacija zakonski vlasnik kolekcija i da Putinov predlog nije prihvatljiv.

"Kolekcija mora biti vraćena biblioteci Agudas Časidej Čabad u glavnom štabu Čabada u Bruklinu", rekao je Levin.

Američki federalni sudija je prošlog meseca naložio Rusiji da plaća 50.000 dolara dnevno dok spornu kolekciju knjiga i dokumenata ne vrati Čabadu.

Pre dva dana, na sastanku zvaničnika ruske vlade u Jevrejskom muzeju i centru tolerancije u Moskvi, Putin je predložio da se kolekcija preda ovoj instituciji, i da se problem reši na taj način.

Prema njegovim rečima, sve strane u ovom sporu treba da se "suzdrže od raspaljivanja situacije i umesto toga da tragaju za rešenjem", objavio je list Njujork tajms.

Ruske novinske agencije su javile da je Putin kritikovao presudu federalnog suda SAD i da je izjavio kako je "diskusija o ovom problemu poprimila elemente konfrontacije".

Rusija tvrdi da je sporna kolekcija njeno državno vlasništvo i njena diplomatija je američku presudu okarakterisala prošlog meseca kao "apsolutno nezakonitu" i dodala da se radi o "provokativnoj odluci". Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je takođe zapretilo žestokim odgovorom, ako američke vlasti budu pokušale da zaplene ruskum imovinu kako bi prinudno naplatile kaznu koju je sud odredio.

Rusija je prethodno obustavila sve svoje umetničke izložbe u SAD, plašeći se da bi one mogle biti zaplenjene i postati talac sudske bitke - uprkos tvrdnji Čabada da neće posezati za umetničkim delima koja je Stejt department označio kako kulturno značajna.

Sporne su u ovom slučaju dve kolekcije: 12.000 verskih knjiga i rukopisa zaplenjenih u Oktobarskoj revoluciji 1917. godine i potonjem građanskom ratu u Rusiji, kao i 25.000 rukom pisanih skripti i drugih dokumenata verskih vođa koje je otela nacistička Nemačka u Drugom svetskom ratu.

Ta dokumenta je sovjetska Crvena armija kao ratni plen prenela u Ruski državni vojni arhiv.

U knjigama i rukopisima, od kojih su neki stari i nekoliko vekova, nalaze se ključna učenja organizacije Čabad.

Američki sudija je 2010. godine zaključio - pošto se slučaj osam godina vukao po pravosuđu SAD - da se spisi nezakonito nalaze u Ruskoj državnoj biblioteci i Ruskoj vojnoj arhivi, pa je naredio ruskoj vladi da ih preda američkoj ambasadi u Moskvi ili predstavniku Čabada.

Rusija je to odbila, što je dovelo do izricanja penala, koje Moskva nije platila.

Bela kuća je neuspešno tražila od sudije da ne izriče penale, tvrdeći da se njima neće rešiti slučaj, da su kontraproduktivni po američko-ruske odnose i da će naškoditi interesima američke spoljne politike.

POVEZANE VESTI

Petak 22.02.2013. 06:22
A gde su i koliki su nasi penali za pobijene ljude i razrusenu zemlju u pretproslom i najnovijem ratu od strane Amera, za proterivanja i sakacenja ljudi, za pljacke licne i drzavne imovine......Pravo je pravo jakih i nasilnih, na zalost oduvek bilo, i Putin ima pravo!
Petak 22.02.2013. 09:25
Није им то Србија или арапске земље...
Petak 22.02.2013. 10:14
Ameri, necete jos dugo cekati kad ce vam braca nasa Rusi da j..u mamicu!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online