Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 19.02.2013.
02:37
Vestionline A

Hrvatski teroristi osuđeni po dokazima

Sudija Vrhovnog suda Novog Južnog Velsa srušio je nade članova grupe nazvane "Šest Hrvata" u poslednjem pokušaju da im se odobri revizija presuda izrečenih pre više od 30 godina za bombašku zaveru u Sidneju. U njihovim naporima podržavao ih je veliki broj Australijanaca hrvatskog porekla.

Mile Nekić, Maksim Bebić, Josip Kokotović, Vjekoslav Brajković, Ante Zvirotić, Ilija Kokotović (sleva odozgo)
 



U zaključku, vršilac dužnosti sudije Grejem Bar odbacio je zahtev trojice od pet preživelih osuđenika, koji su tražili reviziju presuda iz 1982. godine. Rezultat tih presuda bio je da su svi odslužili po 15 godina, uz skraćenje za dobro ponašanje u zatvoru.
 

Sudija Bar kazao je da se presude zasnivaju na dokazima policije Novog Južnog Velsa koja je u kućama šestorice australijskih Hrvata pronašla materijale za pravljenje bombi, kao i na njihovim nepotpisanim priznanjima.

Tajni dogovor u Kanberi

 

"Sidnej morning herald" podseća da su mediji Ferfaksa prošle godine istraživali dugo kontroverzni slučaj. Tada je bivši vladin advokat Jan Kanlif rekao da je iz prve ruke saznao da među zvaničnicima u Kanberi postoji tajni dogovor o zadržavanju obaveštajnih podataka koji bi mogli da dovedu do presude da nisu krivi.

Osuđeni su se uzdali u događaje koji su kasnije otkrili nepravilnosti u pojedinim policijskim delima. Tako je takozvana Vudova kraljevska komisija 1994. otkrila da postoje slučajevi zloupotrebe istrage s učešćem policijskih jedinica - naoružanog odeljenja za borbu protiv provala (komandir u tom slučaju bio je Rodžer Rodžerson, kasnije smenjen i zatvoren zbog obmane pravosuđa), specijalne jedinice i specijalnog policijskog ogranka.
 

Njima je na dušu stavljeno fabrikovanje nepotpisanih ili "verbalnih" priznanja, kao i napadi i podmetanje droga, oružja ili novca osumnjičenim, kao i nameštanja s ciljem da se dokazi pojačaju.

Operacija "agenta provokatora"

 

Bivši specijalista za Balkan pri američkoj Agenciji za nacionalnu bezbednost, a sada profesor na američkom Mornaričkom ratnom koledžu Džon Šindler, tvrdi da su mu zvaničnici iz bivše jugoslovenske špijunske službe UDBA kazali da je ovaj slučaj bio najuspešnija operacija "agenta provokatora" na zapadu, s ciljem da se diskredituju separatistički pokreti u njenoj etničkoj dijaspori.

- Nije dovoljno za osuđenu osobu da se žali, a bez više (argumenata), jer je utvrđeno da je kriva na osnovu dokaza policajca koji je pripadao jedinici u kojoj je postojala korupcija - kazao je sudija Bar, prema "Sidnej morning heraldu".

Sudija Bar takođe je odbacio argument o tome da verbalno (priznanje) po kojem je svaki od petorice navodno priznao učešće u bombaškoj zaveri nije prihvatljivo za sud, a po promenama u zakonu iz 1991. koje zahtevaju da se intervjui u policiji elektronski snimaju. Sudija je stav o tome odbacio zaključkom da se principi pri jednoj presudi ne mogu dovoditi u pitanje zbog zakona koji je kasnije promenjen.

POVEZANE VESTI

Utorak 19.02.2013. 07:00
Ma ide bre! Uštase teroristi! Pa oni vole ljude (da kolju).
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online