Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 17.02.2013.
07:45
Index.hr A

Papa ostaje u Vatikanu jer ima imunitet od optužbi za prikrivanje pedofilije

Papa Benedikt XVI posle odstupanja s dužnosti nastaviće da živi u Vatikanu, što će mu osigurati imunitet od kaznenog progona u slučajevima prikrivanja pedofilije, javlja agencija Reuters.

Ne mrda iz Vatikana: Papa Benedikt XVI
 

Kao čelnik Vatikana Josef Ratzinger imao je diplomatski imunitet od optužbi za prikrivanje pedofilije među sveštenicima. Ratzinger je pre nego je postao papa 24 godine bio prefekt Kongregacije za nauk vere, koja je bila zadužena za interno istraživanje, a zapravo prikrivanje, pedofilije u crkvenim redovima.

U martu se bira novi papa

U Vatikanu su već u toku pripreme za izbor novog pape. Očekivalo se da će se konklava 117 kardinala koji će izabrati novog crkvenog poglavara susresti između 15. i 19. marta. Ipak, portparol Vatikana Federiko Lombardi je izjavio kako bi se kardinali mogli sastati i ranije.

Ratzinger neće biti lično uključen u izbor novog pape, ali njegov uticaj sigurno će biti primetan. Naime, papa Benedikt je za svog presedavanja stolicom u Vatikanu imenovao 67 od 117 kardinala koji će donositi odluku o novom poglavaru crkve. Novi papa se bira dvotrećinskom većinom glasova konklave.

Prema tvrdnjama pravnih stručnjaka i vatikanskih službenika koji su želeli da ostanu anonimni, Ratzingera neće biti moguće sudski goniti pošto odstupi s dužnosti, dok god ostane da živi u Vatikanu.

"Njegova prisutnost u Vatikanu je nužna, inače ne bi mogao da se brani. Ne bi imao imunitet, kao ni potrebno osiguranje, ukoliko bi se odlučio za život negde drugde. Papa mora da ostane u Vatikanu, zaslužio je ostatak svog života da provede dostojanstveno", kaže za Rojters anonimni vatikanski službenici.

Ratzinger će se s dužnosti povući 28. februara, posle čega će živeti u samostanu u Vatikanu. Čuvaće ga vatikanska policija, koja ga ne bi mogla pratiti ako bi se odlučio na život u inostranstvu.

"Mi nemamo tajnu službu koja može uložiti velike resurse u čuvanje bivših predsednika, što je običaj u drugim zemljama", tvrdi anonimni vatikanski službenik.

"Takođe, ako bi živeo negde drugde, neki od tih ludaka koji podižu optužbe zbog pedofilije bi mogao da ga goni, a neki sudija bi mogao da izda nalog za njegovo privođenje, kao u nekim drugim slučajevima gde se državni poglavari progone zbog stvari koje su navodno činili dok su bili na vlasti. To nije naša glavna briga, ali svakako je nešto što treba uzeti u obzir", tvrdi izvor Rojtersa.

POVEZANE VESTI

Nedelja 17.02.2013. 14:40
"Mi nemamo tajnu službu koja može uložiti velike resurse u čuvanje bivših predsednika, što je običaj u drugim zemljama", tvrdi anonimni vatikanski službenik. Хах! Они немају тајну службу!? Немају једну , мало их је више!
Nedelja 17.02.2013. 17:35
"Sveta stolica" se ne trudi da kazni prestupnika, ako je kriv meka odgovara, vec se trudi kako da prestupnika sakrije od zakona i pravde!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online