Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 15.02.2013.
06:03
N. Đorđević - Vesti A

Raj je na Bliskom istoku

U potrazi za boljim životom ne postoje prepreke! Tako su Srbi pronašli novu "obećanu zemlju" u državi koju je teško naći i u atlasu. Bahrein, mala ostrvska kraljevina u Persijskom zalivu, nova je adresa za preko pedeset naših, uglavnom visokoobrazovanih stručnjaka.

U Bahreinu, gde su oko 40 odsto stanovnika stranci, rade i naši inženjeri u avio i naftnim kompanijama, telekomunikacijama, građevinci, profesori, sportski treneri... Reč je o dinamičnom regionu koji zna da poštuje zalaganje i stručnost, zato retko ko razmišlja o povratku u Srbiju.


Slobodan Milivojević-Bobanski iz Kragujevca je reditelj, kreativni i tehnički direktor u video-produkciji Talking Pictures. U glavni grad Manamu je otišao pre četiri godine. Studio u kojem radi je tada imao samo troje zaposlenih. Sada je to firma za 20 kreativnih ljudi. Radi TV reklame i reklamne filmove za mnoge kompanije sa Bliskog istoka. Njeni klijenti su Gulf-Air, bahreinska nacionalna avio-kompanija, investicione banke...

Odmor za Ramazan

Srpska dijaspora u Bahreinu druži se sa ljudima iz bivših jugoslovenskih republika, bez obzira na nacionalnost. Raduju se Božićima, Ramazanima, krsnim slavama, rođendanima, koje provode zajedno. U zemlji u kojoj su našli svoje parče pustinje, za vreme Ramazana četiri nedelje rade po pola radnog vremena, a na kraju meseca pet dana je slobodno.

- Nema hvatanja krivina u Bahreinu, da se razumemo. Radi se i po devet-deset sati dnevno, pa i više. Ponekad odspavam malo na ležaju u firmi, pa nastavljam dalje. Naporno je, ali to se lepo isplati na kraju meseca na računu. Od toga novca naše porodice mogu opušteno da žive i ne moramo da razmišljamo da li ćemo sastaviti kraj sa krajem - kaže Bobanski, koji u Manami živi sa suprugom i sinom.


Inženjer Milan Ognjenović iz Zrenjanina, jedan od Srba koji je vojvođansku ravnicu zamenio pustinjskim pejsažima, zaposlen je u bahreinskoj naftnoj kompaniji. Kaže da je Bahrein avangardna i moderna, liberalna monarhija u kojoj se živi opušteno i mirno, sa gostoljubivim i tolerantnim domaćim stanovništvom.


- U Srbiji nema kompanija koje mogu ili žele da pošteno plate poslove koje ovde obavljamo. Ovde imamo i međunarodne škole, organizovane po britanskom ili američkom programu. Školarine za decu se kreću od 4.000 do 20.000 dolara godišnje. Strani radnici imaju mogućnost da ugovorom o radu bude pokriven i iznos za školovanje dece - kaže Milan.


Njegova supruga Cvetana - Beba Ognjenović kaže da osim dobrog standarda prija i osećaj da živite u zemlji napretka.


- Osećaj da živite u uređenoj zemlji znači da tačno znate gde vam je mesto. Ako ste kvalitetan i vredan radnik možete napredovati u poslu. Ovde uspeh nije povezan sa stranačkom pripadnošću, pa bolje sagledavam mane svoje otadžbine. Uspostavljanje odnosa između Srbije i Bahreina mogle bi biti od koristi našoj zemlji. Zato apelujem na nadležne da nešto preduzmu - kaže Beba.


Cene iznajmljivanja stanova se kreću od 1.000 do 3.500 dolara mesečno. Iznajmljuju dvosobne opremljene stanove od po stotinak kvadrata. U cenu rentiranja su uključene usluge kućepazitelja, čišćenje dva puta nedeljno, ali i komunalije. Skoro svaka zgrada ima teretanu, bazen na krovu, salu za zabave. Svi stanovi su klimatozovani. Za 50 litara goriva potroše svega 10 evra, tako da im i po dva automobila u porodici nisu luksuz.


I u Bahreinu se pomalo oseća kriza, ali je daleko od situacije u Srbiji.
- Žalosno je, ali i u ovdašnjoj krizi osećamo se stabilnije i slobodnije nego u rođenoj zemlji. Naši planovi vezani su za neko drugo inostranstvo, ali ne i za povratak u Srbiju - kaže Bobanski.

Petak 15.02.2013. 07:51
Lijepo. Apsolutno vas razumijem. Kad bih mogao i ja otići odavde, odmah bi. Ne bih čekao sutra, već danas odmah.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online