Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Četvrtak 14.02.2013.
13:41
Index.hr A

"Crni papa" planira da preobrati gejeve

Kardinal s velikim izgledima da kao naslednik Benedikta XVI postane "prvi crni papa", 64-godišnji Peter Turkson iz Gane, u intervjuu za britanski "Dejli telegraf" opisao je kako će, ako bude izabran, izgledat njegov papski mandat.

Peter Turkson već ima ideju o svom papskom putu
 

Turkson je rekao da će mu najveći izazov biti zadržati čvrste katoličke doktrine, a pritom obezbediti da Crkva ide u korak s vremenom, odnosno da ne postane "nevažan svetski faktor" kako vreme bude odmicalo i svet se bude menjao.

"Moramo da pronađemo načine kako da se nosimo sa izazovima koje pred nas stavljaju društvo i kultura", rekao je Turkson koji je konzervativan po pitanju gej brakova i, kako on to naziva "alternativnih stilova života". On je dodao da crkva treba "evangelizuje ili preobratiti" sve one koji su se odali "alternativnim načinima života, trendovima ili rodnim pitanjima".

Turkson je naveo i da titula poglavara katoličke crkve nosi i neizmeran lični teret.

"Zasigurno bi imalo veliko značenje da postanem papa. To je velika promena i na ličnom nivou. Kao nadbiskup sam imao ulogu vođe, ali je raditi to na svetskom nivou zadatak ogromnih razmera. To je iskustvo koje ti menja život", rekao je kardinal Turkson.

Potencijalni novi papa naveo je i da svako želi da ostavi svoj trag, a ne da se trudi "da uskoči u tuđe cipele", što jasno daje do znanja da neće slepo nastaviti putem koji je crkvi predodredio Benedikt XVI. Naveo je da Vatikanu treba "obnova" i "popravljanje slike u javnosti ozbiljno narušene poslednjim skandalima".

Trenutno stanje Rimokatočičke crkve potresene pedofilskim i drugim skandalima, čak i onim da je papin sobar ukrao tajne vatikanske dokumente koji otkrivaju korupciju, Turkson je slikovito opisao: "Crkva, ako je uporedite s brodom, trenutno prolazi kroz prilično jaku oluju i čini se da još nije gotovo".

Jedan od problema s kojima se crkva trenutno bori je i sve manji broj vernika, o čemu Turkson kaže: "U Evropi su crkve sve praznije, ljudi su sve otuđeniji od crkve i vere... Sve su to problemi s kojima se moramo nositi. U Latinskoj Americi, Africi i Aziji, gde crkva raste, treba da budemo u stanju da zadržimo vernike".

Činjenicu da ga spominju kao najizglednijeg kandidata za naslednika Benedikta XVI Turkson nije želeo da komentariše, već je samo naveo da nagađanja o papi iz Afrike postoje već dugi niz godina.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 14.02.2013. 13:49
? hoce li se obistiniti prorocanstvo . i izabrati "Petar Rimljanin" - "crni papa" --- Peter Turkson iz Rima..!!!
Četvrtak 14.02.2013. 13:50
Сада ће бити двојица црних,један по боји,а други по злу-у сенци,односно "генерал" језуита.Изгледа да се католицима и осталим под окриљем Ватикана, црно пише.
Četvrtak 14.02.2013. 15:41
Srbi ne vole švabe, ali papa iz "bratske nesvrstane zemlje" može lakše da se ušulja u Srbiju. Vlast je , kao i prije 30 godina, u rukama šefa inkvizicije Ratzingera. Papa je samo figura, kao i predsjednik SAD, EU ...Vatikan je u bankrotu i zavisi od financijske pomoći židovskih banaka, kao i cijeli "demokratski" svijet, zbog čega i podržava intervencije po svijetu. Crni papa je marketinški prihvatljiviji od bivšeg člana Hitlerjugenda.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online