Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 13.02.2013.
18:47
Telegraf A

Izbeglica s Kosova narko-bos u Glazgovu

Arben Dumani imao je deset godina kada je 1999. sa porodicom sa Kosova i Metohije prebegao u Škotsku i tamo započeo novi život. Od tada je prošlo 13 godina, a Dumani (23) je danas u zatvoru pod optužbom da je vođa organizovane kriminalne mreže, koja je odgovorna za distribuciju kokaina u vrednosti od 1,2 miliona funti.

Arben Dumani

Škotska policija je godinama pratila članove Dumanijeve bande, koju su činili kosovski Albanci, a detektivi su mesec dana intenzivno pratili četvoricu glavnih članova bande, čije su kuće pre upada policije na imanje u Kining Parku u Glazgovu bile ozvučene.


Upravo na ovom imanju, pronađen je kokain u vrednosti od 1,2 miliona funti, kao i specijalna hidraulična presa i brojne fotografije na kojima su ovekovečeni članovi bande, predvođeni Dumanijem, kako šmrču kokain i poziraju sa velikim svotama novca.


"Ogromna količina droge, zaplenjena kod Dumanijeve grupe, ostavila bi nezamislive posledice na naše društvo, zato pozdravljam odluku suda, koji je odgovorne adekvatno kaznio", izjavio je načelnik SCDEA Atol Ejtken.
 

Detaljno sprovedena policijska operacija protiv Dumanijeve grupe nazvana je "Eklipsa", a u okviru nje, detektivi su do najsitnijih detalja istražili organizovanu distribuciju ogromne količine kokaina, koja je preko zloglasne grupe uvezena u Škotsku i koja je trebalo da donese veliki profit.


Prema izjavama nadležnih, ovo je bio klasičan primer snabdevanja među dilerima. Ono što je neuobičajeno je pre svega specijalna oprema, između ostalog i za sabijanje kokaina, kojom je Dumanijeva grupa kod drugih dilera ostavljala utisak da je distribuisana droga kvalitetnija nego što zaista jeste. Krivotvorenje kvaliteta droge je, inače, specijalnost opasnih organizovanih kriminalnih grupa. Time se služe ne bi li svoju nabavku plasirali po većoj ceni.

Dumani i njegova banda bili su umešani u najveće poslove s drogom prošlog maja. Prema rečima Tužilaštva, kokain ove grupe bio je namenjen korisnicima širom Škotske.

Za potrebe miksovanja visoko kvalitetnog kokaina sa specijalnim supstancama koristili su zabačeno napušteno imanje. Do izlaska na ulicu, kokain se "krstio" najmanje još četiri puta, te je ona roba, koja bi dospela na škotske ulice bila čistoće svega pet procenata. Zajedno sa još jednim članom grupe, Dumani i Memija su koristili hidrauličnu presu, kojom su prepakivali drogu.


Dumani je tokom suđenja poricao da je bio umešan u trgovinu drogom, tvrdeći da je zapravo "žrtva niza najneverovatnijeg spleta okolnosti". Izjavio je, između ostalog, i da je blekberi na kojem su bile zabeležene komprimutujuće fotografije, jedno vreme bio kod njega, ali da ga je kasnije dao Memiji. Naveo je i da nikada nije kročio u stan u Milnpark Gardensu, kao i da je svaki put kada bi Memija odlazio u taj stan, on sedio ispred vrata čekajući ga i ne znajući šta on radi unutra.


Dumani i Pjetri su odmah proglašeni krivima za nabavku kokaina, za šta su malo kasnije tokom suđenja optuženi i Memija i Ponari. Petom članu grupe, 23-godišnjem Fioralbu Hasu, nije još presuđeno. Dumanijeva 25-godišnja sestra Aida insistirala je na tome da je njen brat nevin. Ona je, između ostalog, izjavila: "To je klasična nameštaljka Tužilaštva. Moj brat nije uradio ništa nezakonito i nećemo dozvoliti da se sudski proces ovde završi".

POVEZANE VESTI

Sreda 13.02.2013. 18:52
Скупљо лову да отвори сластичарну
Sreda 13.02.2013. 19:14
Koliko će da bude u zatvoru? Valjda ste imali i informaciju na koliko je osuđen ako je proglašen krivim.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online