Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 14.02.2013.
01:34
Vesti A

Inficiranim iglama zarazio 55 žena

Džejms Piters, narkoman, priznao je da je svoje žrtve namerno zarazio potencijalno smrtonosnim virusom hepatitisa C tokom abortusa u bolnici Krojdon u Australiji.

Džejms Piters: Umesto da pomaže namerno zaražio žene hepatitisom C
 

Udruženje lekara Australije nije uspelo da zaustavi anesteziologa, narkomana, da obavlja stručnu praksu čime su bili saučesnici u skandalu koji se dogodio.  Ovo se čulo pred Vrhovnim sudom Viktorije tokom procesa bivšem lekaru Džejmsu Pitersu, koji je priznao da je inficiranim iglama namerno zarazio 55 žena tokom abortusa.  Nesrećne žrtve su zaražene potencijalno smrtonosnim virusom hepatitisa C u periodu od juna 2008. do novembra 2008.
 

Tokom saslušanja pred izricanje presude čulo se da je anesteziolog bio zavisnik od leka fentanil koji se koristio tokom operacija u bolnici Krojdon koja je pružala između ostalog i intervencije abortusa, gde je bio zaposlen. Udruženje lekara je naložilo da se izvrše pregledi zaposlenih na korišćenje lekova, pa je tako laboratorija Melburn patolodži analizirala 225 uzoraka urina u periodu od 10. januara 2001. do 19. novembra 2009. Međutim, laboratorija nije analizirala uzorke na prisustvo leka fentanil koji je Piters zloupotrebljavao za lične potrebe.
 

Glavni tužilac Gevin Silbert izneo je na sudu da je Udruženje lekara posedovalo informacije da je anesteziolog bio zavisnik, ali da nisu znali da je inficiran i hepatitisom C i pored toga što je medicinski odbor o tome bio obavešten 1997.
Silbert je istakao kako je taj propust zapravo predstavljao čekanje da se katastrofa dogodi i kako je način na koji je Medicinsko udruženje pratilo Pitersa bio neadekvatan i da se zasnivao na isključivoj želji pojedinca da se prijavi da je zavisnik.


Na sudu je rečeno da je procenat narkomanije među lekarima i medicinskim stručnjacima mnogo veći nego među širom populacijom stanovništva, a kod anesteziologa i još veći.


Anesteziolog Piters bio je uključen u program namenjen lečenju lekara koji su bili zavisnici od narkotika. Tužilac Silbert je istakao da iako odaje priznanje postojanju takvog programa, dovoljno je da samo jedan lekar izvrši zloupotrebu sistema da se stvori prava medicinska katastrofa.


Činjenica je, a kako je i rečeno na pretresu u ponedeljak, da je zaraženost hepatitisom tipa C predstavljala "tempiranu bombu" za obolele, tako da će inficirane žene morati da čekaju sve do 2050. da bi se konačno utvrdilo da li se kod njih razvila potencijalno smrtonosna bolest, kao što je rak jetre.

Strahuju za decu


Žene zaražene virusom hepatitis C dostavile su sudu pisane izjave u kojima su opisale da ih je saznanje da su inficirane opasnim virusom emotivno i fizički uništilo. Takođe, navode da su posle teške odluke da prekinu trudnoću dodatno kažnjene time što moraju da žive u strahu da će se kod njih razviti smrtonosna bolest od koje najčešće boluju zavisnici. Većini žena raspali su se brakovi pošto su inficirane, a uz to moraju da žive u strahu da su možda inficirale i svoju decu.


Od muževa sakrile istinu


Tužilac je podsetio da većina od 55 inficiranih žena nije rekla svojim partnerima da su imale abortus i da su možda zaražene hepatitisom C. Takođe je rečeno da još 10 pacijentkinja, koje su lečene na dnevnoj klinici, nije želelo da razgovara s policijom jer su pokušale da te činjenice sakriju od muževa i partnera. U medicinskoj praksi zabeležena su samo tri slična smrtna slučaja od hepatitisa C, od kojih dva u SAD i jedan u Španiji.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 14.02.2013. 10:47
Narkoman je karakterna osobina, manje - vise svi su spremni na neko zlo, nemaju osecaj za moral i tudje dobro
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online