Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 12.02.2010.
18:19
Vesti A

Švedska: Rat jugo-mafije okončan priznanjem

Protiv ubice jednog od vođa jugo mafije u Južnoj Švedskoj, koji je izazvao osvetu i nedavnu likvidaciju vođe suparničke grupe, podignuta je optužnica u kojoj piše da je u 23-godišnjeg mladića ispaljeno 11 metaka, a hici su završili u njegovoj glavi, vratu i grudima.

Crtež na kome je jedan od vođa ju-mafije u Švedskoj priznao ubistvo
 
Ubistvo se desilo 14. avgusta prošle godine, a mesec dana kasnije uhapšen je osumnjičeni koji je preko crteža priznao ubistvo. Naime, na saslušanju optuženi je tražio papir i olovku, zatim nacrtao skicu mesta zločina, tačku po tačku napisao kako je ubistvo izvedeno, a posle toga prestao da sarađuje sa istražiteljima.

Stariji brat podmetnuo bombu


Iako švedski tužilac nije želeo da priča o motivu ubistva, očigledno je da je u ovom slučaju bila reč o borbi za prevlast između dve zaraćene kriminalne grupe koje vode poreklo iz bivše Jugoslavije.

 

Stariji brat osumnjičenog za ubistvo je odranije u zatvoru zato što je postavio bombu ispred vrata jednog državnog tužioca.

 

Kada su policajci otišli u Kumla zatvor i pitali ga o ulozi mlađeg brata u ubistvu vođe jugo-mafije, on je tvrdio da nisu u sukobu ni sa jednim od mafijaša.

 

Ipak, posle ubistva 23-godišnjeg "Jugoslovena" pale su još dve žrtve, a većina vođa mafija sada je u zatvoru.


Neprijateljstvo između optuženog i njegovog vršnjaka, koji je kasnije ubijen, trajalo je još od tuče u noćnom klubu u Malmeu pretprošle godine. Rezultati DNK analize potvrdili su da je ubica sedeo u automobilu žrtve koji je koristio tokom bekstva.


"Kad smo dobili rezultate DNK analize, ostalo je još samo da izdamo nalog za hapšenje", kazao je državni tužilac Ola Sjostrand za švedske medije koji s velikom pažnjom prate ovaj događaj.


Oružje kojim je ubijen vođa jugo-mafije nađeno je odbačeno na ulici, a isti tip pištolja zaplenjen je kod osumnjičenog prilikom hapšenja.

Osumnjičeni je na početku saslušanja tražio papir i olovku, a zatim naočigled svog advokata i policijskih islednika nacrtao skicu mesta ubistva i detaljno opisao kako je zločin izveden.


"Nikakv plan nije stajao iza toga, možda je jaka depresija zbog koje sam lečen uticala na moju reakciju" napisao je osumnjičeni na istom listu papira.


U nastavku istrage, međutim, osumnjičeni je prestao da sarađuje, a na sva pitanja je odgovarao sa: "Nemam komentar!"


Osim DNK analiza i crteža, tužilac se poziva na više izjava svedoka koji su opisali ubistvo kao hladnokrvnu likvidaciju. Ubica je bio sam i pucao je kroz staklo automobila sa suvozačeve strane. Onda je obišao vozilo i izvukao žrtvu da bi ga "overio" sa još nekoliko metaka.


Značaj mentalnog zdravlja optuženog, koje je potvrđeno psihijatrijskim ispitivanjem, prema rečima tužioca, treba da proceni sud.


"Sam zločin bio je kontrolisan, ali ostali njegovi postupci mogu biti nekontrolisani. Ponašao se veoma bezobzirno", zaključio je Sjostrand.

Ubistvo na benzinskoj pumpi

Ubistvo mladića poreklom iz bivše SFRJ dogodilo se 14. avgusta prošle godine, a policija je tačno u 19.04 alarmirana o pucnjavi na benzinskoj pumpi u Malmeu.

 

Napadač je ispalio više smrtonosnih hitaca na 23-godišnjaka koji je sedeo u "volvou", a zatim pobegao. Andi Roberts, šef policije, kazao je za švedske medije da je to bila "hladnokrvan likvidacija" i da je policijska patrola, zajedno sa lekarima Hitne pomoći, brzo stigla na mesto zločina. Ipak, i pored svih napora nisu uspeli da spasu život mladiću za kojeg su u obližnjoj Univerzitetskoj bolnici konstatovali da je mrtav.


Mesec dana posle ubistva osumnjičeni je uhapšen na osnova tragova nađenih u vozilu.


 


 

POVEZANE VESTI

Petak 12.02.2010. 21:15
Nedavno sam gledao jednu emisiju o kriminalu u Evropi gde je prikazan jedan izvestaj Norveske Policije! Verovali ili ne na prvom mestu bili su Srbi!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online