Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 05.02.2013.
16:04
RTS A

Nadbiskup i ateista u debati: Kome se više veruje?

Doskorašnji prvi čovek Anglikanske crkve, nadbiskup Roven Vilijams, i poznati biolog i evolucionista Ričard Dokins, sučelili su svoje stavove o religiji u debatnom klubu u Kembridžu. Dvojica uglednih profesora ponudili su svoje argumente u dvočasovnoj debati i prepustili slušaocima da ocene ko je bio ubedljiviji.

Profesori na prestižnim univerzitetima, ali suprotnih ubeđenja: Dokins i Vilijams
 

Vilijams, doskorašnji kanterberijski nadbiskup, odstupio je sa čela Anglikanske crkve krajem prošle godine i preuzeo poziciju dekana Magdalen koledža u Kembridžu. U "drugom uglu" Ričard Dokins, bivši profesor biologije na Oksfordu, čuven kao autor brojnih knjiga o Darvinu i evoluciji, ali i kao aetista i žestok kritičar kreacionizma.

Posle dvočasovne polemike, slušaoci su mogli da glasaju ko im je bio ubedljiviji. Nadbiskup Vilijams je pobedio, osvojivši 324 glasa, dok je Dokins dobio 136. Vilijemsovi argumenti bili su fokusirani na značaj religije u oblikovanju ljudske zajednice i na solidarnost i ljubav prema bližnjem koju zastupa vera. Prema Vilijamsovim rečima, koncept ljudskih prava ima korene u religiji.

"Konvencija o ljudskim pravima ne bi bila to što jeste bez istorije filozofske religijske debate", istakao je Vilijams.

Njegov suparnik se pre svega osvrtao na stavove islama. Argumenti profesora Dokinsa su da vera tlači ženu, da je religija "izgovor" za razne probleme i da ona ometa nalaženje pravih objašnjenja ljudske egzistencije.

"To je izdajstvo intelekta, izdaja svega što je najbolje u ljudima. To je lažna zamena za objašnjenja egzistencije, koja naizgled nudi odgovore na pitanja, sve dok je ne preispitate i shvatite da ste bili u zabludi", rekao je profesor Dokins.

Organizator "duela" bilo je debatno društvo Kembridž junion sosajeti koje je tokom godina ugostilo neke od najznačajnijih ličnosti svetske politike, umetnosti i sporta, među kojima su bili predsednici i premijeri, dobitnici Oskara i osvajači olimpijskih medalja. Među učesnicima debata koje su organizovali bili su i Vinston Čerčil, nadbiskup Dezmond Tutu i dalaj-lama.

POVEZANE VESTI

Utorak 05.02.2013. 16:18
Najcuveniji Sv. ateista je postao vernik ,posle slicne debate ....... Na pitanje sta je Biblija ?... - Ateista je odgovorio - skup informacija ..! - Ko je napisao te informacije ?..... - Naravno ljudski UM... - Sta je ljudski DNK ..? - Pa naravno skup informacija -Koji UM je napisao te informacije ??? -Nema odgovora .... ateista je postao vernik.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online