Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 05.02.2013.
13:57
rts rs A

Kako Nemci reaguju na seks skandale?

Dok je bivši italijanski premijer Berluskoni slavio svoje kol-grls bunga-bunga žurke, švedski kralj uhvaćen u bordelu, a donedavni francuski predsednik Sarkozi jurio ljubavnika svoje prve žene, da bi usput upoznao i oženio Karlu Bruni, bivšu ljubavnicu Mika Džegera, evropska publika se još i zabavljala lepršavim tonom kojim su mediji izveštavali o događajima sa političkog seks-fronta. Najnoviji zaplet na nemačkoj političkoj sceni prolazi, međutim, bez mnogo smeha.

Stručnjak za dame od 28

Naime, nemačka Liberalna partija FDP (Freie demokratische Partei), junior-partner kancelarke Angele Merkel u njenoj vladi desnog centra, doživljava teška vremena zbog seksističkih izjava koje je dao broj dva u partijskoj hijerarhiji, šefa FDP parlamentarne frakcije Rajner Bruderle.

Cuclanje mikrofona i madrac

 

Sada odjednom i neki dvadeset godina stari slučajevi postaju deo aktuelnog javnog diskursa: austrijski mediji sećaju se kada je jedan konzervativni poslanik (Paul Burgštaler) usred parlamenta doviknuo Tereziji Stojšic iz Zelenih: "Uzmite taj mikrofon u usta i cuclajte ga", ili hrvatski, kada je jedan hercegovački zastupnik (Ante Kovačević) dobacio sadašnjoj ministarki spoljnih poslova Vesni Pusić da je ona "više za madraca nego za mudraca".

 

Pitanje za Nemce postaje sada sledeće - jesu li takvi slučajevi smešni, jesu li zabavni, i za koga?

U situaciji kada je do novih parlamentarnih izbora ostalo tek nešto malo više od pola godine (septembar 2013), Bruderle se odjednom našao na pretposlednjem mestu na listama popularnosti saveznih političara – lošiji od njega je još samo njegov partijski šef Filip Resler.

Važno je, međutim, napraviti razliku kako su se to broj jedan i dva nemačkih liberala našli u funkciji da budu broj jedan i dva na listi najnepopularnijih nacionalnih političara: Resler je hronično nepopularan (politika privatizacije u zdravstvu, navodna bliskost sa farmakološkom industrijom), dok je Bruderle do pre deset dana bio izrazito omiljen, sve dok magazin Štern nije objavio njegov portret iz pera mlade novinarke Laure Himelrajh.

Evo, šta to ona opisuje u svom tekstu: januar 2012. godine samo što je počeo, FDP vrhuška se sprema na tradicionalni susret uoči Tri kralja, veče uoči tog skupa pozivaju se odabrani novinari – i novinarke – na prijem u štutgartski Hotel "Maritim".

Himelrajhova i Bruderle sede za šankom u baru hotela i ćaskaju: ona pije kolu-lajt, on alkohol, ona bi da razgovara o politici, on o veličini korpica njenog grudnjaka, čiji status znalački procenjuje kao "apsolutno zadovoljavajući da ispuni dirndl-jelek na minhenskom Oktoberfestu".

Kako Himelrajhova ne želi da otkrije koliko ima godina, Bruderle (rođen 1945) još jednom pogađa – i to tačno, piše Himelrajhova – da ona najviše može imati 28 godina. On to zna jer je "specijalista za žene od 28 godina".

Priča se razvija još neko vreme, drugi akteri ulaze i izlaze sa scene, Bruderle i dalje osvežava alkoholom svoje specijalističko znanje, sve do jedan sat posle ponoći, kada je prijem završen.

Dok se oprašta sa okupljenima, njegov govor tela odaje da bi od Himelrajhove želeo malo prisniji pozdrav, ona podigne ruke u odbranu, Bruderleova glasnogovornica u trenutku shvati šta se događa, brzo pritrči, njoj dovikne: "Žao mi je!", a njega uz reči "Vreme je da Vas stavimo u krevet!" odvuče iz hotelskog bara.

To bi otprilike bilo sve – za neke kavaljerski delikt ("Događa se!"), za neke tačka bez povratka, u smislu "dosta nam je mačo-dinosaurusa u politici!"

Jedino što javnost zamera Himelrajhovoj jeste činjenica da je čekala više od godinu dana da za Štern napiše Bruderleov profil pod naslovom "Muški vic" ("Der Herrenwitz"), praktično čitav zasnovan na epizodi iz Hotela "Maritim" – sve ostale kritike idu na njegov račun, pogotovu što on i dalje odbija svaki komentar o čitavom slučaju.

Stvar je u tome da Rajner Bruderle nije bilo ko u politici – već 40 godina spada u sam vrh nemačkih liberala, tri puta zaredom je u svojoj federalnoj jedinici (Rajnland-Pfalc) bio ministar za ekonomiju (u jednom mandatu čak pokrajinski ministar za poljoprivredu i uzgoj vina, od kada datira njegova izjava da nikad ne veruje ljudima koji ne piju alkohol); već petnaest godina je član Bundestaga; između 2009. i 2011. bio je federalni ministar za privredu;poslednje dve godine je vođa liberalne frakcije u Bundestagu.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online