Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 01.02.2013.
14:58
Beta A

Smog siromaštva guši gradove Grčke

Smog koji zimus prekriva gradove Grčke, dobio je naziv: to je "krajnji simbol ekonomske depresije", piše američki magazin "Atlantik" u današnjem broju.

Grci lože sve što im dođe do ruku
 

"Nije potrebna statistika da se u potpunosti shvati dubina ekonomske krize u Grčkoj. Samo treba pogledati dim", piše list dodajući da su komunalije sada toliko skupe za grčke porodice, da su neke prešle na grejanje drvetom. Rezultat su slojevi smoga nad gradovima.

Drvo isečeno na planinama u okolini Atine, izgorelo u pećima i nekada samo pomodnim dekoratvnim kaminima stanova srednje klase, stvara neprirodan oblak koji lebdi iznad glavnog grada Grčke, kao "sumorna metafora za jednu od najgorih ekonomskih depresija u modernoj evropskoj istoriji", piše list.

Kada je, ubrzo po izbijanju svetske finansijske krize, utvrdila da neće biti u stanju da vrati dugove, Grčkoj je preostala milost Evrope. U zamenu za kreditnu pomoć, pristala je da svoj deficit smanji sa oba kraja: državna potrošnja je opala, a porasli su porezi na prihod, na imovinu i na komunalije. U kombinaciji sa poskupljenjem nafte, povećanja poreza podigla su cenu grejanja za više od 40 odsto i to početkom januara, najhladnijeg meseca u Grčkoj.

Penzioneri skupljaju granje koje je ostalo posle kresanja drvoreda u Atini
 

Nezaposlenost u Grčkoj je najviša u razvijenom svetu, a njen bruto-domaći proizvod (BDP) ima najveći pad u mirnodopsko vreme u Evropi za poslednja dva veka. Plate opadaju, kasne, ili se isplaćuju na rate čak i onima koji još imaju stabilan posao. Zato su mnoge porodice napravile razumnu računicu i počele da se greju na drvo.

Letnji smog je uobičajen u Atini - nazivaju ga "fotohemijskom supom" čiji su glavni sastojak industrijski gasovi i izduvni gasovi vozila koji se "kuvaju" u vrelom, mirnom vazduhu iznad grada, pretvarajući se u složenija jedinjenja. Ali, ovo je prvi put u novijoj istoriji da se pojavio "zimski smog" u januaru, kada temperatura noću opada do nule.

"Toga ima svuda u širem području Atine", rekla je Aleksija Caruha, nastavnica, i dodaje da je "dramatično porastao i broj ljudi koji su počeli da koriste šporete" na klasično, čvrsto gorivo.

Ta pojava je najgora u velikim gradovima poput Atine koja ima više od četiri miliona stanovnika, i u Solunu, na severu. Ali smog se pojavio i u manjim grčkim gradovima, jer se oštra državna štednja oseća u svakom kraju zemlje.

"Vazduh nikada nije bio gori", kaže Marijana Filipopulu, socio-antropolog. "Sve teže dišem, a oči peku od smoga".

Ministarstvo za zaštitu okoline je upozorilo stanovništvo da ne koristi kamine i peći, ali porodice koje su izgubile radna mesta i jedva sastavljaju kraj s krajem, nemaju izbora sem da zagreju domove vatrom od praktično bilo čega što gori - ne samo drveta, već i starog nameštaja i starih vrata s napuštenih zgrada, kaže Caruha.

Drugi simbol ekonomske krize u Grčkoj, posle smoga, su opustošene šume.

Zimski smog prekrio Atinu
 

Ministarstvo za zaštitu okoline procenjuje da je više od 13.000 tona drveta nezakonito posečeno samo 2012. godine, a porodice, strahujući od policije, po skrovitim mestima planina traže bilo šta što će zagrejati sobu.

"Ova nova 'kuga' izgleda demokratski", piše u listu "Katimerini" grčki politički komentator Nikos Konstandaras, "ali ta ljuska je tanka - ponovo najviše stradaju siromašni: Oni žive na nižim spratovima, gde se toksini najviše skupljaju, oni su primorani da pale sve što nađu, oni se okupljaju oko otvorenog ognjišta ili kofe sa žarom".

"Kuznecovljeva krivulja stanja okoline" je osnovna teorija koja kaže da, iako početni baražni razvoj industrijalizacije degradira životnu sredinu – treba pogledati samo slučaj Pekinga, obično najbogatija društva i dalje imaju zdravo okruženje jer razvijaju održivije i čistije, ali i skuplje tehnologije - primer je američki grad San Francisko.

Međutim, s Grčkom je gore, ona tone, regresira, rekao je Jan Marej, potpredsednik za strateške studije Instituta za konkurentnost preduzetništva iz Vašingtona: "Kako sve više siromaši, njeno okruženje propada".

Između 1961 i 1998, koncentracija čestica u vazduhu Londona je opala sa 160 mikrograma po kubnom metru na manje od 20 mikrograma - to je tipična krivulja razvoja. "Postojeći nivoi u Grčkoj dostižu i 300 mikrograma po kubnom metru", napisao je Marej. Tako izgleda krivulja propadanja.

Jedan grčki bloger kaže da Atina izgleda kao London u romanima Čarlsa Dikensa. Grčka je istinski post-industrijska zemlja u predindustrijskoj krizi.

Januara je njujorški "Volstrit džurnal" opisao čestu scenu u šumi kod glavnog grada Grčke. Ekološki aktivista Grigoris Gurdomihalis je uhvatio jednog nezaposlenog oca četvoro dece dok je ilegalno sekirom sekao stablo u planini i sukobio se s njim. Iako je šuma državna, ekolog je odustao kada se otac zaplakao.

POVEZANE VESTI

Petak 01.02.2013. 15:02
Данас пишете о Грчкој,а сутра о Америци!
Subota 02.02.2013. 11:39
Kao da je njima gore nego nama! Ali oni bar imaju večito besplatno letovanje.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online