Subota 11. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 01.02.2013.
07:11
O. Ikodinović - Vesti A

Knjižara na točkovima

Bamper, knjižara na točkovima, pojavila se u Moskvi pre oko dve godine, i po mnogo čemu jedinstvena je u Rusiji. Ovde se prodaju knjige za decu, a u njoj rade psiholozi i pedagozi, uvek spremni da popričaju sa mališanima i da im pomognu savetima.

Ana Tihomirova namerava da kupi još jedan autobus

Organizuju se i susreti sa piscima ili tematske večeri. Tako je nedavno održan festival Rok čitanja, na kojem su rok muzičari čitali deci njihove omiljene knjige. Bamper se može videti i na sajmovima knjiga i raznim festivalima. U svakom slučaju, putujuća knjižara nikada ne miruje, radi skoro svakog dana. I ne samo u Moskvi već i u drugim gradovima i selima širom Rusije. Psiholozi obilaze škole, biblioteke i sirotišta, čitaju sa decom naglas knjige i razgovaraju o životnim problemima. Glavni cilj projekta, čiji je idejni tvorac psiholog Ana Tihomirova, jeste da podstaknu decu na čitanje, i zadobiju njihovu pažnju.
 

- Kada sam okupljala tim, bilo mi je važno da pronađem ljude koji mogu i umeju da razgovaraju sa decom - objašnjava Ana.

Tako u knjižari na točkovima radi petoro ljudi: novinar, pedagog, psiholog, pa čak i muzičar. Dužnost prodavca obavljaju svi. Svako od njih može da kaže gotovo sve o svakoj knjizi. Čak je i vozač pročitao skoro svu literaturu.
 

- Knjige igraju ogromnu ulogu u pravilnom razvitku dece. Ako želimo da dete napravi sopstveni izbor, da bude psihički zdravo, da ima širok spektar interesovanja, tada je važno da bude okruženo dobrom literaturom. Zato, u autobusu rade specijalni konsultanti, koji pomažu detetu da izabere i nađe pravu knjigu, koja daje odgovore na pitanja deteta. Uporedo, u Bamperu se održavaju i programi koji pomažu deci da razumeju knjigu, da shvate njenu suštinu. Pisci im govore i o procesu nastanka knjige, a glumci čitaju odlomke - priča Tihomirova.

Na policama Bampera ima 1.500 knjiga. One su sortirane po psihološkim temama kao što su ljubav, usamljenost, smisao života, pa čak i smrt. U razgovoru sa psiholozima, osim dece, mogu da učestvuju i roditelji, koji tako od stručnjaka dobijaju korisne informacije i savete o pravilnom odrastanju i sazrevanju mališana.

Zarađuje se, uglavnom, na izletima koji se organizuju u saradnji sa školama, dok se sirotištima knjige poklanjaju. Ekskurzija sa đacima košta od 40 do 50 hiljada rubalja (od 1.000 do 1.250 evra), i to donosi najveću zaradu. Cene knjiga u Bamperu su niže nego na ostalim mestima - 200 do 300 rubalja po knjizi (pet do 7,5 evra).


 

Tako je Ana uspela da iz socijalnog projekta napravi interesantan posao, a veruje da će uz odgovarajuću promociju i reklamu postati i isplativ. Sve je, naime, počelo pre oko dve i po godine, kada je od poznanice čula priču o jednoj simpatičnoj knjižari na Siciliji, a zatim odgledala i jednu holivudsku melodramu. Ideja se rodila! Poželela je i sama da otvori knjižaru, ali nije imala novca. Banke su je odbile za kredit. Od sopstvene štednje i pozajmice sakupila je tek toliko da kupi jedan autobus. Polovni "mercedes" pazarila je za 450.000 rubalja (oko 11.250 evra). Preostalih 200.000 rubalja potrošila je na popravku i preuređivanje. Umesto uobičajenih sedišta postavila je mekane sofe, a oko prozora police i vitrine sa knjigama, pa sada Bamper liči na prijatnu dečju sobu.

Deca i roditelji hrle u Bamper
 


Knjižara na točkovima odmah je privukla pažnju, pa je početna investicija isplaćena već u prvoj godini rada. Međutim, očekivati neku ozbiljniju zaradu nije realno.


- Ovo nije biznis u klasičnom smislu, više je posao za dušu. Polovina svih putovanja Bampera nije komercijalna. Poređenja radi, ako smo u Moskvi, u akciji Noć muzeja, zabeležili rekordnu prodaju knjiga za 100.000 rubalja u danu (oko 2.500 evra), zarada od putovanja u regionima u najboljem slučaju je upola manja. A, postoje dani kada uopšte nema profita i kada prodamo samu jednu do dve knjige - priznaje Ana.


Prosečni mesečni prihod je 500.000 rubalja (12.500 evra). Ovaj iznos je dovoljan za plate zaposlenih, benzin i kupovinu novih knjiga. Ostali troškovi se pokrivaju od donacija i od nagrada koje dobijaju na takmičenjima. Nedavno je Bamper pobedio na konkursu Poslovni uspeh. Za sumu koju je osvojila Ana planira da kupi drugi autobus. Dok jedan bude putovao po regionima, drugi će raditi u Moskvi.

- Naravno, i dalje je moj san da otvorim klasičnu knjižaru u Moskvi, ali sa dečjim igralištem. Sa decom smo već nacrtali taj projekat i nadam se da ostvarenje ovog sna nije daleko - zaključuje Ana.
 

Čudni Moskovljani


Najdalje putovanje koje je imao šareni autobus bilo je 1.500 kilometara na jug, u Krasnodarski kraj, i isto toliko na istok - u Permski region.


- Mi smo rešili da više obilazimo regione, jer u Moskvi ima puno knjižara, i deci su knjige dostupne, dok je u provinciji situacija sasvim drugačija - objašnjava Ana.


Ona se priseća događaja kada je u Krasnodarskom kraju u autobus ušla jedna baka sa unukom. Nekoliko meseci kasnije, prilikom sledećeg dolaska bamperovaca baka se vratila sa korpom voća i dirljivom pričom. Devojčica je celo leto rešavala zadatke iz matematike kako bi od roditelja dobila novac za kupovinu knjiga. Pošto devojčica nije mogla da dođe u Bamper, dala je baki spisak za kupovinu.


- U Moskvi je drugačija situacija. Deca hoće knjigu, a roditelji im ne daju već viču na njih: "Već imaš knjige! Produži dalje!" - ispričala je Tihomirova.


Pomoć tinejdžerima


Ana Tihomirova diplomirala je psihologiju na prestižnom Moskovskom državnom univerzitetu (MGU). Pružala je stručnu pomoć alkoholičarima i njihovim porodicama, i tada je već primetila da se deca iz takvih porodica veoma menjaju čim se nađu u novoj sredini. Nekoliko godina kasnije, tačnije, 1995. sa svojim timom stvorila je centar Perekrjestok (Raskrsnica ili Raskršće) i donela teoriju da problemi tinejdžera postaju onda kad se naruše socijalno-psihološke veze sa prijateljima, roditeljima, knjigama. Narednih 15 godina posvetila se ovom projektu razvijajući tehniku koja bi pomogla tinejdžerima da pronađu sebe i ponovo uspostave komunikaciju sa okolinom. U međuvremenu, ostvarila se i kao supruga i majka - čak tri devojčice. Zatim se 2010. rodila ideja o Bamperu. U svom novom biznisu uspela je da objedini sve ono što voli - psihologiju, decu, literature i putovanja.

POVEZANE VESTI

Petak 01.02.2013. 12:09
Генијално ! идеја и реализација потпуно генијално !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online