Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 30.01.2013.
14:05
Blic A

Majmunče se vratilo bezbedno iz svemira u Iran

Islamska republika Iran poslala je pre tri dana majmuna u svemir, a životinja se bezbedno vratila na Zemlju, javili su američki mediji.

Majmun je tokom puta bio smešten u zapečaćenu kapsulu opremljenom mašinerijom za proizvodnju kiseonika i apsorpciju ugljen-dioksida: Uskoro će ovako i ljude da šalju
 

Svemirska kapsula “pišgam” (pionir) lansirana je u nedelju, 28. januara, zajedno sa majmunom, na visinu od 115 kilometara, nakon čega se letelica vratila na Zemlju.


U snimku prikazanom na Televiziji Pres videlo se kako je helikopter doneo svemirsku kapsulu sa majmunom na lokaciju u centralnom Iranu gde su naučnici s nestrpljenjem čekali njegov povratak.

Ova vrsta majmuna je fiziološki veoma slična ljudima: Delovao je zbunjen pažnjom koja mu je ukazana
 

Oduševljeni naučnici su grlili jedni druge i vikali: “Živeo Iran!”, naveo je “Los Anđeles tajms”. Preneti su i snimci majmuna u rukama naučnika, umotanog u zeleno ćebe i

zavezanog u automobilu na sedište neobičnog izgleda, očigledno uoči puta. Majmun je delovao zbunjen pažnjom koja mu je ukazana, piše “LA tajms”.

Kako je naveo direktor Iranske svemirske agencije Hamid Fazeli, majmun je tokom puta bio smešten u zapečaćenu kapsulu opremljenom mašinerijom za proizvodnju kiseonika i apsorpciju ugljen-dioksida.

-Ova vrsta majmuna je fiziološki veoma slična ljudima. Iskoristili smo ga da testiramo sisteme za održavanje života i uslove leta, rekao je Fazeli koji, međutim, nije naveo koja vrsta majmuna je poslata u misiju.

 

Vitalni znaci životinje su praćeni tokom leta, a podaci su transmitovani na Zemlju, dok su kamere u kabini snimale događaj.

-Lansiranje svemirske letelice i njen povratak prvi je korak ka slanju ljudi u svemir – izjavio je iranski ministar odbrane, iranski general Ahmad Vahidi za “Pres TV”.

Zabrinutost SAD

Sjedinjene Američke Države izrazile su ranije zabrinutost zbog iranske svemirske misije.
- Ako su lansirali bilo šta što ima tehnologiju balističkih projektila, to je za ozbiljnu brigu – rekla je portparolka Stejt departmenta Viktorija Nuland.
Ona je istakla da ne može da potvrdi izveštaje iz Irana da je majmun uspešno poslat u svemir.
-Videli smo fotografije jadnog, malog majmuna, tokom priprema puta u svemir – navela je ona.


Iran je pre oko dve godine poslao “bio-kapsulu” u svemir. U kapsuli su bili kornjača, miš, crvi i bakterije, koji su se živi vratili na Zemlju.

Osuda PETA-e

Oglasila se i organizacija za zaštitu životinja PETA.
“Šokirani smo fotografijama vidno preplašenog majmuna okrutno zavezanog u napravi u kojoj je navodno lansiran u svemir. Majmuni su veoma inteligentne i osetljive životinje koje plaši ne samo buka pri lansiranju i sletanju, već i boravak u kavezu u laboratoriji pre i – ako prežive – nakon leta”, navela je PETA u saopštenju, nazivajući ovu akciju Teherana “povratkom na najokrutnije dane svemirskog istraživanja”.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online