Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Sreda 23.01.2013.
19:36
rts rs A

BBC: Srbi uopšte nisu loši momci!

Tamo gde vam domaćin utrpava džem u usta "da vam zasladi' posetu", gde je najluđi festival na svetu, gde u Đavoljoj varoši kamene piramide nalikuju "psihodeličnom vesternu“, nemojte paničiti, jer ste u jednoj od najstarijih evropskih zemalja, kaže Tamara Šivord u Bi-Bi-Sijevoj reportaži posvećenoj Srbiji.

 Srbija se otresa okova parije i polako kreće ka članstvu u Evropskoj uniji", navodi novinarka u tekstu
 

Novinarka Bi-Bi-Si-ja Tamara Šivord u tekstu pod nazivom "Zavodljivi šarm Srbije" predstavila je Guču kao festival kojem nema premca, Mokru Goru kao srpski Aspen, a Kopaonik kao skijašku tajnu vrednu pažnje.ž

"Jedna od najstarijih evropskih zemalja i, možda iznenađujuće, jedna od kulturno najraznolikijih, Srbija se otresa okova parije i polako kreće ka članstvu u Evropskoj uniji", navodi novinarka u tekstu.

Šivordova potom izdvaja Beograd sa splavovima kao odlično mesto za zabavu gde se može čuti sve od ciganske muzike do diska.

Među "biserima" Srbije su, prema mišljenju novinarke Bi-Bi-Si-ja, Đavolja varoš - "jeziva kolekcija 202 kamene piramide koja nalikuje psihodeličnom vesternu", Vrnjačka Banja, jeftino lečilište i dom najvećeg opanka na svetu, Subotica sa Gradskom većnicom nalik Gaudijevim zgradama i bogato ukrašenim gradskim muzejom.

"Mokra Gora je postala srpski Aspen zahvaljujući festivalu 'Kustendorf' i omiljeno stecište glumaca i muzičara sa neobičnim vikendicama i Drvengradom Emira Kusturice", dodaje Šivordova.

Autorka podseća i da je Srbija bila pod Turcima više od 500 godina.

"Turci su ostavili traga u nacionalnim jelima i jeziku, a Novi Pazar je sličan malom Istanbulu od kojeg su svega nekoliko kilometara udaljena neka od najvećih srpskih svetinja, crkva Svetog Petra iz 9. veka i Sopoćani iz 13. veka", navodi se u tekstu.

Kopaonik je predstavljen kao ski-centar bez premca u Srbiji, zahvaljujući 200 sunčanih dana i snegu koji traje od novembra do maja i cenama za trećinu jeftinijim od aranžmana u Francuskoj.

Nacionalni park Fruška Gora takođe je izdvojen zahvaljujući zelenim poljima, starim vinogradima i 16 manastira izgrađenih još krajem srednjeg veka.

Autorka navodi da Frušku Goru zovu draguljem Srbije, a barokne Sremske Karlovce smatra sjajnim mestom za probanje kulinarskih i kulturnih specijaliteta, dok "Egzit" izdvaja kao nadaleko čuveni festival.

"Srbi su u Holivudu glavni negativci, ali svaki posetilac koji se isteturao iz zemlje pet kilograma teži (uz herojsko preživljavanje mamurluka) zna da to nije slučaj. Srbi su veoma gostoljubivi, iako još uvek nisu ovladali 'blagim' pritiskanjem da probate rakiju i masna jela", zaključuje novinarka.

"Ako domaćin počne da vam utrpava džem u usta, nemojte paničiti. To radi da bi vam 'zasladio' posetu."

POVEZANE VESTI

Sreda 23.01.2013. 19:44
Svaka cast! Mediji u svetu su do sada pricali sve najgore o Srbiji. Neka pocnu sad malo sa istinom. Srbija je najlepsa zemlja i zauvek u mome srcu!
Sreda 23.01.2013. 22:17
Koga ovi hvale, nesreca mu se sprema. Kome su oni prijatelji, neprijatelji mu ne trebaju.
Sreda 23.01.2013. 20:51
Mozda deluje ironicno ceo tekst, ali uglavnom za ne verovati je da neko iz BBC-a nabroji za tako kratko vreme samo deo onih pozitivnih vrednosti koje su tradicionalne za Srbe i Srbiju. Nisam sreo ni jednog stranca , ne racunajuci ljude iz EX -YU da je uspeo da izadje potpuno ravnodusan iz Srbije a i da mu se mnogo stvari dopale kod nas. Elem ,kada nas malo bolj upoznaju ,ali naravno licno totalno promene misljenje. Nasoj satanizaciji mozemo zahvaliti iskljucivo medijima i lobijima nasih neprijatelja koji zarad par miliona dolara od nas napravise nesto sto nismo niti smo ikada bili. Mislim da ce se slika vremenom totalno promeniti na zalost onih koji je kvare.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online