Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 23.01.2013.
18:50
rts rs, Beta A

Lavrov: EU zatvara istragu o organima

Evropska unija ima nekonstruktivan stav prema istrazi o trgovini organima na Kosovu, izjavio šef ruske diplomatije Sergej Lavrov. Zvaničnik Euleksovog specijalnog istraživačkog tima je izjavio u Briselu da je u istrazi o trgovini organima na Kosovu "ostvaren napredak na ključnim područjima", naglasivši da rad tog tima "možda nije uvek vidljiv, ali je dosledan ustaljenim postupcima istrage i tužilaštva".

"Rusija podržava pravedan zahtev Srbije da se u istragu uključe UN"

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov optužio je EU za nekonstruktivan stav prema istrazi o trgovini ljudskim organima na Kosovu, navodeći da Moskva podržava zahtev Srbije da se u istragu uključe Ujedinjene nacije.

Juri Las, portparol Euleksovog specijalnog istraživačkog tima, je napomenuo da će istraga "neizbežno biti duga i složena" i time reagovao na izjavu šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova, da Evropska unije ima nekonstruktivan stav prema istrazi o trgovini ljudskim organima na Kosovu i da Moskva podržava zahtev Srbije da se u istragu uključe Ujedinjene nacije.

 

Juri Las je, u izjavi agenciji Beta, želeo da naglasi da je Euleksov specijalni istraživački tim "od svog osnivanja u septembru 2011. ostvario napredak na ključnim područjima, uključujući prikupljanje bitnih informacija iz izvora zvaničnih institucija, a obezbedio je sklapanje regionalnih sporazuma za saradnju, podstakao sporazume o zaštiti svedoka, sprovodeći sopstvene istražne radnje".

 

Portparol Las je želeo da naglasi da je "Specijalni istraživački tim odlučan da utvrđuje dokaze gde god to vodilo".

 

I, kako je podvukao, "temeljita kriminalistička istraga kojom će se istražiti svi zločini navedeni u izveštaju Saveta Evrope, a što obuhvata više pravosuđa i dela za koje se navodi da su se dogodila pre 12-13 godina, biće neizostavno duga i složena".

 

"Pravosudni procesi zahtevaju vreme i slične istrage Haškog suda su trajale dve do četiri godine pre nego što su potpuno završene", ukazao je portparol Euleksovog specijalnog istražnog tima za utvrđivanje zločina trgovine organima ubijenih Srba na Kosovu i Albaniji, koji su navedeni u izveštaju koji je Savet Evrope usvojio u januaru 2011.

"Nažalost, suočavamo se sa nekonstruktivnom pozicijom EU po tom pitanju", izjavio je šef ruske diplomatije na godišnjoj konferenciji za novinare u Moskvi, posvećenoj rezultatima spoljne politike Rusije u 2012. godini.

Lavrov je rekao da EU "uzurpira istragu" koja stoji u mestu i čak je i "polako zatvara".

"Rusija podržava pravedan zahtev Srbije da se u istragu uključe UN", rekao je Lavrov.

"To je, pre svega, srpsko pitanje. Ona ima plan da ga postavi u UN. Mi ćemo taj plan podržati", istakao je Lavrov.

Moskva zainteresovana za konstruktivan dijalog

Šef ruske diplomatije izjavio je da će Moskva nastaviti da odgovara na neprijateljske korake Vašingtona, ali je raspoložena za razvoj odnosa sa SAD.

"Mi ćemo, naravno, i dalje odgovarati na neprijateljske korake, ali je u korenu naše pozicije razvoj rusko-američkih odnosa u svim pravcima, uključujući i u međunarodnoj areni", rekao je Lavrov.

Lavrov je naglasio da je Moskva zainteresovana za konstruktivan dijalog u razvoju stabilne, uzajamno korisne saradnje, posebno u oblasti investicija i kontakata među ljudima.

Kao glavne probleme između dve zemlje, Lavrov je naveo sistem američke protivraketne zaštite u Evropi i donošenje zakona Magnitskog, koji je, po njegovoj oceni, antiruski.

Moskva zabrinuta zbog skrnavljenja grobova

Portparol ruskog ministarstva spoljnih poslova Aleksandar Lukaševič izjavio je da je proteklih dana oskrnavljeno više od 150 srpskih grobova, dok je spomenik iz Drugog svetskog rata dignut u vazduh, javlja Itar tas.

Moskva je naročito nezadovoljna pokušajem uništavanja pravoslavnog manastira u Đakovici i paljenjem pravoslavne crkve u Obiliću, navodi ruska agencija.

"Mi zahtevamo od međunarodnih snaga na Kosovu da, u skladu sa svojim mandatom, preduzmu neophodne mere i pronađu i kazne ljudi koji stoje iza ovih varvarskih akata i spreče takve incidente u budućnosti", istakao je Lukaševič.

POVEZANE VESTI

Sreda 23.01.2013. 19:16
I treba..Ako lopurdistanska vlast ne brine o Srbima koji su ih izabrali, i samo gleda kako sto pre da natrpa milione evra u svoje kese..ne treba ni drugi da brinu za Srbe. Srbija je okupirana i na rasprodaji !!!!! Nece se srbi buniti..njima mozes i 500god vladati a da ne pozele slobodu ! srbistanci su narodna masa koja izumire..nek se desi sto pre, da me prodje nostalgija !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online