Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 23.01.2013.
08:21
Lj. Ivanović - Vesti A

Lov na Bin Ladena (9): "Pejser" nikad ne izlazi

Snimanjem iz satelita utvrđeno je da u kući žive tri žene, devetoro dece i trojica muškaraca od kojih je jedan veoma visok.

Komandni centar CIA U Lengliju
 

Danima je Paneta upadao u kancelarije svojih zamenika i insistirao na što je moguće bržem skupljanja informacija o objektu u Abotabadu. Toni Blinken, tihi advokat koji je radio kao savetnik za nacionalnu bezbednost potpredsednika Džoa Bajdena, kaže da je deo vođstva CIA bio optimističan u pogledu traga koji ima, ali je deo bio i veoma rezervisan. Paneta se ubrajao u prvu grupu. Tražio je da se primene svi mogući vidovi špijuniranja ne bi li se saznalo šta se to nalazi u toj kući, tražio je da se razmišlja kreativno.


"Hoću da znam šta se događa unutra. Neću da samo osmatrate objekat spolja. Hoću da bude jasno šta se događa unutra."
 

Ideje koje je Paneta prosipao bile su blago rečeno bizarne. Želeo je da se uđe u objekat kroz kanalizaciju i tako postave unutra uređaji za nadzor. Zatim je došao na ideju da se u planini, udaljenoj oko dva kilometra, postave kamere s jakim objektivima, čak i da se na drvo koje je raslo u objektu postavi kamera.

Stručnjaci Protivterorističkog centra vraćali su se kod Panete odbacujući jednu za drugom njegove ideje ili kao neizvodljive ili kao opasne. Na primer, samo nekoliko nedelja posle Panetine ideje o kameri na drvetu u dvorištu, Kuvajti je to drvo posekao.

Bin Ladenova kuća u Abotabadu
 


Krajem jeseni 2010. Panetin šef kabineta Džeremi Baš okupio je u konferencijskoj sali lovce na Bin Ladena.


"Dajte direktoru 25 operativnih akcija koje biste mogli da izvedete da biste ušli unutra. Moramo imati jasnu predstavu šta se unutra događa. Nemojte se plašiti da budete kreativni", rekao im je Baš.


Posle nekoliko nedelja mozganja, lovci na Bin Ladena su se vratili s mapom od 28 operacija od kojih su neke zaista bile nečuvene. Na primer, jedna je bila da se u objekat ubace "smrdljive bombe" koje bi isterale sve ljude iz objekta jer ne bi mogli da podnesu tu kombinaciju hemije. Jedna od podjednako bizarnih ideja bila je da se oko kuće postave zvučnici preko kojih bi religijski vođa pozvao sve ukućane u ime Alaha da napuste objekat! Još jedna od ideja je da se na nekoj od okolnih kuća postavi set signalnih uređaja koji bi uhvatili Bin Ladenov glas u slučaju da pokuša da snimi novu video-poruku.

Vakcinacija
 

Direktor CIA Lion Paneta

Paneta je sve ideje uredno saslušao, a onda se opredelio za jednu kontroverznu ideju za koju su mislili da se može relativno bezbolno izvesti. Reč je o slanju doktora Šamila Afridija, lekara koji inače radi u plemenskoj oblasti, koji je dobio zadatak da obavi posao masovne vakcinacije dece u Abotabadu. Ideja je bila da se kroz vakcinaciju uzme uzorak DNK nekoga od Bin Ladenove dece i uporede s uzorcima DNK Osame bin Ladena koji su bili u posedu agencije. U martu 2011. godine Afridi je otputovao u Abotabad rekavši lokalcima da je dobio donaciju za vakcinaciju protiv hepatitisa B. Kako niko u tu priču nije posumnjao, Afridi je angažovao i lokalne medicinske sestre da mu pomognu i počeo vakcinaciju od siromašnih krajeva grada, a ne bogatijeg Bilal Tauna u kojem je živeo Bin Laden. Međutim, Afridi nije uspeo da dođe do uzorka DNK bilo kojeg deteta koje je živelo u Kuvajtijevoj kući.


Analitičari CIA prvi put prvi put su u zvanične memorandume agencije Kuvajtijevo ime uneli u avgustu 2010. u dokumentu pod naslovom "Anatomija traga". Uprkos dobrim pomacima, oficiri CIA bili su veoma oprezni u ocenama ko je sada zaista Kuvajti - da li je on još kurir Bin Ladena? Da li radi za nekog drugog u Al Kaidi, ali ne i samog Bin Ladena i da li uopšte još radi za Al Kaidu?

Doktor Šakil Afridi izveo lažnu vakcinaciju
 


Tokom oktobra 2010. analitičari su razvili nekoliko alternativnih teorija o tome ko bi sada mogao biti Kuvajti. Prema jednoj, on je ukrao novac Al Kaide i sada se drži u konspiraciji, plašeći se osvete. Druga teorija bila je da možda radi za nekog drugog vođu u Al Kaidi, ali ne i Osamu bin Ladena, a prema trećoj teoriji on uopšte više ne radi za Al Kaidu, već neku organizovanu kriminalnu grupu.


Razvijano je što je moguće više hipoteza, a sve kako bi predsednik i njegov Savet za nacionalnu bezbednost dobili što je moguće širu predstavu onoga što se događa. CIA je čitave jeseni pažljivo posmatrala objekat u Abotabadu i pratila kretanje Kuvajtija po severnom Pakistanu. Vremenom su stekli uverenje da je Kuvajti još deo Al Kaide, ali još niko nije bio ubeđen da se u kući krije Bin Laden. Pažnju je privuklo i to što kad Kuvajtijeva supruga i Kuvajti s decom posećuju drugu porodicu u Pešavaru, lažu svoje domaćine o tome gde žive i čime se bave. Lagali su i svoje komšije o tome ko su oni zaista, a nikoga nisu ni puštali da im uđe u kuću.
 

Fijasko "bejzbol lopte"

 

Teza o tome da Irak razvija oružje za masovno uništenje iz 2002. godine dovela je Centralnu obaveštajnu agenciju u vrlo nezavidan položaj. Naime, ceo izveštaj bio je zasnovan na jednom prebeglom iračkom naučniku pod kodnim imenom "bejzbol lopta". Pravo ime ovog izvora CIA je Rafid Ahmed Alvan al Džanabi i 1999. je prebegao iz Iraka u SAD. On je tvrdio da je radio u iračkom programu za oružje masovnog uništenja, što je bio izgovor Sjedinjenim Državama da 2003. godine uđu u rat protiv Iraka. Uprkos upozorenjima o manjkavosti kredibiliteta ovog izvora koja su stizala od nemačkog BND i britanskog MI6, Amerikanci nisu doveli u pitanje tvrde i krenuli su u rat koji se završio fijaskom, jer nikakvog programa oružja za masovno uništenje nikada nije ni bilo.

 

Dosadno je najbolje

 

Samo uspostavljanje sigurne kuće nije bilo jednostavno jer su agenti na terenu morali da budu pripadnici lokalnog stanovništva, a sigurna kuća ni po čemu nije smela da odudara. Sve je moralo da izgleda sasvim normalno, ničim da privlači pažnju. To je značilo da nije smelo da bude antena, svetla tokom noći, nadogradnje kuće, dolazaka i odlazaka u noćne sate. Takođe, saradnici CIA morali su da imaju dobre paravan priče ko su, odakle dolaze, šta tu rade. Ništa nije smelo da bude uvrnuto, čudno. Moralo je biti dosadno. Tako je najbolje.


Nagađanje procentima


Pregledajući iznova i iznova satelitske snimke analitičari CIA su postali uvereni da u kući živi Bin Ladenova porodica. Sad su se pitali - da li s njima živi i Osama, uzevši u obzir njegovu privrženost porodici. Zamenik šefa Protivterorističkog centra CIA zadužen za Avganistan i Pakistan bio je 90 odsto uveren da je i Osama bin Laden u kući, iako su svi dokazi bili krajnje posredni.


Ali, bilo je i puno nelogičnosti zbog kojih su mnogi u CIA češali glave. Naime, objekat za koji se sumnja da je Bin Ladenovo skrovište nalazi se na kilometar od prestižne vojne akademije i baze pakistanske vojske. Kuća je bila upadljiva, velika, odudarala je od okoline i u objektu je bilo puno dece među kojima je bilo dovoljno velike da bar nekad negde istrtlja priču o "misterioznom ujki" koji nikad ne izlazi napolje. Pa tu su još i supruge kurira, njegovog brata i njihova deca, a svi oni su redovno išli u posete van grada. Jedan od dečaka, sedmogodišnji Muhamed je čak pohađao versku školu van Abotabada.


CIA je i ranije bila upoznata s teorijom skrivanja na očiglednom mestu, svima pred nosom i ovo ponašanje se uklapalo u taj koncept. Bilo je puno pitanja bez odgovora: Kako je moguće da se neko krije u toj kući punih šest godina, a da se ne pomeri van objekta, kako je moguće da se sva ta pakistanska vojska i policija ne zainteresuju za tvrđavu.


"Bilo je sumnjivo to što Bin Laden možda živi u kući s toliko dece. To je bio ogroman bezbednosti rizik", seća se analitičar Robert Kardiljo.


Od jeseni 2010. CIA je imala sigurnu kuću u Abotabadu, s pogledom na Kuvajtijevu kuću. Osmatrali su je danonoćno pažljivo beležeći matrice ponašanja. Snimci objekta koje je napravila NSA pokazali su da se jedan čovek svakoga dana šeta dvorišnim povrtnjakom, ali je neko pametno razvukao ciradu nad stazom za šetanje, tako da bilo kakav snimak odozgo nije mogao da utvrdi o kome je reč. Misteriozni čovek nazvan je "pejser" što je označavalo čoveka koji u tačno određenim intervalima, ritmovima, izlazi u šetnju. On nikada nije napuštao objekat i njegova dnevna rutina u šetnji veoma je podsećala na nekoga ko je u zatvoru, pa se rekreira hodanjem.


Znajući da je Osama bin Laden vrlo visok, šef CIA Leon Paneta je naložio da se izmeri njegova senka naspram obližnjeg zida, ali ni to nije potvrdilo da je nesporno reč o visokom ili niskom čoveku.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online