Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 21.01.2013.
20:42
Beta A

Šta je Obama poručio naciji?

Predsednik SAD Barak Obama poručio je danas u Vašingtonu u govoru posle polaganja zakletve za drugi mandat u Beloj kući da mogućnosti Amerike nemaju granice.

On je ocenio da su pred Amerikancima teški izbori i izazovi, ali da treba napraviti most od smisla Dekaracije o nezavisnosti do "stvarnosti našeg vremena".

U govoru posle polaganja zakletve Obama nije izneo konkretne mere koje će preduzeti u drugom mandatu, već je govorio o načelima svoje politike, zalažući se za socijalno odgovornu politiku, garantovanje jednakosti za sve, kao i za borbu protiv klimatskih promena.

Današnja ceremonija bila je 57. predsednička inauguracija. Obama je 44. američki predsednik.

 

Pre inauguracionog govora, potpredsednik Džo Bajden i Obama su položili zakletve pred sudijama Vrhovnog suda SAD.

 

Obama je zakletvu položio s rukom položenom na dve Biblije - jedne koja je pripadala predsedniku Abrahamu Linkolnu iz vremena Građanskog rata u SAD, i druge - vođe pokreta za prava crnaca Martinu Luteru Kingu iz 60-ih godina prošlog veka.

"Ono što povezuje ovu zemlju nije boja naše kože ili načela naše vere ili poreklo naših imena. Ono što nas čini izuzetnim - što nas čini Amerikancima - jeste naša odanost ideji deklaracije (o nezavisnosti) od pre više od dva veka", rekao je Obama.

On je poručio da slobodno tržište uspeva samo kada postoje pravila koja obezbeđuju konkurenciju i fer igru.

"Zajedno smo odlučli da velika država mora brinuti o ranjivima i da štiti ljude od najgorih rizika i nesreća", rekao je Obama, ali i upozorio da vlada ne može rešiti sve probleme društva.

"Svi mi oduvek znamo da se protokom vremena moramo menjati i mi; da odanost našim temeljnim načelima zahteva nove odgovore na nove izazove; da očuvanje naših indvidualnih sloboda na kraju zahteva kolektivno delovanje", rekao je Obama.

Obama je rekao da je aktuelna generacija Amerikanaca stavljena na probu današnjom krizom. "Decenija rata sada završava. Ekonomski oporavak je počeo. Mogućnosti Amerike su neograničene pošto posedujemo sve kvalitete koje ovaj svet bez granica zahteva: mladost i odlučnost; raznovrsnost i otvorenost; neograničeni kapacitet za rizik i dar za inovacije", rekao je predsednik SAD.

"Jer mi, narod, shvatamo da naša zemlja ne može uspeti ako veoma dobro ide sve manjem broju ljudi, a sve više njih jedva preživljava. Verujemo da napredak Amerike mora počivati na širokim ramenima uspešne srednje klase", rekao je Obama.

On je rekao da se moraju učiniti teški izbori kako bi se smanjili troškovi zdravstvene zaštite i budžetski deficit, ali je odbacio stav da se mora birati između brige za generaciju koja je izgradila zemlju i investiranja u buduće generacije.

Obama je poručio da će Amerika pokušati da mirno razreši razlike u odnosima s drugim državama. "Podržavamo demokratiju od Azije do Afrike; od Amerike do Bliskog istoka, zato što naši interesi i naša savest nas obavezuje da delujem u ime onih koji žude za slobodom", rekao je američki predsednik.

Među zvanicama na ceremoniji bili su i bivši predsednici SAD Džimi Karter i Bil Klinton, koji je došao sa svojom suprugom, državnom sekretarkom Hilari Klinton.

 

Za bivše predsednike republikance Džordža Buša i Džordža Buša mlađeg nije se očekivalo da će doći na Kapitol.

 

Nacionalnu himnu na inauguraciji otpevala je pevačica Bijonse.

 

Obama je drugi mandat počeo juče pošto je položio zakletvu na privatnoj ceremoniji u Beloj kući. Zakonom je određeno da predsednik polaže zakletvu 20. janaura, a ako je u pitanju nedelja, onda zakletvu polaže na privatnoj ceremoniji, da bi sutradan to uradio i javno.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 21.01.2013. 21:51
Хоће ли му поново гурнути нобела "за мир"...?
Ponedeljak 21.01.2013. 21:00
Ja mislio ,da kad se zakunes jednom , to je to....... Tamo mora da se zaklinje na svake izbore po 2 puta (privatno i javno) i to jos na 2 Biblije.......!!! Jesu li vrednije takve zakletve (4x za 4 god. sa obe ruke ) ,ili .......... ???
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online