Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 21.01.2013.
18:11
Beta A

Predsedničkom kandidatu dosadio predizborni celibat

Najstariji predsednički kandidat na istorijskim izborima na kojima Česi prvi put direktno biraju šefa države, 75-godišnji knez Karel Švarcenberg, jedva čeka kraj predizborne kampanje jer mu je već dosadio celibat.

75-godišnji knez Karel Švarcenberg, jedva čeka kraj predizborne kampanje jer mu nedostaje seks!
 

Potomku poznate evropske plemićke loze Švarcenberga bliži se kraj muka, pošto će 25. i 26. januara Česi u drugom krugu izbora odlučiti da li će Vaclava Klausa kome početkom marta ističe drugi, poslednji mandat naslediti upravo knez Karel Švarcenberg ili bivši socijaldemokratski premijer 68-godišnji Miloš Zeman.

"U poslednje vreme ništa ne stižem. Tokom kampanje za to nema vremena, živim kao kaluđer. Seks mi nedostaje svakog dana", rekao je Švarcenberg u razgovoru za radio Frekvence1. Sasvim korektna i duhovita predizborna kampanja pred prvi krug i prvih dana pred drugi tokom vikenda pretvorila se u igru nacionalističkom i ksenofobnom kartom.

Pre svega u pokušaj da se Švarcenbergov otac poveže sa nacistima, iako je pred Drugi svetski rat predvodio onu manjinu nemačkog plemstva u Čehoslovačkoj koja se suprotstavila Hitleru i nacistima. Za razliku od 2,5 miliona sudetskih Nemaca proteranih odmah posle rata, Švarcenbergovima je imovina zaplenjena posebnim zakonom i proterani su tek kada su komunisti došli na vlast 1948. godine.

Supruga predsednika Klausa, Livija uključila se takođe u kampanju i izjavila da ne želi prvu damu koja ne ume da govori češki jezik, pošto Švarcenbergova supruga Terezija živi u Beču. Skandal je izazvao i Klausov sin Vaclav Klaus mlađi pošto se u jednom zvaničnom mejlu u ime škole čiji je direktor podsmevao Švarcenbergovoj govornoj mani kada peva češku himnu.

Iako je najstariji kandidat, Švarcenberg je idol mladih Čeha i prolazak u drugi krug obezbedili su mu mladi birači, nezadovoljni češkom tranzicijom i moralnim sunovratom na češkoj političkoj sceni a čiji simboli su upravo bivše kolege iz Prognostičkog instituta u Pragu Klaus i Zeman. Pred drugi krug u kome Zeman ima nešto veće šanse od Švarcenberga, u kampanju oba kandidata su se nezvani uključili i hakeri koji nastoje da obore ili zamrznu sajtove pristalica suparničkog kandidata i profile na društvenim mrežama.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online