Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 21.01.2013.
17:18
B92 A

10 najbizarnijih peticija Bele kuće

U 2012. godini, jedan građanin Sjedinjenih Američkih Država izrazio je svoje ustavom zagarantovano pravo da pokrene peticiju koju država mora da sasluša. On je želeo da SAD izgrade Zvezdu smrti, a peticija, koja se nalazila na sajtu Bele kuće, dobila je preko 25.000 potpisa, koliko je bilo potrebno da dobije odgovor. Međutim, da li je ovo najčudniji zahtev upućen vlastima u Americi?

Predsednik SAD Barak Obama
 

Ovo je samo jedna od brojnih peticija koja je završila na zvaničnom sajtu Bele kuće. Mnoge podnete peticije tiču se izmena važnih zakona i životnih pitanja, ali nisu baš sve ozbiljne.

Pogledajte neke od najinteresantnijih peticija na koje je država morala da da svoj odgovor:

1. Želimo da zaista ozbiljno obratite pažnju na ove peticije umesto što ih koristite kao izgovor da bi se pretvarali da vam je zaista stalo

Kako je ovaj projekat rastao, mnogi su želeli da izraze svoju zabrinutost zbog toga što misle da niko zaista ne obraća pažnju na peticije, bez obzira na to da li su peticije sakupile 25.000 potpisa ili ne.

Odgovor:

U svom odgovoru nazvanom “Mi slušamo. Zaista”, Bela kuća pokušala je da objasni ceo proces koji stoji iza peticija.

“Možda se ne slažemo sa svakim stavom iznetim u svakoj peticiji (recimo, mi verujemo da ozbiljno shvatamo sve peticije), međutim, dovoljan broj potpisa za peticiju ne garantuje uvek da će administracija promeniti svoj stav o određenoj temi”.

Ukupan broj potpisa - 37.167

2. Deportujte državljanina Velike Britanije Pirsa Morgana zato što je napao Drugi amandman

Zbog “agresivnog” napada na Drugi amandman, besni građani tražili su deportaciju poznatog televizijskog voditelja Pirsa Morgana. Ova peticija pokrenula je još jednu peticiju od strane britanskih korisnika sajta Reddit nazvanu “Zadržite Pirsa Morgana u Americi”, u kojoj su tvrdili da ga Velika Britanije ne želi natrag.

Odgovor:

Bela kuća je odbila deportuje novinara pozivajući se na pravo svakog pojedinca na slobodu govora, koju garantuje Prvi amandman.

Broj potpisa – 109.334

3. Tražite od NASA-e da izvede studiju izvodljivosti i konceptualan dizajn interplanetarnog svemirskog broda Enterprajz

Sajt BuildTheEnterprise.org tražio je od vlasti da “Zvezdane staze” postanu stvarnost. Kreator peticije objasnio je brojne prednosti koji bi izgradnja svemirskog broda Enterprajz imala: “To ne bi bio samo svemirski brod već i svemirska stanica i svemirska luka. Tri stvari u jednom. To je tako praktično!”

Odgovor:

Zbog nedovoljnog broja potpisnika peticija Bela kuća nije izdala odgovor.

Broj potpisa – 6.292

4. Objavite recept za pivo koje se pravi u Beloj kući

Kada su brojni mediji objavili da Barak Obama uživa u pivo koje se isključivo pravi u Beloj kući, to je zaintrigiralo velik broj ljudi nakon čega su po zakonu o slobodi informacija tražili recept. Uprkos nedovoljnom broju potpisa, administracija predsednika Obame objavila je recept.

Broj potpisa – 12.240

5. Naložite državama SAD da moraju da imaju državne pokemone

Sve države Sjedinjenih Američkih Država poseduju svoje zastave, ptice i cveće. Zašto ne i državnog pokemona.

Dokument koji je mogao da dovede do toga da Pikaču predstavlja Njujork dostigao je skoro 1.000 potpisa prvog dana, ali su ga moderatori sklonili zbog navodne povrede uslova o korišćenju sajta.

Broj potpisa - nepoznat

6. Napravite jedan platinasti novčić od trilion dolara

Peticija koja je veoma lako mogla da reši novčane probleme američke vlade pred kraj prošle godine. U to vreme cela javnost iščekivala je paket mera koje bi odložile “dan kada će Amerika bankrotirati”. Autor teksta peticije svestan je apsurdnosti zahteva ali ne odsutaje od svoje ideje.

Broj potpisa – 10.188

7. Odustanite!

Peticija koja je sadržala svega jednu reč upućena je u isto vremenskom periodu kao i prethodna i takođe se odnosila na pomenute mere štednje. Kasnijim detaljnijim objašnjenjem autora peticije saopšteno je da je cilj sakupljana potpisa bio da vrhu SAD ukaže na to da je američka administracija doživela veliki poraz.

Broj potpisa – 2.913

8. Zabranite bejzbolske palice

Ova takođe sarkastična peticija došla je kao odgovor na peticiju koju su američki senatori podneli sa ciljem izmene zakona o naoružanju. Tekst peticije isticao je broj nastradalih koji su izgubili život usled povreda bejzbolskim rekvizitima, zaključujući da shodno tome, osim oružja, treba zabraniti i bejzbolske palice.

Broj potpisa – 1.171

9. Obezbedite televizijski program sa potpredsednikom Džozefom Bajdenom

Niz u najmanju ruku neobičnih televizijskih pojavljivanja potpredsednika Džozefa Bajdena mogao bi da bude pretočen u odličan rijaliti program. Peticijom je zahtevano povremeno emitovanje programa koji bi nudio presek dešavanja iz Bajdenovog života.

Autori peticije naveli su da takav program ne samo što bi pokazao novu dimenziju političara u opuštajućim ali i istorijski važnim trenucima, već bi približio širokom stanovništvu obaveze zvaničnika.

Broj potpisa – 2.191

10. Sačuvajte “Lewpty-Lew”!

“Lewpty-Lew” je izraz kojim mnogi Amerikanci ironično nazivaju nepravilan potpis Obaminog potencijalnog guvernera trezora Džeka Ljua (Jack Lew). Upravo bi njegov potpis trebalo da se nađe na novim novčanicama puštenim opticaj.

Međutim, autori peticije zahtevaju da se na novčanicama nađe nepravilan potpis kojim je svojevremeno Lju overavao dokumenta.

Broj potpisa - 486

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online