Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
14
Ponedeljak 21.01.2013.
12:32
M. Purić - Vesti A

Kralj ispraćen u otadžbinu

Iz crkve Svetog Save u Libertvilu, u američkoj državi Ilinois, u petak, 18. januara, ekshumirani su posmrtni ostaci srpskog kralja Petra Drugog Karađorđevića. Kralj Petar je umro u bolnici u Denveru (Kolorado), 3. novembra 1970. godine i sahranjen u libertvilskoj crkvi.

Ispraćaj iz Čikaga: Prota Aleksandar Ivanović i konzul Desko Nikitović
 

Posle ekshumacije, kovčeg sa ostacima kralja Petra prebačen je u srpski pogrebni zavod Sveta Gora u Čikagu, gde je u privatnoj ceremoniji, u prisustvu Deska Nikitovića, generalnog konzula Republike Srbije, i prote Aleksandra Ivanovića, odata poslednja pošta kralju. Sa aerodroma "O'Hare" njegovi posmrtni ostaci prebačeni su u Cirih gde bi trebalo da ih preuzme princ Aleksandar Karađorđević, unuk pokojnog kralja Petra Drugog i doprati u Srbiju.


Kako je javljeno iz Kancelarije princa Aleksandra Karađorđevića, telo kralja Petra počivaće u kapeli pri Dvoru na Dedinju u Beogradu pre nego što bude sahranjeno pored predaka u Kraljevskom mauzoleju na Oplencu.

Grob kralja Petra Drugog

Veliki broj američkih Srba očekivao je da ispraćaj posmrtnih ostataka bude javan, ali je porodica Karađorđević odlučila da to bude privatan čin s obzirom na to da će sahrana kralja Petra biti organizovana u maju mesecu na Oplencu.


Kako saznajemo od Deska Nikitovića, u međuvremenu će u Srbiju biti preneti i posmrtni ostaci Aleksandre Karađorđević, supruge Petra Drugog, sahranjene u Grčkoj, i njegove majke Marije Karađorđević, sahranjene u Londonu.


- Konzulat Republike Srbije postupio je u skladu sa zahtevima porodice. Mi smo obezbedili odgovarajuću dokumentaciju kako bi se posmrtni ostaci preneli u zemlju - kaže konzul Nikitović.

Ponedeljak 21.01.2013. 14:35
Srpska tragedija pocinje sa Karadjordjevicima i sa njima se zavrsava. Simbolicno. Sahranjivanje najvecih srpskih dusmana u istoriji zemlje Srbije usred njene prestonice potvrdjuje nas kraj. U stilu drogirano-egzaltirane mase koja je do juce klicala Titu a potom i Slobi, evo sada odusevljenja najvecim srpskim istrebljivacima. Da podsetimo srpsku demenciju: Ova crnogorsko-masonska banda nikada nije bila srpska dinastija. Ritualnim masonskim ubistvom poslednjeg srpskog kralja Aleksandra Obrenovica (onom po kom Beogradski Bulevar nosi ime), dolaze na vlast i odmah nas uvlace u tri velika rata u kojima gubimo vise od pola stanovnistva, najnaprednijeg i najobrazovanijeg, gajenog pod Obrenovima
Utorak 22.01.2013. 15:10
Zar nije vreme da mi Srbi prestanemo da se gložimo? Nisu nam valjali Obrenovići jer su bili dobri sa Austrijancima, a Miloš ubio Karađorđa, pa nam nisu bili dobri ni Karađorđevići jer su bili dobri sa Francuzima, pa ni Vuk Karadžić jer je reformisao pismo ili Dositej što nas je kljukao Evropom, Nisu nam bili dobri oni koji vole Ruse ili Engleze. Svi su ispali masoni ili Rotarijanci ili Templari...Mnogo zajebano!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online