Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 20.01.2013.
19:15 >> 19:19h
Beta A

Obama položio zakletvu u Beloj kući

Američki predsednik Barak Obama danas je položio zakletvu na privatnoj ceremoniji u Beloj kući. Obama je položio zakletvu pred predsednikom Vrhovnog suda Džonom Robertsom u Beloj kući, javio je AP.

Barak Obama polaže zakletvu sa članovima svoje porodice

Ovom delu ceremonije prisustvovali su samo "prva dama" Mišel Obama, njihove kćerke Saša i Malia, i novinari. Obama će sutra na javno svečanosti na Kapitolu položiti zakletvu i održati inauguracioni govor, čime će zvanično početi njegov drugi i poslednji mandat na čelu Sjedinjenih Američkih Država.

"Predsednički" lapsus Bajdena

 

Američki potpredsednik Džo Bajden položio je danas zakletvu za drugi mandat. Tom prilikom napravio je i veliki gaf tokom govora na balu u saveznoj državi Ajova rekavši da je ponosan što je predsednik SAD.
 

Bajden se zakleo pred sutkinjom Vrhovnog suda Sonjom Sotamajor, na privatnoj svečanosti održanoj u zvaničnoj rezidenciji potpredsednika SAD.
Nakon što je shvatio šta je rekao odmah se ispravio.
 

"Još sam ponosniji što sam potpredsednik u doba mandata Baraka Obame", rekao je Bajden.

Milioni ljudi širom sveta pratiće sutra Obamin drugi inauguracioni govor, a u Vašingtonu će se, kako se očekuje, okupiti oko 800.000 ljudi, što je znatno manje od 1,8 miliona, koliko je u američku prestonicu privukla ceremonija njegove inauguracije 2009. godine.
 

Pre njega potpredsednik Džo Bajden je položio zakletvu oko osam sati jutros (14 sati po srednjeevropskom vremenu), pred sudijom Vrhovnog suda Sonjom Sotomajor u svojoj zvaničnoj rezidenciji.
 

Američki predsednici zakletvu polažu 20. januara. Datum i vreme su određeni zakonom, a ako je u pitanju nedelja, onda zakletvu polažu na privatnoj ceremoniji, da bi sutradan to uradili i javno.  Posle obraćanja građanima, Obama će, kao što je tradicija, krenuti Avenijom Pensilvanija do Bele kuće.
 

Ponedeljak se proslavlja i kao Dan Martina Lutera Kinga, borca za građanska prava koji je ubijen u atentatu 1968. godine, a Obama će a javnu zakletvu položi s rukom na biblijama koje su pripadale Martinu Luteru Kingu i bivšem predsedniku Abrahamu Linkolnu.
 

Obama je danas, pre polaganja zakletve, s porodicom prisustvovao crkvenim službama, a prethodno je s Bajdenom položio venac na vojno Nacionalno groblje Arlington.

POVEZANE VESTI

Nedelja 20.01.2013. 19:33
Заклео сам се у биоскопу баш кад порастем бићу Салко Динамиташ http://www.youtube.com/watch?v=44C2mpZ1XiU
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online