Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 14.01.2013.
17:37
Beta A

Kinezi zabrinuti zbog zagađenog vazduha

Zbog veoma velikog zagađenja vazduha u Pekingu su danas škole otkazale aktivnosti na otvorenom, u bolnicama je povećan broj pacijenata, a o tom pitanju sve više se oglašavaju i vlasti, putem konferencija, medija i društvenih mreža.

Zabrinjavajuća zagađenost vazduha u Pekingu
 

Dnevni list Čajna jut dejli objavio je kritički komentar o velikoj magli pod naslovom "Zagušljiviji od magle je slab odgovor".

"Izgraditi lepu Kinu znači početi disati zdrav vazduh", piše na naslovnoj strani lista Čajna dejli. "Usred brze urbanizacije, hitno je da Kina razmisli kako da vodi taj proces, a da kvalitet urbanog života ne ugrozi životnu sredinu koja je sve gora i gora", piše list.

Kinezi, pogotovo srednja klasa, sve se više zalažu za bolji kvalitet životne sredine i traže da budu informisani o zagađenju. Državni zvaničnici, koji su umanjivali važnost velikog smoga u ranijim takvim situacijama, sada su održali konferencije za novinare i o tome komentarisali na internet blogovima.

"Zagađenje je pogodilo velike oblasti, dugo traje i velike je koncentracije", rekao je direktor pekinškog Centra za životnu sredinu Džang Davej na konferenciji za novinare.

Kineske vlasti sada svakog sata na internetu objavljuju podatke o kvalitetu vazduha u više od 70 gradova.

"Zaista je grozno. Ali sada bar imamo bolje informacije, pa znamo koliko je stanje zaista loše i možemo da se zaštitimo i odlučimo da li želimo da izađemo iz kuće", kaže stanovnica Pekinga Sindi Lu.

Istaknuti aktivista za životnu sredinu Ma Jun ocenio je da je došlo do velike promene i da vlasti znaju da nemaju više monopol nad informacijama o životnoj sredini.

"Imajući u vidu da javnost može da širi te informacije, posebno preko društvenih mreža, vlada mora da se prilagodi", kaže Jun.

U subotu, kada je Peking prekrila gusta siva magla, zabeleženo je najveće zagađenje od kada je Kina početkom prošle godine počela da objavljuje informacije o česticama manjim od 2,5 mikrometra (PM2,5). Prema zvaničnim podacima, nivo PM2,5 je u subotu bio iznad 700 mikrograma po kubnom metru, a danas se smanjio na oko 350. Svetska zdravstvena organizacija je utvrdila da je bezbedan nivo tih čestica 25 mikrograma. Američka ambasada u Pekingu je saopštila da je, prema njenim merenjima, nivo PM2,5 u subotu bio 886 ikrograma.

Očekuje se da će se magla nad kineskom prestonicom zadržati i sutra.

Gradske vlasti su naredile mnogim fabrikama da smanje emisiju gasova i preporučile stanovnicima da preduzmu mere da zaštite svoje zdravlje. Škole u nekoliko distrikta su otkazale podizanje zastave i sportske aktivnosti na otvorenom.

U odeljenju za respiratorne bolesti u bolnici Šiđitan u glavnom gradu primljeno je 20 odsto više pacijenata nego obično. Većina njih je zatražila pomoć zbog kašlja, bronhitisa, astme i drugih plućnih oboljenja.

U mnogim radnjama rasprodate su maske za lice, koje najviše kupuju stariji i studenti.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online