Utorak 2. 7. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 13.01.2013.
11:46
rts rs A

Skandal o utaji poreza trese Grčku

Bivši ministar finansija skinuo imena svojih rođaka sa takozvane Lagard liste, na kojoj su imena Grka koji su izbegli plaćanje poreza. Parlament izglasao Zakon o porezima kojim se povećavaju porezi na imovinu i profit, a ukidaju izuzeća u plaćanju poreza.

 Petina Grka smatra se siromašnima, jer zarađuje manje od 7.200 evra godišnje
 

Grčki parlament izglasao je Zakon o porezima, koji opozicija smatra još jednim udarom na ugroženu srednju klasu. Zemlju, u međuvremenu, trese skandal. Bivši ministar finansija skinuo je imena svojih rođaka sa takozvane Lagard liste, na kojoj su imena Grka koji su izbegli plaćanje poreza.
 

Reforma poreskog sistema jedan je od uslova za nastavak finansijske pomoći Grčkoj. Novim zakonom povećavaju se porezi na imovinu i profit, a ukidaju izuzeća u plaćanju poreza.

Cilj je da se tokom ove i naredne godine prikupi dve i po milijarde evra. Biće to dodatno opterećenje za kućne budžete, već pogođene drakonskim merama štednje.

"Sanjali smo da kupimo kuću kako više ne bismo plaćali kiriju. To smo i učinili, ali sada više ne možemo da je održavamo", kaže nezaposlena vlasnica kuće Jorgija Kacoli.

Petina Grka smatra se siromašnima, jer zarađuje manje od 7.200 evra godišnje. Bez posla je četvrtina radno sposobnih.

Vlast se potrudila da im višak slobodnog vremena učini zanimljivijim, jer zemlju potresa politički skandal oko lažiranja takozvane Lagard liste. Reč je o spisku sa imenima više od 2000 Grka, koji su u Švajcarskoj deponovali oko 2 milijarde evra, i izbegli plaćanje poreza.

Listu je 2010. godine tadašnja francuska ministarka finansija, sada direktorka MMF-a, Kristin Lagard, prosledila grčkom kolegi Jorgosu Papakonstantinuu, ali je mladi lav socijalističkog Pasoka sa liste izbrisao imena svoje dve sestre od strica.

Grčki premijer odmah je naredio istragu, a tadašnji ministar isključen je iz svih organa PASOK-a. Opoziciona Siriza na nož je dočekala najnovija saznanja o korupciji i nepotizmu.

Lider Sirize Aleksis Cipras smatra da je Lagard lista samo vrh ledenog brega. "Korumpirani sistem čini sve da prikrije skandal, i potopi ledeni breg da se ne vidi", rekao je Cipras.

Na listi su imena mnogih bankara, brodovlasnika, političara, glumaca. Na švajcarskim računima sestara Papakonstantinu, čija su imena izbrisana, pronađeno je više od 1.200.000 dolara. Ispostavilo se da je spisak menjao još neko, jer postoji više verzija, od kojih se nijedna ne poklapa.

Za prikrivanje podataka sa liste javnost traži odgovornost i Papakonstantinuovog naslednika, ministra Evangelosa Venizelosa, koji je godinu dana znao za njeno postojanje, i o tome ćutao.

POVEZANE VESTI

Nedelja 13.01.2013. 11:51
Код нас би требало да се тресе нон-стоп.!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online