Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 09.01.2013.
18:24
Beta A

V. Britanija čvrsto podržava evropsku budućnost Srbije

Velika Britanija zauzima se za nastavak proširenja Evropske unije nakon ulaska Hrvatske, navodeći da ne bi smelo biti pauze u tom procesu, jer je Unija budućnost jugoistočne Evrope, ocenio je britanski ministar za Evropu Dejvid Lidington.

Želimo da vidimo Srbiju kako ulazi u narednu fazu čim ispuni (neophodne) uslove za to: Lidington
 

"Evropski ministri i ja saglasni smo s napretkom nekoliko zemalja, potvrđujući njihova dostignuća da bi dobile datum", napisao je Lidington u članku na portalu PublicServiceEurope.com, dodajući da njegova zemlja "čvrsto podržava evropsku budućnost Srbije". On je istovremeno izrazio zadovoljstvo što Srbija želi da napreduje u ostvarivanju uslova s kojima se saglasio Savet ministara EU u decembru prošle godine.

"Želimo da vidimo Srbiju kako ulazi u narednu fazu čim ispuni (neophodne) uslove za to. Nedavni koraci u dijalogu između Srbije i Kosova, uz posredovanje EU, pokazali su sposobnost obe zemlje da se nose s teškim pitanjima, što im omogućuje da nastave put ka članstvu u EU", naveo je Lidington. On je kao "odličan" primer toga naveo primenu sporazuma o zajedničkom upravljanju granicom između Srbije i Kosova 10. decembra, što je, kako je istakao, "ranije bilo nezamislivo".

"Pozdravljam državničko i hrabro postupanje premijera (Srbije i Kosova) Ivice Dačića i Hašima Tačija u načinu na koji su pristupali nedavnim razgovorima i nadam se istom konstruktivnom duhu i u novoj godini", istakao je Lidington.

Navodeći da je ritam napretka zemalja u regionu različit, on je istakao da je na sastanku 11. decembra 2012. Srbiji i Makedoniji obećano da će na proleće biti proučen napredak u ispunjavanju uslova za početak pristupnih pregovora, ali bez spominjanja konkretnog datuma kada bi se moglo odlučivati o početku pregovora.

Ista formulacija usvojena je i za mogućnost pokretanja pregovora o zaključenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (ŠP) s Kosovom. Spominjanju datuma najviše su se protivile Nemačka i Holandija u slučaju Srbije, a Grčka i Bugarska u slučaju Makedonije.

Lidington podseća, takođe, da su ministri EU izrazili zabrinutost zbog sporog napretka i zastoja reformi u Bosni i Hercegovini.

"Kao što je britanski ministar spoljnih poslova Vilijam Hejg rekao kada je u oktobru posetio Sarajevo, Bosna i Hercegovina rizikuje dalje zaostajanje za svojim susedima, ako politički čelnici ne sprovedu mere o kojima su se dogovorili u interesu svojih građana", upozorava Lidington. On se, takođe, zauzima i za ulazak Turske u EU.

"Turska je 2011. bila sedma po veličini privreda u Evropi i 18. u svetu. Tursko članstvo osnažilo bi jedinstveno evropsko tržište i imalo važnu ulogu u dugoročnom napretku Evrope, dodajući značajan uticaj njenoj zajedničkoj spoljnotrgovinskoj politici", smatra Lidington i dodao da bi tursko članstvo u EU "pridonelo i evropskoj
bezbednosti i podstaklo reforme u toj zemlji".

"Podržali smo dolazak slobode, demokratije i pravde za ljude u državama koje nisu imale ta prava više od 50 godina. Kao što sam ponovio na Savetu ministara EU, ta misija mora se nastaviti i nastaviće se", zaključio je Lidington, rezimirajući rezultate
prošlomesečnog sastanka Saveta ministara spoljnih i evropskih poslova EU posvećenog proširenju. 

POVEZANE VESTI

Sreda 09.01.2013. 18:56
Treba da im zahvalimo na podrsci jer u cemu te neprijatelj podrzi to je pokazatelj da od toga treba begati ko djavo od krsta.
Sreda 09.01.2013. 22:46
може једна енглескиња да ме подржи али мало ниже ...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online