Četvrtak 23. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 10.01.2013.
06:49
Vesti A

Udruženi protiv vatre i vetra

Vatrogasne ekipe na Tasmaniji i pored snažnog vetra uspele su u utorak da stave pod kontrolu desetine opasnih požara, ali su istovremeno upozoravale stanovništvo da opasnost nije prošla. Kako je za sredu na području Tasmanije i Viktorije bila najavljena kiša, očekivalo se da će to pomoći vatrogascima u lokalizovanju preostalih stihija.

Već sutra se predviđa novi tropski talas na području jugoistočne Australije, koji sa sobom donosi novu i još veću opasnost od većih požara.

Prihvatilište u lokalnom pabu

 

U lokalnom pabu u Daneliju, koji je ostao neoštećen u požaru, otvoren je prihvatni centar za one koji su ostali bez kuća ili su zbog zatvaranja puteva ostali zarobljeni.

Zbog promene pravca vetra u utorak nadležni na Tasmaniji proglasili su opasnost od širenja požara po čitavoj državi, ali je tokom dana ta opasnost delimično prošla. Na Tasman Peninsuli, gde je razorni požar na jugoistoku već uništio 100 imanja i gde je izazvala najveće posledice, vatra se prošila u dva pravca.


- Na jug u pravcu Iglhouk Neka i istoku prema Marion Beju. Stanovnicima Kelvia i Brejem Krika omogućeno je da se vrate svojim kućama, ali uz upozorenje da ostanu u pripravnosti. U mnogim domaćinistvima nema struje, a elektrodistribuciji će trebati dani, ako ne i nedelje, da je ponovo priključe.

Nema žrtava

 

Na pojednim društvenim sajtovima u utorak su se pojavile glasine da su pronađena tela na zgarištima kuća kod Danelija, ali je policija to odmah demantovala. Policija i dobrovoljci su do petka pretražili oko 550 zgarišta na Tasman Peninsuli, ali nisu pronašli nijedan ljudski leš.

U popodnevnim časovima u utorak požar je stigao do same granice Ben Lemond Nacionalnog Parka kod Bul Botoma, odnosno na samo nekoliko kilometara od jugozapadno od mesta Mathina. Tamošnje stanovništvo obavešteno je o opasnosti te da budu spremni na moguću evakuaciju u prihvatne centre Stenli i Vinjard.


Požar je uništio gotovo 2.000 hektara šume u oblasti Detenšen River. Vatrogasci su pokušavali da ugase i 10.000 hektara pod požarom kod Lejk Repals, ali se tokom dana plamen nije širio. U utorak je na području Tasmanije gorelo ukupno 44 manjih i većih požara.


Prema preliminarnim procenama, šteta od požara prešla je 42 miliona dolara. Vlada Tasmanije je oformila specijalnu komisiju koja će nadgledati obnovu područja uništenih tokom požara.


Zbog jakog vetra, policija je u utorak morala privremeno da odloži operaciju premeštanja stanovništa automobilima sa Tasman Peninsule. Automobili sa ljudima su čekali odobrenje nadležnih na nastave izlazak iz mesta Nubina. Oko 100 automobila blokirano je na Artur Hajveju pošto je zbog požara ponovo zatvoren za saobraćaj.
Na Tasmaniji se beleži i velika međuljudska solidarnost stanovništva koji pomažu ugroženim komšijama, koji su u požari na Tasman Peninsuli ostali bez imovine. Ljude koji su danima bili blokirani požarom hrabri dobrovoljci snabdevali su čamcima s mora.

Papa ponudio pomoć crkve

 

Vatrogascima na Tasmaniji stiglo je pojačanje iz Viktorije. Nadležni neprekidno apeluju na žrtve požara da ih obaveste o privremenom mestu boravka, kako bi im obezbedili neophodnu pomoć te obavestili njihove zabrinute poznanike i rođake. Povodom požara na Tasmaniji obratio se i Papa Benedikt koji je ponudio pomoć katoličke crkve žrtvama požara.

Gorelo 7.000 hektara šume

U utorak je izbio požar u neposrednoj blizini Balarata u centralnoj Viktoriji u kojem je uništena najmanje jedna kuća.


Zbog nekontrolisanog gorenja visoke trave kod mesta Čepstouv kod Balarata, regionalna vatrogasna služba CFA izdala je opasnost od širenja požara. Zapaljeno je 225 hektara pod travom što je moglo da dovede živote ljudi u opasnost, pa je stanovništvo savetovano da proveri planove za preživljavanje tokom požara.


Za saobraćaj je u utorak bio zatvoren regionalni put Vestern Frivej, između Balarata i Ararata. Između 17 i 22 časova u utorak, stanovnici mesta Čepstouv, Poverti Point, Snejk Veli, Morčip, Krnam, Burnmit i Brevster upozoreni su na opasnost od vatre koja se širila prema njima. Oko 120 vatrogasaca poslato je u oblast Balarata kako bi pomoglo lokalnim ekipama u obuzdavanju stihije.


Veći požar koji je zahvatio više od 7.000 hektara šume u severozapadnoj Viktoriji, kod mesta Portlend, ni u utorak nije ugašen. Putevi su bili zatvoreni za saobraćaj, a više od 400 vatrogasaca je pokušavalo da ugasi vatru kod borove šume u Dartmuru.
Manji požar lokalizovan je u Sanbariju, severozapadnom pregrađu Melburnu, gde je vatra pretila da uništi privatne kuće i imanja. Opasnost od izbijanja požara pretila je i u severnim delovima Viktorije, odnosno mestima Mali, Vimeri... Tamo se temperature danima nisu spuštale ispod 40 stepeni, a postojala je i pretnja da se požari iz susednog NSNj presele i na Viktoriju.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 10.01.2013. 07:37
Vrlo potresne fotografije.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online