Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 07.01.2013.
16:23
Vestionline A

Londonske ulice igralište za arapske milionere

Među Arapima imaju nadimak "halidžis", za turiste su lokalna atrakcija, a za lokalno stanovništvo uzrok glavobolje. Najčešće se viđaju za volanima automobila drečavih boja i vrtoglavih cena, a ponekad u fensi restoranima i luksuznim radnjama. To je svet londonskih Arapa, bogatih mladića iz Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Kuvajta i Katara koji se dolaskom arapskog leta privremeno sele u London.

Svakog leta potroše stotine miliona funti u Londonu
 

Zajedno s njima u grad dolaze njihovi automobili, impresivni primjerici marki Ferarija, Poršea, Bugatija i Lamborginija, od kojih neki koštaju i do pola miliona funti. Njihove trke ulicama zapadnog Londona tema su novog dokumentarnog filma televizijske mreže "Kanal 4" - "Millionaire Boy Racers" - koji grupu arapskih mladića prati iz njihovih pustinjskih domovina u London, gde provode letnje nedelje kako bi se sklonili od strogih pravila, verskih obaveza i teško podnošljivih vrućina.

Daleko od budnih očiju porodice, u Londonu svake sezone samo na šoping potroše više stotina miliona funti, što ih čini grupom koja u jednom danu potroši najviše novca na kupovinu u britanskoj prestonici. Skupa odeća, nakit, satovi, automobili, stanovi, tehnologija - njihovi su apetiti veliki, a džepovi duboki. Letnje kraljevstvo londonskih Arapa je Najtsbridž, najbogatiji deo Londona na zapadnom kraju centra grada.

Tu se nalazi ulica Sloan sa prodavnicama poput Hermesa, Šanela, Prade, luksuzni stanovi, popularni restorani i, pre svega, robna kuća Herods. Ta "najluksuznija robna kuća na svetu", kako vole da je nazivaju, odnedavno je i u vlasništvu Kataraca, što joj daje dodatno domaću atmosferu za arapske šopingholičare.

Prepoznatljiva scena na mreži ulica Najtsbridža - automobili milionskih vrednosti poređani ispred Herodsa - postala je svojevrsna turistička atrakcija, kao što su i Big Ben i Bakingmenska palata.


Dolaskom zlatne arapske omladine u London najviše su obradovani takozvani "karparaciji" koji snimaju gradske trke najboljih automobila na svetu i dele ih s obožavaocima putem Interneta.

Manje je oduševljeno lokalno englesko stanovništvo. Najtsbridž je istorijsko mesto stanovanja britanske aristokratije. Ispod površine luksuznih hotela, bučnih noćnih klubova i skupih prodavnica to je mirna mreža ulica s privatnim parkovima, elegantnim viktorijanskim vilama i tradicionalnim pabovima, ali i sinonim za engleski izraz "poš" koji opisuje obrasce ponašanja Britanaca iz visokih klasa.

Činjenica da je njihovo predgrađe pretvoreno u kraljevstvo bogatih Arapa izaziva neprijatnost. Tvrde da londonska Metropolitan Policija ne čini dovoljno kako bi kontrolisala njihovo neprikladno ponašanje na ulicama, gde jure nenormalnim brzinama i parkiraju na mestima rezervisanim za stalne stanovnike tog kraja, često nekažnjeno.

Automobilska buka je kažu neizdrživa, i tek s kalendarskim dolaskom ramazana život u Najtsbridžu vraća se u svoj miran, uobičajeni tok. "London je oduvek bio mesto mešanog stanovništva i s tim nemam problem dok god poštuju naša pravila. Problem je s tim prebogatim dečacima iz zemalja Zaliva to što ne znaju šta znači poštovanje pravila. U letnjim mesecima postalo mi je skoro nemoguće da prošetam ovim divnim predgrađem a da me ne pregazi auto, a kako mi je stan okrenut na jednu od glavnih ulica, noću me često budi njihov agresivan zvuk", kaže jedan čovek koji u ovom kraju živi već 30 godina.


Njegova komšinica počelaje organizovanu kampanju protiv arapskih plejboja koji remete mir u predgrađu u kojem živi od rođenja. Pismima žalbe obratila se ambasadama njihovih zemalja, londonskoj policiji i gradonačelniku Londona Borisu Džonsonu. Za sada nije dobila odgovor. Međutim, za lokalce zimski meseci nose dobre vesti. Niske temperature i Najtsbridž u magli nisu primamljivi posetiocima s Istoka. Njihovi superbrzi automobili sada jure ulicama Dohe, Rijada i Dubaija.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 07.01.2013. 21:57
Beduini... Nadam se da ce ova zemlja nekad ih gutati.. Idite u Liban ili u Siriju (pre 2 goinde) da vidite jos vise ludaka pogotovo iz Saudijske Arabije. Boze ne zelim da ih vidim ovde.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online