Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 05.01.2013.
08:15
Lj. Ivanović - Vesti A

Depeše koje su uzdrmale svet (8): Sledi udar 2013!

U svojevrsnom dobrovoljnom zarobljeništvu u ambasadi Ekvadora u Londonu, Džulijan Asanž planira veliki povratak, ubeđen da nije sam u svojoj naizgled uzaludnoj borbi za slobodu informisanja.

AMBASADA EKVADORA U LONDONU: Asanž nestrpljiv u "dobrovoljnom zatočeništvu"
 

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž poručio jeda će sledeće, 2013. godine njegov vebsajt objaviti još milion dokumenata koji će pogoditi "sve zemlje na svetu". Australijanac je ovu izjavu dao u okviru govora pred Božić koji je održao pred oko 80 pristalica sa balkona ambasade Ekvadora, u kojoj se nalazi već šest meseci u nastojanju da izbegne izručenje švedskim vlastima, koje ga traže zbog optužbi za seksualni napad.
 

Asanž je poručio da će ostati u predstavništvu Ekvadora sve dok Pentagon postojanje Vikiliksa bude tretirao kao "zločin koji istrajava", a njegova vlada, vlada Australije, ne bude stala u odbranu novinarstva i rada njegovog vebsajta. Asanž strahuje da bi Švedska mogla da ga izruči američkim vlastima zbog objavljivanja stotina hiljada poverljivih depeša američkih diplomata na Vikiliksu. Ukoliko izađe iz ambasade, koju danonoćno nadzire britanska policija, vlasti će ga uhapsiti zbog kršenja propisa uslovne slobode.

ŽIVOT U NESKLADU S PRIMANJIMA: Vladimir Putin

"Vrata su uvek otvorena za svakog ko želi da sa mnom razgovara kroz standardne procedure ili da mi garantuje bezbedan izlazak", poručio je Asanž, ističući da je 2012. bila "velika godina" za njegovu organizaciju. Australijanac je prilikom obraćanja sa balkona ambasade u avgustu pozvao na okončanje diplomatskog ćorsokaka koji je počeo kada mu je vlada Ekvadora u avgustu dala politički azil.


Oko 80 pristalica je nosilo sveće i ispisane poruke: "Ne ubijajte glasnika" i "Ne verujte Švedskoj".


"Pre šest meseci ja sam ušao u ovu zgradu. Postala je moj dom, moja kancelarija i moj zaklon. Zahvaljujući principijelnom stavu ekvadorske vlade i podršci naroda, ja sam siguran u ovoj ambasadi i slobodan da govorim iz nje", rekao je on. Tajm Blejds (40), jedan od Asanžovih pristalica, kaže da dolazi pred ambasadu kako bi izrazio podršku osnivaču Vikiliksa od avgusta, prenosi "Gardijan".

Nema šansi da se predam

 

Džulijan Asanž izjavio je da je gotovo sigurno da neće napustiti ambasadu Ekvadora u Londonu kako bi se odazvao na poziv Skotland jarda da se javi u policijsku stanicu. On od 19. juna čeka da Ekvador razmotri njegov zahtev za azil, a Skotland jard navodi da "poziv na predaju" koji mu je uručio uz nalog da se javi u policijsku stanicu, predstavlja standardnu proceduru u slučajevima ekstradicije.


"Naš savet je da zakoni o azilu - i međunarodni i domaći, imaju prvenstvo u odnosu na zakon o ekstradiciji tako da je gotovo sigurno da predaje neće biti", rekao je Asanž. Prema diplomatskim konvencijama, policija ne može da uđe u ambasadu bez odobrenja samih ekvadorskih vlasti. "Oni me čuvaju dobro i obezbeđuju mi bazične potrepštine", rekao je on.

"Dolazim kako bi odbranio slobodu govora i pravo Džulijana Asanža da dobije azil od strane nezavisne i suverene zemlje. Ovo ne može da traje zauvek. Britanska vlada mora da garantuje bezbedan izlazak za Ekvador Džulijanu Asanžu", kaže on.


Ana Alban, ekvadorska ambasadorka, potvrdila je da njena vlada nastavlja da podržava Asanža. Ona je rekla da Ekvador potvrđuje svoju solidarnost iskazanu pre šest meseci, kada je pruženo utočište osobi koja je "progonjena zbog slobodnog razmišljanja i izražavanja". U povodu objavljivanja autobiografije, Džulijan Asanž je upozorio i da u svetu postoji "mogućnost prekrajanja sadržaja na globalnoj mreži stvara uslove za to da oni koji to rade - izmene sadašnjost i prošlost, a samim tim da utiču i na budućnost".


"Kako je ljudska civilizacija ulazila u internet, istovremeno je i internet je prodirao u samu srž naše civilizacije. Naša međuljudska, poslovna i državna komunikacija isprepletana je internetom na isti način na koji su u našem telu isprepletane vene i arterije. Bolest koja je zahvatila internet zahvata i svako naše društvo pojedinačno, kao i čitavu civilizaciju" naveo je Asanž.


Jedno od najvećih nasleđa Asanžovog objavljivanja ratnih dnevnika iz Avganistana i Iraka je to što "curenja" više nisu centralizovana. Širom sveta javljaju se pandan organizacije koje uglavnom lokalne zajednice zasipaju tajnim podacima svojih vladara, bankara, biznismena ili generala.


Jedan od najuspešnijih je sajt ruliks.net - ruska verzija Vikiliksa koji je svet šokirao fotografijama i informacijama o enormnom bogatstvu Vladimira Putina, predsednika Rusije koji je naizgled sasvim skroman čovek, sve dok rukom ne posegne napred i otkrije sat koji od svoje godišnje predsedničke plate ne može da kupi. Posle jahti za koje država tvrdi da su službene (ali na njima nikad nije bio predsednik Medvedev), javnost je šokirana navodnim dvorcem koji se gradi za Putina, na obali Crnog mora.

Openliks

 

Danijel Domšajt-Berg, ranije poznat pod imenom Danijel Šmit (34) je kao nemački tehnološki aktivista sve do 2010. godine bio portparol Vikiliksa, ali je došao u sukob s Asanžom, te napustio organizaciju. U januaru 2011. godine Domšajt-Berg najavljuje pokretanje svog sajta - Openliks, koji je trenutno u fazi testiranja na hakerske napade, jer je sasvim sigurno da zemlje pogođene objavljivanjem tajnih dokumenata neće sedeti skrštenih ruku.

Sajt, koji je napravila Piratska partija Rusije u decembru 2011. ubrzo je postao nedostupan. Ruliks je u početku imao za cilj da objavljuje materijale Vikiliksa koji se tiču Rusije i zemalja bivšeg SSSR, prevedene na ruski. Ali je tim tog sajta počeo da samostalno prikuplja od anonimnih korisnika informacije koje se tiču korupcije i političkih skandala. Kompleks na obali Crnog mora, čija se gradnja privodi kraju, ima ogroman dovrac sa kazinom, teatar, amfiteatar, bazene, sportski centar, i pistu za helikoptere. Put do njega je preprečen s nekoliko kontrolnih punktova, radnici ne smeju da kažu ništa o kompleksu koji grade.
 

Vlada u Moskvi je demantovala da je reč o državnoj vili.  Ako je verovati ruskim zviždačima dvorac koji je u vlasništvu predsednika vredan je više od milijardu dolara. U Ruliksu tvrde da je gradnja u "većem delu plaćena novcem doniranim od ruskog poslovnog čoveka".


Kako to i biva kada se spominju imovinske kartice visokih državnika, Putinov portparol demantovao je navode da dvorac pripada ruskom predsedniku.

POVEZANE VESTI

Subota 05.01.2013. 09:41
Putin je zaslužio makar jedan najluksuzniji dvorac na svijetu!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online