Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 04.01.2013.
11:37
RTS A

Protođakon: Božić i Novu godinu slaviti istog dana!

Slavljenje Nove godine i Božića treba spojiti i oba praznika slaviti 1. januara, smatra bliski saradnik moskovskog patrijarha Kirila, protođakon Andrej Kurajev. Kako kaže, to ne znači prelazak crkve na novi kalendar.

Kalendar astronomska, a ne teološka stvar, smatraju neki u RPC
 

I ove godine, kao i prošle, jedan od najbližih saradnika patrijarha Kirila i profesor moskovske Duhovne akademije protođakon Andrej Kurajev traži da se spoji slavljenje Nove godine i Božića, s tim da to bude 1. januara, prenosi Verska informativna agencija (VIA).

"Time bi se preovladala davna protivrečnost koja postoji u hrišćanstvu", kaže Kurajev i traži od ruske crkve "hrabrost" da se to uradi, mada priznaje da je to radikalno rešenje. To ne znači prelazak crkve na novi kalendar.

"U sovjetsko vreme ideološku dimenziju imali su 1. maj, 8. mart i 7. novembar (Dan oktobarske revolucije), ali ne i 1. januar", naveo je Kurajev. Prema njegovim rečima, energija građana sada je usmerena na 1, a ne na 7. januar.

Kurajev zbog toga traži da se hrišćani sveta međusobno najzad dogovore kada slave važne praznike. U ruskoj crkvi, kao i pre godinu dana, nema zvaničnih reakcija na ovu ideju, ali ni kritika.

Protođakon je ranije rekao da kanoni pravoslavlja ne dotiču datum Božića, već samo Uskrsa. "Slavljenje Božića 1. januara ne remeti praznik Bogojavljenja, krštenja Hristovog, on bi ostao 19. januara, taj praznik nije u povezan sa Božićem, Hrist je kršten kako se smatra kada mu je bilo 30 godina. Biblijskog ukazanja na vreme rođenja Hrista nema, sredinom zime, ali ne i kada", istakao je Kurajev.

Jedina reakcija posle prošlogodišnjeg obraćanja Kurajeva usledila je od poznatog profesora i teologa Alekseja Osipovog, koji smatra da je prenos praznika na 1. januar "besmislen".

"Za svako rešenje se treba upitati da li je sprovodljivo, u ovom slučaju nije, jer narod to ne bi prihvatio pošto nije u skladu sa njegovom tradicijom i saznanjem, a to je bitan faktor", smatra Osipov i prihvata stav da u crkvi nema "nikakvih zabrana premeštanja praznika".

Iako se ova tema ne odnosi na pitanje kalendara uopšte, ukazuje se na to da ima ruskih parohija u svetu koje imaju dozvolu od patrijaršije da primenjuju novi kalendar. Carigradska patrijaršija, Pravoslavna crkva Poljske i Američka pravoslavna crkva takođe imaju primenu oba kalendara, jer je to "astronomsko, a ne teološko pitanje", a time se uvažava tradicija, ali i praksa sredine gde se živi.

Božić 7. januara ne slavi samo nekoliko starokalendarskih pravoslavnih crkava, već i deo grkokatolika i protestanata, navodi VIA. U Moskvi ne isključuju da Kurajev i u ovoj ideji uživa prećutnu podršku patrijarha Kirila, pošto je njihov odnos dugi niz godina veoma blizak i pun razumevanja. Kao i ranije, ne očekuje se crkvena reakcija, a ovo se smatra "testiranjem javnosti", prenosi VIA.

POVEZANE VESTI

Petak 04.01.2013. 13:21
drzim se pravoslavlju kao moji preci, kako su me moji ucili i za mene vazi stari kalendar, neko ko zeli da bude poturica izvoli ... nebezim od toga sto sam - jel sam ponosan na svoje ...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online