Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 04.01.2013.
08:14
Lj. Ivanović - Vesti A

Depeše koje su uzdrmale svet (7): Razotkrivanje privatnih špijuna

Tek što se bura oko diplomatskih depeša stišala, a Džulijan Asanž još u pravnoj borbi da ne bude izručen Švedskoj, a kasnije možda i SAD, Vikiliks je ispustio još jednu "bombu".

Stratfor je najveća privatna špijunska agencija na svetu
 

Uzbunjivači su nekako došli do više od pet miliona privatnih i službenih imejl poruka službenika i saradnika Stratfora, najveće privatne obaveštajno-analitične kompanije na svetu. Među prvim porukama Vikiliks je objavio imejl koji tvrdi da je Izrael uništio sva iranska nuklearna postrojenja na zemlji. Ta poruka koju je američka
obaveštajna kompanija Stratfor poslala u novembru jedna je od više miliona Stratforovih koje Vikiliks planira da obelodani.
 

U poruci od 7. novembra 2011. godine citira se izraelski obaveštajni agent koji govori o izveštajima da Izrael priprema vojnu ofanzivu na Iran. Međutim, navodi se da su izraelski komandosi su u saradnji sa kurdskim borcima već uništili instalacije.

Agent odgovara i na izjavu bivšeg izraelskog ministra odbrane Ehuda Baraka "što više to bolje", nakon misteriozne eksplozije u kojoj je ubijeno 17 pripadnika iranske Revolucionarne garde kraj Teherana u novembru. U to vreme Iran je tvrdio da je to pojedinačni slučaj, a jedan američki bloger je ukazivao da iza svega stoji Izrael.

"Mislim da je to diverzija. Izraelci su već uništili iransku nuklearnu infrastrukturu na zemlji pre više nedelja", rekao je izraelski izvor. On je dodao da je napetost s Iranom deo evropske konspiracije, prenosi Vikiliks.

"Trenutnu kampanju 'hajde da bombardujemo Iran' naredili su lideri EU da skrenu pažnju javnosti od svojih domaćih finansijskih problema", naveo je taj izraelski agent.

Balkan razaraju nasilje i organizovani kriminal
 


Kako navodi Vikiliks, jedan analitičar kompanije Stratfor upitao je: "Kada i kako su Izraelci uništili infrastukturu i može li bilo ko prihvatiti da to može dovesti do toga da Evropa zaboravi na evrokrizu? Da li to uopšte možemo smatrati verodostojnim? Ja čak ne vidim čemu ta dezinformacija može služiti."


U svom saopštenju Vikiliks navodi da je dobio pristup velikoj količini interne i eksterne korespondencije te kompanije sa sedištem u Ostinu, glavnom gradu Teksasa, koja svoje analize radi na osnovu poverljivih podataka i to naplaćuje.

"Dokumenta pokazuju kako radi jedna privatna obaveštajna firma i kako bira mete za svoje privatne klijente i klijente iz vlade", dodaje Vikiliks u saopštenju.

SRUŠEN KREDIBILITET: Džordž Fridmen

Vikiliks navodi da ima dokaze o postojanju poverljivih veza između Stratfora i korporacija poput Lokid Martina, Nortrop Grumana koje proizvode vojnu opremu, ali i američke vlade uključujući Stejt department, marince i vojnu obaveštajnu službu.
 

"Imamo privatnu obaveštajnu firmu, koja se oslanja na informatore iz američke vlade i stranih obaveštajnih agencija sumnjive reputacije, kao i na novinare", rekao je osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž.

Prema njegovim rečima, brine činjenica što će se na meti naći, između ostalih, aktivisti nekih organizacija koje se bore za ispravnu stvar.


Izvršni direktor i osnivač Stratfora Džordž Fridmen upozorio je 11. februara na krađu elektronske pošte. U decembru 2011. su u kompjutersku mrežu te kompanije upali pojedinci koji tvrde da su povezani sa grupom sajber-aktivista Anonimus.
 

Kad je reč o Balkanu, pokazalo se da Stratfor i tu ima dosta dobre izvore. Analitičarima se skreće pažnja da je BiH ključ regiona, te da vode računa o međuetničkim odnosima u toj zemlji. Ističu da treba voditi računa o odnosima u Federaciji BiH i radikalizaciji Republike Srpske. Ukazano je da paze na "bilo kakav indikator da etničke grupe u BiH traže veću autonomiju ili bilo kakvo pominjanje nasilja.

MMF kriv za raspad SFRJ

 

Međunarodni monetarni fond (MMF) ima deo svoje krivice za rat u bivšoj Jugoslaviji, navodi se u internom tajnom memorandumu američkog instituta za strateške analize Stratfor iz 2009. godine, objavljenom na sajtu Vikiliks.
U memorandumu, u kojem se nalaze uputstva analitičarima na terenu na koji način da prikupljaju informacije sa područja bivše Jugoslavije, navedeno je da su ekonomske mere štednje MMF-a nametnute bivšoj Jugoslaviji u predratnom periodu izazvale socijalne nemire koji su delom krive za rat. Iz tog razloga Stratfor daje instrukcije svojim analitičarima da posebno obrate pažnju na socijalna pitanja.

 

Pukla ljubav

 

"Više ne možemo da podržavamo ovo što je Vikiliks postao", saopštili su predstavnici Anonimusa preko društvenih mreža.


"Ljubav" je pukla zbog najnovijeg projekta Vikiliksa, objavljivanja 200.000 dokumenata izvučenih iz sistema Stratfora, privatne sigurnosne firme koja usko sarađuje sa američkim vladinim agencijama i velikim korporacijama. Dokumente je Vikiliks dobio upravo od Anonimusa, čiji su članovi hakovali Stratfor. Anonimusi tvrde da se previše pažnje posvećuje osnivačku Vikiliksa, Džulijanu Asanža, i skupljanju novca kako bi se njemu pomoglo. Anonimusi poručuje da podržavaju Asanža i ne žele da završi u rukama Amerikanaca, ali dodaju kako bi Vikiliks sa trebao biti veći i važniji od svog osnivača.

"Podele između Bošnjaka i Hrvata su posebno bitne. Pazite na nasilje na fudbalskim terenima, organizovani kriminal, bilo šta što može prerasti u etničko nasilje", navodi se u memorandumu.
Zanimljiva je ocena Stratfora da je organizovani kriminal veoma prisutan u svim zemljama zapadnog Balkana.


"Posebno treba obratiti pažnju na Hrvatsku, koja ima visoku aktivnost kriminala, Makedoniju, Crnu Goru, jer je cela ta zemlja organizovani kriminal, BiH u kojoj postoji visok prodor organizovanog kriminala sa ruskim vezama, zbog čega nam je ovo dvostruko važno, kao i Albaniju i Kosovo, na koje moramo posebno paziti", navodi se u memorandumu. Pažnju, kako ističu, treba posvetiti i Srbima na severu Kosova, koji "mogu pokrenuti nasilje u svakom trenutku".

Nasilje, kako se navodi, mogu pokrenuti Albanci u Preševu i muslimani u Sandžaku. Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž ovoj agenciji iz Teksasa, govori kao američkoj privatnoj obaveštajnoj firmi čiji mejlovi koje je objavio ovih dana pokazuju kako su imali mreže doušnika, strukture za davanje mita i tehnike za pranje novca" te da su se u radu oslanjali na informatore iz američke vlade i stranih obaveštajnih agencija sumnjive reputacije, kao i na novinare.
 

Osim velikih korporacija za čije potrebe je Stratfor prikupljao informacije po različitim zemljama, klijent ove agencije bila je i američka vlada. Bivši zamenik direktora CIA Bobi Inman, ocenio je da je Stratfor davao visokokvalitetne analize u prošlosti te da će objavljivanje spiska klijenata skoro sigurno biti štetno za njegovo poslovanje.

Među milionima mejlova Stratfora koji su sada okačeni na sajt Vikiliksa nalaze se i oni sa detaljnim spiskovima saradnika, odnosno analitičara ove američke organizacije u različitim državama. Reagujući na to iz Stratfora su saopštili da su naporno radili kako bi stvorili dobre izvore u mnogim zemljama te da se to ne razlikuje od onoga što radi bilo koja druga kompanija koja se bavi geopolitičkim analizama.

Jedan od mejlova koji pokazuje kako se u Stratforu radi poslao je u decembru prošle godine osnivač ove organizacije Džordž Fridman. U njemu on daje uputstvo jednom od svojih analitičara o tome kako bi trebalo da se ophodi prema izvorima prilikom prikupljanja informacija o zdravlju venecuelanskog predsednika Uga Čavesa.

"Ako je ovo izvor za koji veruješ da je vredan, treba da preuzmeš kontrolu nad njim. Kontrola znači finansijska, seksualna ili psihološka kontrola do mere gde bi otkrio svoje izvore i dobio zaduženja. Ovo je teško uraditi kada se zna da si vezan za organizaciju za prikupljanje informacija", piše u tom imejlu.

Za Stratfor rade neka od najznačajnijih imena iz oblasti ekonomije, bezbednosti i međunarodnih odnosa. Institucije kao Stratfor, ističe Dragaš, postoje po celom svetu. Princip po kome radi je da u nekoj zemlji pronađe nepristrasnog saradnika koji je sposoban da analizira ekonomske, političke, bezbednosne, društvene prilike u toj državi.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online