Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 30.12.2012.
12:46
Srna A

"Srbi da traže okončanja procesa u Hagu"

Američki stručnjak za Balkan Stiven Mejer rekao je danas Srni da je Haški sud odavno nadživio svoju beskorisnost i da je jasno iskazano da nema jedinstvene standarde pravde.

"Srbi treba da zatraže okončanja procesa. Haški proces je nadživio svoju beskorisnost i jasno je iskazao da nema jedinstvene standarde pravde"
 

Prema njegovim rečima, imenovanje Bena Emersona, koji je bio glavni branilac vođi OVK Ramušu Haradinaju, za sudiju Rezidualnog mehanizma pokazuje činjenicu da Haški tribunal nije nepristrasan.

Mejer je naglasio da, pošto će suđenja u Hagu i Aruši trajati najmanje do 2016. godine /kada će UN preispitati rad Mehanizma za međunarodne krivične tribunale/, svetska organizacija mora da osigura da imenovane sudije nisu povezane sa bilo kojim od optuženih ili ratovima u bivšoj Jugoslaviji.

"Niko ne može poreći da su se desile strašne surovosti tokom ratova na prostoru bivše Jugoslavije, ali Haški tribunal nikada nije bio prvenstveno stvar pravde, nego snage pobednika i uglavnom moći Vašingtona i Brisela", istakao je Mejer.

On smatra da će rasprava u međunarodnim organizacijama o radu Haškog tribunala doneti malo toga dobrog.

"Srbi treba da zatraže okončanja procesa. Haški proces je nadživio svoju beskorisnost i jasno je iskazao da nema jedinstvene standarde pravde. Dva suđenja /vođi OVK Ramušu/ Haradinaju bila su obmana u poređenju sa procesima protiv drugih, posebno Srba", naglasio je Mejer.

On je podsetio, sve ukazuje na to da je glavni "standard" za Haški sud "komandna odgovornost", ali samo ponekad, jer, dodao je on, ako je postojalo dovoljno dokaza da bude osuđen niz srpskih lidera, sigurno ima dovoljno dokaza /na osnovu komandne odgovornosti/ da bude osuđen i Haradinaj za akcije OVK u Glođanima.

Mejer je naglasio da širom sveta postoje mnoga mesta gde bi mogla biti održana suđenja u haškom stilu – Burma, Sirija, Mali, Jemen, zatim za meksičke narko ratove, kao i za Avganistan i Irak, uključujući, dodao je on, i američke akcije u ove dve poslednje zemlje.

Advokat Ben Emerson, glavni branilac Haradinaja, imenovan je za sudiju Rezidualnog mehanizma, koji 1. jula nasleđuje Haški tribunal, potvrdila je ranije Srni portparol ove institucije Magdalena Spalinska.

Za sada nije poznato u kojim će predmetima suditi Haradinajev branilac, ali se zna da su mu na raspolaganju svi žalbeni postupci protiv Srba koji ne budu završeni u prvoj polovini naredne godine.

POVEZANE VESTI

Nedelja 30.12.2012. 14:08
Овај Стивен Мејер као да не зна ко одлучује о хашком трибуналу или се прави наиван. Пре ће се десити смак света него да ове наше западне слуге нешто тако затраже.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online