Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 28.12.2012.
19:09
Dnevni avaz A

Albanske virgjereše: Device u muškim pantalonama

Iako nam je asocijacija na virdžinu Crna Gora, žene koje su se zavetovale devičanstvu i žive kao muškarci postoje i u Albaniji. Tamo se nazivaju virgjereše. Njih je nedavno posetila fotograf Žil Peters i ponovo ih prikazala javnosti.

Lule: Lakše joj bilo da živi kao muško
 

Prema drevnoj Kanun tradiciji, koje se još pridržavaju Albanci hrišćani, porodično bogatstvo uvek nasleđuju muškarci, a žena se posle udaje seli u suprugovu kuću. Brakovi se dogovaraju dok su mladenci još vrlo mladi, a ponekad i odmah posle rođenja.

Uloga žene je svedena na brigu o deci i održavanje kuće, a njen život vredi pola muškarčevog.

Ipak, žena može odabrati da u društvu postane muškarac, a dovoljno je da se tako oblači. Albanka koja se oblači poput muškarca je - muškarac! To jest, virgjereša. Živi u celibatu, a obraćaju joj se u muškom rodu.

Paše Keki: Ne seća se kako je bilo biti žensko
 


Proces postajanja muškarcem je vrlo jednostavan. Sve što žena treba da uradi je da se prema zakonu Kanuna zavetuje da postaje muškarac. Posle zaveta mora da se oblači, ponaša, priča, hoda i radi kao muškarac. Preuzima i ulogu glave porodice i važne dužnosti, kao što su nadgledanje porodičnog bogatstva, odbrana porodice u krvnim osvetama i primanje gostiju. Iako se sve možda čini kao velika žrtva, za žene u Albaniji ovo je prilika da žive slobodnije.

Postoji nekoliko uslova koji moraju biti ispunjeni pre nego što žena dobije dozvolu da postane muškarac. Na ovaj potez odlučuju se ili kako bi izbegle dogovoreni brak ili na zahtev porodice ako nema muškog naslednika. Retke su one koje postaju muškarci samo jer im je ovaj način života prijatniji.

Jedna od takvih je Lule koja je odlučila da postane muškarac kada je imala 19 godina iako ima brata. Danas je odgovorna za desetočlano domaćinstvo. Porodica joj se obraća u muškom rodu. Ošišana je na kratko, nosi pantalone i ručni sat. Ukoliko dođe do krvne osvete tretiraće je kao bilo kog muškarca u porodici, ali to je mala cena koju mora da plati u zamenu za osnovna prava i slobode.


Paše Keki (78) skoro da se ni ne seća da je nekada bila žena, a tvrdi da su se vremena promenila. Kada je ona odlučila da postane muškarac pre 60 godina na žene i životinje se gledalo jednako, dok danas žene u Albaniji imaju jednaka prava kao muškarci i čak su moćnije, pa bi danas bilo zabavno biti žena, kaže ova virgjereša. Obučena u vrećaste pantalone, s nogama prekrštenim kao muškarac, kaže da bi sigurno odabrala ženstvenost da je rođena u sadašnje vreme.

Subota 29.12.2012. 00:27
Eto tako šišpari i crnogorci prave mušku decu. Pa kad nema onu stvar bar neka ima mušku kapu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online