Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 09.02.2010.
06:25
Tanjug A

S. Arabija: Udaju devojčice za 80-godišnjake

Dvanaestogodišnja devojčica iz Buraidaha udata je krajem prošle godine za starijeg rođaka svog oca koji ima 80 godina. Njena majka je podnela zahtev za razvod braka u ćerkino ime, ali ga je početkom februara povukla bez objašnjenja. Slučaj je tada preuzela Komisija za zaštitu ljudskih prava, koja je ponovo podnela zahtev za razvod braka u ime deteta.

Kako se ovo zove: poštovanje tradicije ili protivprirodno bludničenje?!

Komisija za zaštitu ljudskih prava Saudijske Arabije angažovala je advokata da bi pomogla 12-godišnjoj devojčici da se razvede od svog 80-godišnjeg supruga, u nadi da će ovaj slučaj dovesti do uvođenja zabrane na ugovaranje dečjih brakova.

 Patrijarhat

 

Saudijska Arabija je partijahalna zemlja u kojoj se sprovodi stroga verzija sunitskog islama i nema propisanu minimalnu granicu za sklapanje brakova. Očevi imaju starateljstvo nad svojim kćerkama i isključivo odlučuju za koga će se i kada njihove kćerke udati.

Devojčica iz Buraidaha, konzervativnog grada u blizini prestonice Rijada, udata je krajem prošle godine za starijeg rođaka svog oca za 85.000 rijala (16.600 evra), izjavio je za Rojters njen advokat Sultan bin Zahim.


Borci za zaštitu ljudskih prava vide pokretanje ovog slučaja kao vrstu testa, koji bi mogao da dovede do uvođenja minimalne starosne granice za sklapanje brakova u toj zemlji, gde je udavanje devojčica uobičajeno u siromašnim plemenskim područjima.


Majka devojčice je ranije podnela zahtev za razvod braka u ime svoje kćerke, ali ga je početkom februara povukla bez objašnjenja, izjavio je Zahim.


Odmah potom slučaj je preuzela Komisija za zaštitu ljudskih prava, koja je ponovo podnela zahtev za razvod braka u ime deteta.


"Ovaj slučaj je od javnog značaja i još je legalan iako je majka povukla zahtev", istakao je Zahim. Ovo je prvi put da je Komisija intervenisala kod sklapanja braka deteta, jer se ovo pitanje smatra "porodičnim stvarima" i izvan delatnosti Komisije.

"Moramo da dopremo do javnosti i uveren sam da će Saudijska Arabija doneti zakon kojim će biti sprečeno ugovaranje dečjih brakova", naglasio je Vadžiha al-Huveiter, borac za zaštitu ljudskih prava u Saudijskoj Arabiji.


Mrtvo slovo na papiru

 

Saudijska Arabija je potpisnica Konvencije o zaštiti prava dece Ujedinjenih nacija, koja smatra decom sva lica do 18. godine.

Prema rečima Zuhairom al-Harhdija, člana saudijskoarabijskog Saveta Šoura, vladin komitet već duže vreme razmišlja da donese zakon o zabrani skalapanja dečjih brakova.


Aktivisti, međutim, strahuju da bi moglo da prođe dosta vremena dok zakon ne bude usvojen.


"Da bi bio donet takav zakon mora da prođe dosta vremena zbog njegovih socijalnih, verskih i kulturnih aspekata", izjavio je Mufleh al-Katani, predsedavajući Nacionalnog društva za ljudska prava u Saudijskoj Arabiji.


Harti ističe da bi problem dečjih brakova mogao brže da bude rešen ako bi vlada zabranila notarima da sklapaju brakove u kojima je nevesta mlađa od 18 godina, što bi se moglo shvatiti kao administrativna intevrencija vlade, a ne kao zakonska odluka.


Advokat 12-godišnje devojčice očekuje odluku sudije u kratkom vremenskom roku, a ukoliko sudija ne uzme u obzir njegovu žalbu, on će se žaliti višem apelacionom sudu.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online