Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 17.12.2012.
16:53
Novi magazin A

Žene na vlasti, manje korupcije u društvu

Veće učešće žena u vlasti znači i manje korupcije. Razlog za to nije veće poštenje žena već to što su opreznije od muškaraca, tvrde istraživači Džastin Esarei i Đina Ćirilo sa univerziteta 'Rajs i Emori'.

Ne zato što su poštenije već zato što su opreznije od muškaraca

Rezultat i njihovog istraživanja "Pošteniji pol ili mit o poštenju?" donekle se poklapa sa indeksom percepcije korupcije koji je upravo objavio Transparensi International.

Na samom su vrhu, prema indeksu percepcije korupcije, države u kojima je udeo žena u vlasti i predstavničkim telima visok: Danska, Finska, Novi Zeland i Švedska zauzimaju prva četiri mesta, a Norveška je sedma.

Ovo dvoje naučnika je zaključilo da u autokratskim režimima koje predvode muškarci više žena u vlasti nema bitan uticaj na korupciju i njeno smanjenje.

Međutim, u otvorenim, demokratskim sistemima taj efekat povećanog učešća žena u vlasti se oseća. Razlog za to nije veće poštenje žena, nego to što su one opreznije, navode istraživači. One su naprosto manje sklone rizicima koje sa sobom nosi korupcija.

Esarei i Ćirilo navode i dva istraživanja (iz 2003. i 2008.) prema kojima su žene jednako spremne da uzmu mito kao i muškarci, ali su mnogo opreznije u slučaju da zaključe da je šansa da budu uhvaćene velika.

Razlog zašto povećano učešće žena u vlastima može smanjiti korupciju u demokratskim društvima proizlazi iz same prirode sistema i njegove pravne uređenosti. Naime, verovatnoća da će neko biti uhvaćen zbog korupcije veća je u društvima u kojima pravni sistem funkcioniše i u kojima birači političare za koje sumnjaju da su korumpirani mogu kazniti na izborima. Budući da su žene manje sklone riziku, postaju dvostruko oprezne, navode Esarei i Ćirilo.

Na tu je temu pre nekoliko dana, a uoči Međunarodnog dana borbe protiv korupcije 9. decembra, Rojters je objavio članak pod naslovom "Jesu li ženski lideri manje korumpirani?". Autorka članka Stela Doson navodi da je tvrdnja da su žene pošteniji pol zapravo seksističko pojednostavljivanje, ali sve više istraživanja potvrđuje da povećano učešće žena u političkom odlučivanju može smanjiti korupciju.

Povećano učešće žena i smanjenje korupcije ne moraju biti direktno povezani, ali niz slučajeva potvrđuje da više žena u vlasti doprinosi kvalitetu vladanja u demokratskim sistemima, a time i smanjenju korupcije. Doson navodi istraživanje urađeno u Limi, u Peruu koje se bavilo percepcijom korupcije u saobraćajnoj policiji.

Za 14 godina u Limi je angažovano 2.500 žena u policiji i koje su se u patrolama priključile svojim muškim kolegama. Čak 95 odsto ispitanika uvereno je da je više policajki na ulici rezultiralo smanjivanjem korupcije, a dve trećine njih uvereno je da su policajke manje korumpirane od policajaca.

Ponedeljak 17.12.2012. 17:06
Глупости!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online