Sreda 8. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 17.12.2012.
20:03
Beta, AFP A

Severna Koreja godinu bez osmeha dragog oca

U Severnoj Koreji se danas okupilo nekoliko stotina hiljada ljudi da odaju poštu Kimu Džong-Ilu, preminulom prošle godine, 17. decembra 2012. godine.

Veliki red građana se nalazi ispred mauzoleja Kumsusan u Pjongjangu gde se nalaze posmrtni ostaci Kima Džong-Ila i njegovog oca Kima Il-Sunga, osnivača 1948. godine države Severne Koreje. Svakom građaninu je dozvoljeno da ostane ispred tela državnika tri minuta.

Na fasadi mauzoleja se nalaze slike Džong-Ila i Il-Sunga, dok su građani ispred slušali po velikoj hladnoći govor o Džong-Ilu.

"Naš narod i vojska plače ovog meseca za radosnim osmehom našeg dragog oca", preneli su elektronski mediji u Pjongjagu.

Mladi predsednik Severne Koreje Kim Džong-Un predvodio je juče u Pjongjangu početak zvanične ceremonije povodom godišnjice njegovog oca Kima Džong-Ila.

Kim Džong Il je vodio Severnu Koreju čeličnom rukom od 1994. godine do smrti. Umro je od srčanog udara 17. decembra 2011. godine. Njegov sin Kim Džong Un je odmah preuzeo očevu funkciju.

Porodica Kim vlada Severnom Korejom od njenog formiranja 1948. godine.  Prvi predsednik je bio Kim Il Sung, deda Džong Una.

"Srce velikog lidera je prestalo da kuca ali drug Kim Džong Il živi s nama zauvek... kako bi se brinuo o srećnoj budućnosti našeg naroda", rekao je šef protokola Kim Jong Nam.

"Uspešno lansiranje našeg satelita predstavlja takođe veliku pobedu naše vojske i našeg naroda zahvaljujući savetima našeg velikog lidera", dodao je on.

SAD i druge zapadne zemlje smatraju da je to lansiranje zapravo proba balističkih raketa koje mogu da nose nuklearnu bombu. Rezolucijama UN iz 2006. i 2009. godine Pjongjangu su zabranjene nuklearne i balističke aktivnosti.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 17.12.2012. 20:24
Otac svih naroda i narodnosti, i najveci sin njihovih naroda i narodnosti. U danasnje vreme svaka dzudza moze da stvori kult licnosti, samo da zauzme radio-televiziju, i zabrani svaki oblik informisanja javnosti, osim ako to nije drzavna radio- televizija- stampa. Naravno, potrebna je i disciplinovana vojska i policija, koja iskljucivo sledi naredjenja i nema pravo na misljenje, kako bi se iskljucila mogucnost vojnog puca. A mora se zabraniti i mesanje religijskih vodja u drzavne stvari, jos bolje, zabraniti veru. I eto ti diktature, a diktator se uobrazi, postane narcis, i slika se i pozira i pise knjige, i stvori kult licnosti. Prosto kao pasulj.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online